Bevándorló munkavállalókra vonatkozó ABU méltányos foglalkoztatási kódex

Ezeket várhatja tőlünk, mint munkaközvetítőtől

A Covebo az ABU tanúsítványával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a törvények és rendeletek helyes alkalmazását nálunk tőlünk függetlenül ellenőrzhetik. Az ABU munkaközvetítőjeként arról is gondoskodunk, hogy egyértelmű és pontos tájékoztatást kapjon a hollandiai munkavállalásról és lakhatásról. Erről a származási országa toborzó ügynökségével közösen gondoskodunk. A törvények és rendeletek megfelelő betartásán kívül, mint tanúsított ABU munkaközvetítőtől, a következőket is elvárhatja tőlünk:

Biztonság és egészség

Az Ön biztonsága és egészsége elsődleges fontosságú számunkra. Betartjuk az összes törvényt és rendelkezést, és a korona-időkben alkalmazzuk az ABUbevándorló munkavállalókra vonatkozó koronabiztonsági protokoll iránymutatásait is. Ezt a protokollt a korona-világjárvány különböző szakaszaiban frissítik. Tájékoztatjuk Önt a vonatkozó irányelvekről.

Toborzás és kiválasztás

Biztosítjuk, hogy az Ön származási országának toborzási ügynöksége alkalmazza az ABU méltányos toborzási alapszabályzat irányelveit. Toborzója ismerteti Önnel ezt a szabályzatot, a kapcsolódó információkat és tájékoztató anyagokat.

Szerződés

A munkaerő-közvetítés keretében kötött munkaszerződés és a kísérő dokumentumok mind holland nyelven, mind az Ön anyanyelvén elérhetőek.

Javadalmazás

A kiközvetített holland munkavállalókkal összehasonlítva Ön egyenlő munkáért egyenlő bért kap, a kollektív munkaszerződés (CAO) szabályainak megfelelően.

Regisztráció

Ismertetjük Önnel a hollandiai regisztrációs szabályokat. A holland jog megköveteli, hogy megfelelően regisztráltassa magát a kormányzati alapnyilvántartásba. Származási országában a toborzó ügynökség megadja Önnek az első információkat a két regisztrációs lehetőség között Hollandiában fennálló különbségekről:

  1. Nem helyi lakosként történő nyilvántartásba vétel (RNI)
  2. Helyi lakosként történő nyilvántartásba vétel a Személyek alapnyilvántartásába (BRP).

Ön megfelel az RNI-szabályoknak, mégis inkább BRP-lakosként regisztráltatná magát? Érdeklődjön annál a helyhatóságnál, amelynek területén élni fog, hogy ez lehetséges-e. Ezt nem minden helyhatóság teszi lehetővé. A munkaközvetítő további segítséget tud nyújtani a regisztrációs szabályokkal kapcsolatban.

Szállás:

Megadjuk Önnek az első információkat arról, amelyek a hollandiai élethez szükségesek. Erről egy animációs videót is megnézhet. A szálláslehetőségekről is beszámolunk, és tájékoztatjuk a feltételekről, ha úgy dönt, hogy felkér bennünket szállása megszervezésére. Emellett önmaga is kereshet szállást. Ha szállást kér tőlünk, a következő információk fontosak az Ön számára:

  1. Szállásunk SNF-tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ellenőrzésre kerülnek a szállás fontos berendezési tárgyai. Itt talál információkat az SNF-tanusítványról és az SNF panaszportáljáról: https://www.normeringflexwonen.nl/information-for-residents
  2. A szállás költségeit felszámíthatjuk. Ezek a költségek nem haladhatják meg a tényleges szállásköltséget. A fizetési jegyzékéről ebből a célból legfeljebb a minimálbér 25%-át vonjuk le. Kívánja, hogy levonjuk szállásköltségeit a fizetési jegyzékéről? Ezt írásbeli meghatalmazással kérheti. Meghaladják a szálláshasználat költségei a minimálbér 25%-át? Ebben az esetben a keresetének a minimálbért meghaladó részéből a lakásköltségek egy része is visszatartható. A szállásköltségekről részletesebb információt a Covebo szabályzatában talál.
  3. Idő előtt felbontja a szerződését az a cég, ahol dolgozik? Ezután lehetőséget biztosítunk, hogy legalább további öt éjszakára bérelje a szállást. Megkérdezhet bennünket arról is, hogy bérelheti-e a szállást tovább is. A hollandiai lakáshiány miatt ez nem mindig lehetséges. A lakáshiánnyal küzdő településeken működő ABU-hoz tartozó munkaközvetítők ösztönzik az önkormányzatokat és szállásadó szervezeteket arra, hogy több minőségjeggyel rendelkező lakást építsenek.
  4. Bármikor kérhet tőlünk általános információt a régió egyéb szálláslehetőségeiről.

Bírságok és kártérítések

Kizárólag a fizetési jegyzékén szereplő bírósági és közigazgatási bírságokat rendezzük. Ilyen lehet például az Önre kiszabott közlekedési bírság. Más típusú pénzbírságot tilos a fizetési jegyzéken elszámolni. Ön azonban felelősségre vonható az olyan károkért, amelyet a munkáltatónak vagy a bérbeadónak szándékosan vagy szándékos gondatlanságból okozott. A kártérítés maximuma ekkor a sérült tárgy tényleges javítási költsége.

Tájékoztatás

Biztosítjuk, hogy a származási országában történő szerződéskötés vagy előszerződés megkötése előtt megfelelő tájékoztatást kapjon a hollandiai munkavállalásról és lakhatásról. Ebből a célból követjük az ABU méltányos toborzási alapszabályzat irányelveket.

Nyelv és integráció

A munkaerő-közvetítő cég a Hollandiában töltött időszaka kezdetén felhívja a figyelmét, hogy vegye igénybe az önkormányzat által biztosított lehetőségeket, hogy nyelvtanfolyamokat végezzen. Nem minden önkormányzat kínál nyelvtanfolyamokat.

Panaszok

Hozzáférhető panasztételi eljárást kínálunk Önnek. Nem tartjuk tiszteletben a fenti kötelezettségvállalásunkat? Ilyen esetben panaszt nyújthat be hozzánk. Ha a panaszt nem oldják meg, a panaszt az ABU forródrótján is benyújthatja. Ebben az esetben küldje el panaszát e-mailben a következő címre: complaints@abu.nl. Jelentésében mindenképpen tüntesse fel a munkaerő-közvetítő cég nevét, és részletezze panaszát. Az ABU ezután a lehető leghamarabb foglalkozni fog a panasszal.

Mit várhatunk Öntől?

Elvárhatjuk egymástól, hogy betartsuk a megkötött megállapodásokat. Ennek során valamennyi fél biztosítja a jó együttműködést. Fontos, hogy jól tájékozott legyen a hollandiai munkavállalással és élettel kapcsolatban. Ezért kérjük, nyilatkozzon arról, hogy a fenti pontok mindegyikéről megfelelő tájékoztatást kapott.

Többet szeretne megtudni?

Szeretne többet megtudni arról, hogy mit várhat a hollandiai szálláshelyektől, szerződésektől és regisztrációtól? A bevándorló munkavállalókra vonatkozó ABU méltányos foglalkoztatási kódex és a bevándorló munkavállalókra vonatkozó ABU méltányos toborzási alapszabályzat (pdf), valamint az ABU honlapja további információkkal szolgálnak.