7 perc6 június 2024

Hollandia látnivalók terén is kimagasló: 10+1 látványosság

A tulipánok és szélmalmok hazájáról valószínűleg mindenki sokat tud – talán többet, mint a legtöbb európai országról. Szinte mindenki tudja például, hogy a hollandok nemzeti színe a narancssárga, sok sajtot esznek és az ország több, mint fele a tengerszint alatt helyezkedik el. Ez a terület azonban még ennél is többet rejt magában, ugyanis Hollandia látnivalók terén is páratlan. Íme 10+1 programlehetőség, amit semmiképp nem szabad kihagyni, ha itt tartózkodunk! 

Giethoorn

Giethoorn az ország északi részében található apró kis falucska, kevesebb, mint 3000 lakossal. Ha a térképre nézünk, semmi különlegest nem találunk itt, éppen ezért kell ott, helyben megnézni!

Ez az a falu, amiről ha ismerősöknek mesélünk, sokan talán el sem hiszik, hogy létezik. Igazi, holland módra csatornák szelik át minden irányból, méretéből adódóan azonban ez egyet jelent az autók hiányával. Az egész faluban csak hajóval és gyalog lehet közlekedni, ez azonban csak hozzáad a mesebeli érzéshez. A csatornák az lakóházak hátsókertjeiben kanyarognak, szinte sehol nem találkozunk kerítésekkel, cserébe viszont gyönyörű mindenhol a fű és a növények. Ezt elolvasva elhiszed, hogy létezik ilyen hely a világon? Miért nem nézed meg hát te magad is?

A hágai paloták 

Kevesen tudják, hogy Hágában három palota is található, amelyek páratlan látnivalók Hollandia déli részén. Ezek a Paleis Noordeinde, a Paleis Kneuterdijk és a Vredespaleis. Az első a királyi család tulajdona, akik székhelye Amszterdamban található, de természetesen Hágában is van egy rezidenciájuk. Ennek oka a második palota: a Paleis  Kneutedijk, az államtanács épülete. Hollandiában ugyanis bár Amszterdam a főváros, az országgyűlés és a kormány Hágában ülésezik – így egyértelmű, hogy a királyi családnak itt is központra van szüksége.

Végül a Vredespaleis valószínűleg a város legismertebb épülete: a Béke Palota. Ez a Nemzetközi Bíróság székhelye, amely az ENSZ egyetlen New York-on kívüli székhellyel rendelkező főszerve. (A Nemzetközi Bíróság nem keverendő össze a Nemzetközi Büntetőbírósággal, amely szintén Hágában ülésezik, ám nem a Béke Palotában.)

Keukenhof kert 

A Keukenhof kert az azonos nevű Palota kertje, egyben a világ legnagyobb virágoskertje. Vitathatatlan bizonyítéka annak, hogy Hollandia látnivalók tekintetében páratlan.

A kert 32 hektáron terül el, tavasszal pedig több millió virágnak ad otthont. 15 km gyalogút is található itt, így bármilyen időjárásban kényelmesen sétálhatunk a természetben – persze megfelelő ruházatban!

Hollandia látványosságok

Volendam 

Volendam egy egykori halászfalu az ország északi részében. A legnagyobb látványosság pedig maga a település! Gyönyörű, színes házak között sétálhatunk, amelyek visszarepítenek minket az évszázadokkal ezelőtti időkbe.

A tengerpart és a környéke természetesen nem az egyetlen érdekesség. Számos parkot, éttermet is meglátogathatunk itt, emellett pedig a hétköznapibb, lakóházas utcákban is érdemes sétálgatni. A település tökéletesen visszaadja a holland életérzést és életstílust.

Utrecht templomai 

Utrecht számos dologról híres, a történelem iránt érdeklődőknek azonban egyenesen a mennyország. Az ország legnagyobb egyeteme és a csatornahálózat mellett több, mint egy évezredet ölel fel a helyi vallási élet.

Utrecht már a 8. században is fontos vallási szerepet töltött be, így templomai a román stílustól kezdve minden korszakot büszkén képviselnek. Így tehát vallásos és nem vallásos látogatók számára is páratlan élményt nyújt a város. Ha előre megtervezzük az utunkat, érdekes lehet akár időrendi sorrendben meglátogatni az egyes templomokat, hiszen így végig kísérhetjük a vallás, a művészet és az építészet fejlődését is.

Marken 

Marken egy rendkívül különleges város, Hollandia látnivalók tárházának egyik ékköve. Amszterdamtól északra fekszik, a Markermeer egy szigetén.

Tökéletes kikapcsolódás lehet a nagyvárosok meglátogatása után egy pár órás séta. Megnézhetjük az egyszerű lakóházakat, de természetesen fapapucsot is vásárolhatunk. Amennyiben az időjárás is engedi, érdemes kisétálni a világítótoronyhoz, amely a sziget keleti csücskében található és ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra.

Baarle 

Baarle városának nevét kevesen ismerik, de szinte biztos, hogy mindenki látott már róla képeket. A település különlegessége, hogy a belga és holland határon fekszik, azaz egyik része az egyik, másik része a másik országhoz tartozik. A határvonalat felfestés jelzi, így akár azt is megtehetjük, hogy a jobb lábunkkal Hollandiában, míg a ballal Belgiumban tartózkodunk.

Külön érdekesség, hogy a határ több házon is keresztülmegy, az ezekben lakókra pedig egyszerre vonatkoznak a holland és belga törvények is.

Rijks Múzeum 

Az amszterdami Rijks Múzeum a képzőművészetek terén vitathatatlanul az ország elsőszámú központja. Hatalmas gyűjtemény látható itt, amelyben megtalálhatók Vermeer, Rembrandt és a holland aranykor egyéb kiváló alakjainak munkái is. Az épületet ráadásul nemrégiben felújították, így a páratlan alkotásokat modern, kellemes környezetben csodálhatjuk meg.

Hollandia programok

Kinderdijk 

Kinderdijk egy kevéssé ismert település, a határában lévő épületeket azonban annál többen látták már képeken. Itt található ugyanis Hollandia legnagyobb szélmalmokból álló épületegyüttese. A 19 malmot az 1740-es években építették és a vízgazdálkodás fontos részét képezték. A gátak, víztározók mellett fontos szerepet játszottak a tengerszint alatt összegyűlt víz elvezetésében, így egyfajta védelmi rendszert alkottak a város – és a környék – életében.

Leiden 

Leiden Hágától északra található, mindössze 20-25 perces vonatútra a várostól. Jelentős egyetemváros, hiszen Hollandia legrégebbi egyetemének ad otthont – emiatt ma is rengeteg diák lakik itt. Az oktatási intézmény mellett itt található az ország második legnagyobb 17. századi városközpontja, amelyet csak Amszterdam előz meg méretben.

Ugyanakkor természeti adottságai miatt is érdekes a város: a Rajna két ága találkozik itt, amelyek egyesülnek további csatornákkal, így bonyolult, ám annál szebb rendszert alakítanak ki. Ha nem ragaszkodunk az amszterdami hajókázáshoz, de azért kipróbálnánk ezt a programot is, jó választás lehet ez a csatornarendszer is.

Haarlem 

Hollandia látnivalók és érdekességek, de kultúra szempontjából is felbecsülhetetlen – ezutóbbinak pedig egyértelmű a központja. Haarlem 22 múzeummal büszkélkedhet, amelyek közé tartozik a világhírű Frans Hals Múzeum. Itt a holland aranykor legnagyobbjainak alkotásait tekinthetjük meg, köztük a névadó Frans Hals munkáit. Emellett azonban női művészek is köthetők ide: Haarlemben született például a Szent Lukács Céh első női festője, Judith Leyster is.

Ebből a listából már valószínűleg egyértelmű, hogy Hollandia látnivalók terén igazán páratlan ország. Bár kis területű állam, ez a történelem során nem akadályozta meg lakóit abban, hogy maradandót alkossanak.

Ha te is megtapasztalnád a holland életérzést és szeretnéd, hogy az itt felsorolt látványosságokat átlagos hétvégi programként nézhesd meg, böngéssz állásajánlataink között az autószerelőtől az orderpickeren át a hegesztő pozícióig, vagy adj le nyílt jelentkezést! Vállalj munkát Hollandiában és táblázd be a szabadnapokat a legizgalmasabb programokkal!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Strandolás Hollandiában: Az 5 legjobb tengerpart

3 perc15 május 2024

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

7 perc9 április 2024

Holland ételek, amik nem idegenek a magyar szájnak

7 perc9 január 2024