5 perc20 november 2023

A Holland Mikulás Ünnepe - Sinterklaas Binnenkomst

Hollandia egy különleges és izgalmas hely a Mikulás ünnepének megünneplésére. A hollandok ugyanis a "Sinterklaas" néven ismert ünnepen emlékeznek meg a jó öreg Mikulásról, és ez az esemény egy valódi ünnepi időszak kezdetét jelzi. Ismerd meg Hollandia hagyományait és hogy hogyan készülnek a hollandok a Mikulás érkezésére!

Sinterklaas - A Holland Mikulás

A holland Mikulás nem a hagyományos karácsonyi figura, aki december 24-25-én hozza az ajándékokat. A holland Sinterklaas a Szent Mikulás, és az ő ünneplése december 5-6-án zajlik. Sinterklaas egy idős szent, aki hosszú, fehér szakállú, piros ruhás, mitrás alak, aki hatalmas könyvében minden gyermek nevét és cselekedeteit jegyzi.

Az Érkezés Napja - Binnenkomst

Az ünnep hivatalos kezdetét az "Binnenkomst" vagyis az "Érkezés Napja" jelenti. Ezen a napon Sinterklaas és segítői, a "Pieten" a hagyományos hajóikkal érkeznek Hollandia különböző kikötőibe. Az Érkezés Napján a városok kikötőiben óriási ünnepi meneteket és eseményeket szerveznek. Amikor a hajó partra száll, a gyerekek éljenzésekkel és örömujjongással üdvözlik Sinterklaast. Ekkor az utcákon gyakran lehet látni az embereket Sinterklaasnak és a Pieten-nek öltözve. Az ünneplőknek és a kisgyerekeknek aznap reggelre fel kell készülniük a Mikulás érkezésére, sokan már kinn várják a hajó érkezését, hogy elsőként köszönthessék Sinterklaast.

A Pieten

Sinterklaas mellett a Pieten is fontos szereplők az ünnepen. A Pieten valójában segítőket jelent, akik Sinterklaas mellett utaznak és segítik a Mikulást az ajándékok kiosztásában. A hollandoknak különböző Pieten típusai vannak, például a Cérna-Piet (Ruha-Piet), a Cipő-Piet, és a Süss-Piet (Süti-Piet). A Pieten különböző feladatokat látnak el, és minden évben fantasztikus parádékat és előadásokat szerveznek az ünneplőknek.

Ajándékcsomagok és Cipő

A Sinterklaas ünnepekor hasonlóan a magyar szokásokhoz a gyerekek cipőiket kiteszik a házuk ajtajához vagy kéményhez. Az éjszaka folyamán Sinterklaas és a Pieten megérkeznek, és cipőikbe apró ajándékokat hagynak, például édességeket, gyümölcsöt és kisebb játékokat. Az ajándékokat általában a cipőbe rejthetik, és a gyerekek nagy izgalommal keresik meg őket reggel.

Pakjesavond

Az ajándékcsomagokat viszont csak a Sinterklaas napján, december 5-én, kapják meg a gyerekek. Ezen a napon a családok összegyűlnek, és közösen ünneplik az ünnepet. A Mikulás is piros palástot visel és Amerigo nevű fehér lován járja be az országot, december 6-ára virradóra teszi a gyerekek kikészített cipőibe az ajándékokat. A gyerekek izgatottan bontogatják az ajándékcsomagokat, és minden családtag örömmel osztozik az örömben. Hagyomány még, hogy sokszor répát és vizet készítenek az ablakhoz, azért hogy Sinterklaas lova ehessen és ihasson addig, amíg gazdája szétosztja az ajándékokat.

Sinterklaas hagyományai Hollandiában rendkívül fontosak, és az ünnep alatt sokféle szórakoztató esemény és program zajlik. Az ünnepi szezon során a városok díszbe öltöznek, és az ünnepi fények, dekorációk mindenhol szemet gyönyörködtetővé válnak. A holland Sinterklaas egyedülálló élményt nyújt, amely minden gyermek és család számára emlékezetes marad. Az ünnep során a hollandok mély tiszteletüket és szeretetüket fejezik ki a Mikulás iránt, ilyenkor a családok örömmel gyűlnek össze az ünnepi időszakban, hogy együtt örüljenek, ajándékozzanak és vidám pillanatokat töltsenek együtt.

Hagyományos ételek a Sinterklaas alatt

Különféle hagyományos holland ételek és édességek kapcsolódnak a Sinterklaas ünnepéhez. A legnépszerűbbek a következők:

  • Chocoladeletters: egyik legjellegzetesebb hollandiai Mikulás-édesség, amely csokoládéból készült és betű alakú. Az emberek általában a saját kezdőbetűjükkel ellátott csokoládébetűket fogyasztják.
  • Pepernoten és Kruidnoten: Kis, kemény mézeskalácskockák, amelyek népszerűek a holland Mikulás idején. A Pepernoten hagyományosan fűszerezett és kevésbé édes, míg a Kruidnoten erősebb fűszerezésű és dióval dúsított.
  • Speculaas: Hagyományos mézeskalács, mely az extra fűszeres és gazdag íze miatt nevezhető sokak kedvencének.
  • Gevulde Speculaas: Egyfajta töltött mézeskalács, amely két réteg tészta között édes tölteléket tartalmaz, például mandulapasztát vagy édes gyümölcsöket.
  • Banketstaaf: Ez egy henger alakú marcipán, mandula töltelékkel töltött sütemény.
  • Taai Taai: Egy olyan mézes sütemény, amelynek különlegessége a gyömbér és a méz íze. Különböző alakú és formájú lehet, kiválóan illik a téli ünnepekhez.
  • Roomboterletter: Ezek a vajból és cukorból készült kis sütemények is a csokoládébetűkhöz hasonlóan népszerűek Mikulás idején.
  • Gevulde Koek: Egy omlós tészta tekercs, amely gyümölcsös töltelékkel van megtöltve.
  • Borstplaat: Cukor és mandula alapú édesség, amelyet különböző formákban, például karácsonyi figurákban és csillagokban készítenek.

Érdekesnek találtad bejegyzésünket? Akkor olvasd el Hollandia érdekességek terén igazán különleges szóló írásunkat is!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Hollandia látnivalók terén is kimagasló: 10+1 látványosság

7 perc6 június 2024

Strandolás Hollandiában: Az 5 legjobb tengerpart

3 perc15 május 2024

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

7 perc9 április 2024