7 perc9 január 2024

Holland ételek, amik nem idegenek a magyar szájnak

Sokak számára az új ország meglátogatása vagy a költözés egyik legizgalmasabb része az adott térség konyhaművészetének felfedezése. Mások bárhol is éljenek a világban, állandóan hazavágynak, hogy ehessenek egy jó csirkepaprikást. Bármelyik kategóriához is tartozol, ha hosszabb ideig külföldön tartózkodsz, egy idő után vágyni fogsz a hazai ízekre – vagy legalább az ismerős ételekre. Szerencsére a holland ételek között számos olyat találhatsz, ami legalább részben az otthonodra fog emlékeztetni, még a távolból is. Ezek közül gyűjtöttünk össze most tízet.

A holland ételek háttere 

Bár sokan azt gondolják a mai holland konyháról, hogy igazi „barna ételek” gyűjteménye (vagyis ízetlen, rosszul kinéző fogásokból áll), a konyhaművészet itt is rendkívül gazdag történelemmel rendelkezik. A legtöbb étel az ország elhelyezkedéséből adódik: a víz közelsége és a legelők gazdagsága miatt gyakoriak a tejtermékek, tengeri herkentyűk és a gabonák.

A holland ételek története 

A természeti adottságok mellett hatalmas volt az ország gyarmatbirodalmi státuszának hatása is. A fejlett világban a hollandok hatására terjedt el széles körökben a kávéfogyasztás, hiszen ők kezdték meg annak tömeges termesztését gyarmataikon. Szintén a hollandoknak köszönhetjük, hogy a csokoládét ma már nem isszuk, hanem szilárd formában esszük. A kapcsolat azonban kétoldalú volt: a holland konyhaművészet is sokat változott a gyarmati népek hatására. Egzotikus fűszerek jelentek meg, távol-keleti ízkombinációk, szószok, alapanyagok kerültek a hagyományos ételek közé. Még az előző évszázadban is sokat formálódtak a holland ételek. Ami azt illeti, éppen ez az időszak az, amit a jelenlegi holland konyha kialakulásához köthetünk.

A „barna ételek” kialakulása 

A 20. században egyre többek számára vált elérhetővé az oktatás, majd a munkavállalás és egyéb jogok is. A lányok esetében külön figyelmet fordítottak arra, hogy megtanulják, hogyan kell egyszerű és olcsó ételeket készíteni. Ennek eredménye pedig a ma is gyakran emlegetett „barna ételek” megjelenése volt.

Ez nem minden esetben jelent azonban bajt: a külföldiek számára a költözés önmagában is nehéz lehet. A szélsőségesen új ízek sokszor tovább rontják a beilleszkedés esélyeit, így a hollandok mondhatni befogadó, barátságos mentalitásukat erősítik meg ételeikkel. Magyarként is gyakran találhatunk olyan fogásokat, amelyek könnyedén válhatnak kedvenccé, kényelem és komfort forrásává. Íme 10 a holland ételek százaiból, amely neked sem lenne idegen!

1. Stroopwafel 

Talán a legismertebb holland édesség a stroopwafel, amelyet néhány éve már itthon is beszerezhetsz! A szó két részből áll: a stroop egy hagyományos édes, ragacsos szirup, a wafel pedig gofrit jelent. Ez az étel lényegében két vékony szelet, ropogós gofri, amit a stroop sziruppal ragasztanak össze. A végeredmény egy édes, izgalmas állagú édesség, amelynek sikere hazánkban is növekszik.

2. Patat 

Sokan talán azt is megkérdőjelezik, hogy tényleg a holland ételek közé sorolható-e a patat, ez ugyanis nem más, mint sültkrumpli. A holland típus azonban valamivel vastagabbra szeletelt burgonyából készül, az igazi titok pedig a feltétekben rejlik. A legnépszerűbb kombináció a majonéz, nyers hagyma és mogyoró szósz. El kell ismerni, hogy ez a variáció nem néz ki túl étvágygerjesztően, de nem kell aggódni, bármikor kérheted egyszerű ketchuppal vagy curry szósszal is!

3. Kroket 

A holland krokett nem éppen olyan, mint az itthon ismert, ugyanakkor ízvilága nem túl idegen. A kroket bundázott és olajban kisütött húsos ragú. A hagyományos recept marha vagy bárányhúst használ, ma azonban már tucatnyi verziója elérhető. Ha például nagyon hiányzik a magyar konyha és minden áron azt választanád, akár gulyásos krokettet is találhatsz!

4. Drop 

A medvecukor a világ legnagyobb részén elég megosztó édesség. Hazánkban is sokan vannak, akik imádják – ahogy azok is, akik szinte rá se tudnak nézni. A hollandok viszont a világ legnagyobb medvecukor fogyasztói: fejenként 2 kg az éves fogyasztásuk. Szinte bárhol találhatsz náluk medvecukrot: boltokban, benzinkutakon, még a gyógyszertárakban is!

5. Poffertjes 

Ez a holland édesség a legjobban apró palacsintákhoz hasonlítható, vagy azokhoz a mini fánkokhoz, amit a hazai karácsonyi vásárokban is megtalálhatunk. Igazi téli ételről van szó, amelyet vásárokban, kültéri rendezvényeken találhatunk meg a legkönnyebben. A mini palacsinták az amerikai verziónál is könnyedebbek: élesztővel készülnek ugyanis. Leggyakrabban vajjal és porcukorral tálalják, ugyanakkor választhatjuk tejszínhabbal, sziruppal vagy gyümölccsel párosítva is.

6. Kaas 

Vitatható, hogy a kaas mennyire számít különálló ételnek egy magyar számára, a hollandoknál azonban nincsenek kérdések. A kaas nem más, mint sajt – amiben a hollandok világhírűek. Évente átlagosan 21 kg-ot fogyaszt el egy holland, hiszen imádják a saját sajtjaikat. A legismertebbek a Gouda és az Edami, amelyek kemény sajtok, nem túl erős ízüknek köszönhetően pedig a hagyományos hazai szendvicsekhez is tökéletesen illenek.

a holland ételek története

7. Bitterballen 

A bitterballen elég hasonló a holland krokethez: húsos ragúval töltött, olajban kisütött falatkák. A legszembetűnőbb különbség, hogy a bitterballen apró, falatnyi gombócokat jelent, amelyeket leggyakrabban mustárral szolgálnak fel. A legjobb pedig, hogy olyan népszerűek, hogy szinte bármelyik kávézóban, bárban megrendelheted!

8. Erwtensoep 

A világ nagy része meglepetten pislog az erwtensoep láttán, egy magyar azonban hatalmas mosollyal húzza maga elé a tányért. Ez az étel ugyanis nem más, mint a hollandok főzeléke!

Ami pedig ennél is jobb: felezett borsóból vagy sárgaborsóból készítik, kolbász feltéttel eszik és az egyik legtipikusabb újévi ételük! Kell ennél hazaibb?

9. Appeltaart 

Az appeltaart almáspitét jelent, így nem is szorul túl sok magyarázatra. Bár jobban hasonlít az angol-amerikai pitékhez, fontos megemlíteni, hogy már középkori holland szakácskönyvekben is leírják a készítését. Vagyis egyáltalán nem az elmúlt évtizedekben átvett receptről van szó, hanem igazi holland kuriózumról, amely mégis olyan, mint egy falatnyi otthon.

tradicionális holland ételek

10. Pepernoten 

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a pepernotent, hiszen ez nem csupán egy étel, hanem egy teljes tradíció. Akárcsak a „holland főzelék”, a kultúránkban képez közös pontot ez az étel.

A pepernoten kicsi, gömb alakú keksz, amely liszt, cukor, vaj, só és mézeskalács fűszerkeverék használatával készül. Ismerős? Igen, ez szinte ugyanaz, mint a mi mézeskalácsunk! És hogy mikor készülnek ezek az édességek? December 5-én, a holland Mikulás napján! Megjelent már a széles mosoly az arcodon

11. Oliebollen

Végül, de nem utolsósorban egy édességgel zárjuk a hollandiai finomságok sorát, méghozzá az Oliebollennel: ez a fánkhoz hasonló sütemény leginkább a fánkhoz hasonlítható, amelyet általában mazsolával töltenek meg. Egyes változatokat bogyós töltelékkel tálalnak vagy almával - ami azonban mindegyik variációban megegyezik, hogy a tetejét bőségesen meghintik porcukorral. A hollandok leginkább újévkor fogyasztják melegen, de természetesen más alkalmakkor is előszeretettel szolgálják fel a vendégeknek vagy a családnak.

Ha sikerült megnyugtatnunk, hogy nem kell hátat fordítanod minden magyar hagyománynak a holland ételek jóvoltából, itt az ideje, hogy komolyan is elkezdd a tervezgetést! Ha Hollandiában vállalnál munkát, nézd meg tucatnyi álláslehetőségünket és küldd el jelentkezésedet! Lehet, hogy néhány hónap múlva már te is ezeket az ételeket kóstolgathatod! Tegyél érte még ma!

Ha izgalmasnak találtad cikkünket, olvass további holland érdekességekről másik írásunkban!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

7 perc9 április 2024

A Holland Mikulás Ünnepe - Sinterklaas Binnenkomst

5 perc20 november 2023

Hollandia érdekességek terén igazán különleges

8 perc12 október 2023