7 perc15 augusztus 2024

Holland édességek: 10 étel, ami megédesíti a hétköznapokat

A holland ételekről számos előítélet és elképzelés él az emberek fejében. Ezek nagy többsége az úgynevezett „barna ételekre” vonatkozik, vagyis arra a jelenségre, hogy számos fogás barnás színű és – egyesek szerint – elég semleges ízű. A valóságban azonban a holland nemzet kulináris kultúráját sem szabad figyelmen kívül hagyni! Íme most azok a holland édességek, amik neked is biztosan nagyon ízlenének!

Hagelslag, a nemzeti reggeli

A hollandok reggelijéhez több kissé furcsa történet is köthető. A felnőttek például általában kenyeret esznek sajttal, így az országban az egy főre jutó éves sajtfogyasztás 17 kg! A gyermekek (és gyermeklelkű felnőttek) reggelije azonban még ennél is érdekesebb!

A Hagelslag egy itthon is ismert édesség: a tortadara, azaz a csokoládéból készült apró, hosszúkás tortadísz. A fogyasztása azonban már idegenebb lehet számunkra. Vajas kenyérre szórva eszik a hollandok reggeli gyanánt. A legtöbb kisgyerek számára ez a kedvenc fogás, amit minden nap iskolába indulás előtt elfogyasztanak. Ez pedig közel sem poén! Bármelyik holland üzletbe betérve számtalan Hagelslag típus közül válogathatunk, hiszen nagyon fontos, hogy mindenki a kedvencével ehesse a Hagelslag-os kenyeret!

Stroopwafel, a leghíresebb holland édességek egyike

A hírhedt holland édességek vonalát követve a soron következő étel nem lehet más, mint a stroopwafel. Ez ugyanis az a holland finomság, amit Magyarországon – és a világ legtöbb részén – is könnyedén beszerezhetünk. A stroopwafel ugyanis nem furcsa, nem egy tipikus nemzeti ízléshez formált dolog, hanem egy egyszerű, ám annál nagyszerűbb fogás.

Az elnevezés két részből áll, amelyek meg is magyarázzák az édesség lényegét. A stroop egy tipikus holland szirup, amelynek nincs különösebb mellékíze, így leginkább az egyszerű cukorsziruphoz hasonlítható. Az állaga azonban mindenképp figyelemre méltó, hiszen a ragacsosságából adódóan kissé rágós. A másik rész a wafel, amelynek megértéséhez jóformán bármilyen idegennyelv ismerete elég lehet: ez a gofri.

A stroopwafel tehát egy ragacsos, nyúlós sziruppal töltött ostya vagy gofri, amely belül puha és rágós, kívül pedig roppanós. Nem véletlenül kedvelt édesség Hollandián kívül is!

Holland édességek

Appeltaart, az egyik almás süti

Az appeltaart újból egy könnyedén értelmezhető sütemény, ráadásul nem csupán azért, mert ismerjük a hozzávalókat. Magát az édességet is esszük mi, magyarok is: ez az almáspite!

Az appeltaart a hollandok egyik nagy kedvence, előszeretettel fogyasztják egy csésze kávé mellé. Az alapja egy omlós, vajas tészta, amelyre nagyobb alma szeletekből álló töltelék kerül. Sütés után egy kifejezetten magas, tortára hasonlító édességet kapunk, amelyet tejszínhabbal tálalnak. Végső soron azonban az étel nem más, mint a mi kedvenc almáspiténk – csak az alakja más egy kicsit.

Appelflap, a másik

Van egy másik almás sütemény, amelyet szintén imádnak a hollandok: az almástáska. Ez azonban nem összetévesztendő az appeltaart-tal! Tortaforma helyett háromszög alakú, a tésztája hagyományos levelestészta. A benne található almás töltelék teljes almaszeletek helyett inkább egy kisebb darabokból és kissé folyós részből áll. Ami pedig a befejezést illeti: tejszínhab helyett kristálycukorral szórják meg a tetejét, amit a tökéletes hatás kedvéért egy kicsit rá is pirítanak még a tésztára.

Medvecukor, a rekorder

A medvecukor hazánkban – és a világ legtöbb részén – erősen megosztó, hiszen az ember vagy imádja, vagy ki sem állhatja. A hollandoknál azonban nem ilyen szélsőséges a helyzet. A lakosság 80%-a rendszeresen fogyaszt medvecukrot, méghozzá nem is akármennyit! Az éves egy főre jutó fogyasztás 2 kg, amivel Hollandiában fogy a legtöbb medvecukor a világon.

Mint a legtöbb furcsaság, természetesen ez is könnyedén megmagyarázható jelenség. A 13. században egy flamand tudós arról publikált írást, hogy a medvecukor nagyszerű ellenszere a megfázásnak és a torokfájásnak. Az értekezés a mai Hollandiában jelent meg, a hír pedig hamarosan szárnyra kapott. A terület időjárási adottságai és a középkori higiéniai problémák miatt ugyanis egész éves problémát jelentett a nátha – vagyis az emberek bármit hajlandóak voltak kipróbálni, ami segíthetett a kellemetlen és sokszor veszélyes panaszokon.

A gondolat, miszerint a medvecukor jót tesz a fájós toroknak, a mai napig él Hollandiában. Bár hogy a hollandok emiatt esznek évente 2 kilogrammot az édességből vagy egyszerűen csak szeretik, azt valószínűleg nem tudnánk már kideríteni.

Poffertjes, a majdnem-palacsinta

A poffertjes egy amerikai palacsintához hasonló édesség, ám mégsem teljesen az. A tésztájába hajdina liszt és élesztő is kerül, majd kiolajozott formákban sütik ki. Ezáltal valóban hasonlít az amerikai, vastagabb tésztás és sütőporos palacsintához, de az elkészítés módjában és az ízében is jelentős különbségek vannak. Tálaláskor azonban az amerikai verzióhoz hasonlóan vaj és porcukor kerül a tetejére.

Oliebollen, a legegyszerűbb holland édességek egyike

Az oliebollen egy rendkívül egyszerű édesség, szó szerint olajban kisütött tésztagolyókat jelent. Hagyományosan a szilveszteri időszakban fogyasztják, így a magyar püspökkenyérhez hasonlóan mazsola és kandírozott gyümölcsök is kerülhetnek bele. Manapság azonban az évvégi mulatságoktól részben elszakadt az édesség, inkább általánosan a téli, hűvös idő fogása lett belőle, így az első hidegek megérkeztével az oliebollen receptje is előkerül.

Édességek Hollandiából

Tompouche, amit a magyarok is garantáltan imádnak

Ha van holland édesség, ami a magyar szájnak is ismerős, az biztosan a tompouche. Bár az elnevezéséből biztosan nem következtetnénk erre, ez a sütemény nem más, mint a mi krémesünk unokatestvére. Két levelestészta lap között habos krém található, a tetején pedig rózsaszín cukormáz. Méretéből adódóan pedig nagyszerű szórakozás lehet akár a helyiekkel együtt is, hogy ki hogyan tudja megenni az édességet anélkül, hogy a krém kijönne belőle!

Bossche bol, a kalória bomba

A Bossche bol a hollandok profiterol változata, hiszen egy levegős tésztagombócot töltenek meg tejszínhabbal vagy könnyű krémmel, majd jó sok csokoládéba mártják. Igazi kalória bomba készül így, de hát miért is tagadnánk meg magunktól ezt az élvezetet, mikor olyan finom?

Ez az édesség egyébként az érdekes nevű ’s-Hertogenbosch városából származik, így Hollandia belső vidékeinek felfedezésekor mindenképp álljunk itt meg az eredeti recept megkóstolására!

Pepernoten, a téli kedvenc

Listánk utolsó elemét a pepernoten alkotja, ami – ha szabad ilyen párhuzamot vonni – a hollandok szaloncukra. Ez egy fűszeres kis keksz, amely karácsony idején a legnépszerűbb. A tésztába ánizs, néha pedig akár fahéj és szegfűszeg is kerül, ezzel idézve meg a karácsonyi hangulatot. Frissen tipikus, kissé rágós állagúak az apró sütemények, a levegőn hagyva azonban megkeményednek.

Karácsony idején ráadásul a hollandoknak is megvannak a saját tradícióik a „szaloncukorral”. Ők nem a fára aggatják, hanem hagyományosan néhány maréknyit szétszórnak a szobában, hogy a gyerekek megkereshessék. Így válik egy nagyszerű étel igazi közösségi programmá és szórakozássá.

A hollandok konyhaművészete tehát igenis érdekes és finom! Ezt bizonyítják a holland édességek, de a sós ételek között is érdemes szemezgetni. Ehhez segítségül összegyűjtöttünk néhány olyan holland fogást, amely nem idegen a magyar szájnak! Ha pedig néhány látványosságot is megnéznél a finom ételek majszolása közben, olvasd el a holland látnivalókról szóló bejegyzésünket is!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Miről híres Hollandia? Érdekességek a tulipánok földjéről

7 perc 18 október 2024

A holland történelem legfontosabb állomásai

7 perc 21 szeptember 2024

Gyermekvonatok: a holland-magyar barátság nagy mérföldköve

4 perc 24 február 2021