4 perc4 december 2020

Így szúrjuk el a munkakeresést

Azt hiszem, minden bizonyossággal állíthatjuk, hogy mindannyian voltunk már a munkakeresők cipőjében. Valaki könnyedén veszi ezeket az akadályokat, de olyanok is akadnak, akik nem boldogulnak jól minden helyzettel. Gyakorlás és tapasztalatszerzés a dolog kulcsa: az önéletrajz tökéletesítése, a megfelelő álláshirdetések kiválasztása, telefonos és személyes interjúk. Hibák árán tanulunk. Milyen lehet azonban az asztal másik végén ülni, és naponta akár többször is szembesülni ugyanazokkal, a jelentkezésekben vétett bakikkal? Összegyűjtöttük a típushibákat, amelyekre érdemes figyelni!

1. Önéletrajz, ami nincs

Egy munka megpályázása az önéletrajzzal kezdődik. Így, aki a munkát kínálja egyből látja, milyen állásaid voltak korábban és milyen egyéb képességeid vannak. Nagyon fontos ezért, hogy az önéletrajzodat kivétel nélkül minden esetben mellékeld, amikor egy új állásra pályázol.

Az önéletrajznál már csak a jól elkészített önéletrajz a fontosabb. Korábbi munkahelyekről írsz? Térj ki arra is, hogy milyen feladatköröket láttál el az adott helyen. Nyelvtudásról írsz? Ne felejtsd el megemlíteni, hogy milyen szinten beszéled az adott idegennyelvet. Tartsd észben, a cél az, hogy a munkát kínáló fél a lehető legpontosabb képet kapja rólad. Olvasnál még többet is arról, hogy milyen egy jó önéletrajz? Itt megteheted.

2. Nem jelölöd meg pontosan, hogy mire jelentkezel vagy melyik állással kapcsolatban kérsz információt

Amikor e-mailen keresztül pályázol meg egy állást, kifejezetten fontos, hogy a levélben megemlítsd, melyik munkáról van szó. Érthető, hogy amikor az internet keszekuszaságában belebotlunk egy hirdetésbe és jelentkezünk rá, egyértelműnek tűnhet, milyen pozícióra vonatkoznak a szándékaink. Az adott munkát hirdető cégnek azonban nagy valószínűséggel több álláshirdetése is van. Tehát pozitív képet festhetsz magadról és felesleges köröket spórolhatsz meg, ha a szándékaidat egyértelműen jelzed.

3. A hirdetésben feltüntetett elvárásoknak nem felelsz meg, de ennek ellenére jelentkezel

Egy állás megpályázása során egy másik nagyon fontos lépés a hirdetés szövegének pontos átolvasása. Szerepelnek a hirdetésben elvárások, amelyek elengedhetetlenek a pozíció betöltéséhez? Vesd össze ezeket a saját tapasztalataiddal, képességeiddel! Egyeznek? Szuper! Ne habozz és jelentkezz! Ha azonban az elvárások mégsem teljesülnek, érdemesebb egy másik hirdetést keresni, amely jobban illik hozzád.

4. Az állásinterjú

Egy telefonos vagy akár személyes állásinterjún nagyon sok múlik, ezért érthető is, ha valaki feszeng és ideges. Nagyon sokat ront azonban az összehatáson az, ha a pályázó a feszült helyzet miatt nagyon rövidre fogja a mondandóját. Ezért lehetőleg kerüld az egyszavas feleleteket!

Az előző típus ellentéte az a pályázó, aki a ló másik oldalára esik és bizony nem érzi, hogy túl bő lére engedte a mondandóját. Természetes, hogy egy interjú során szeretnénk a lehető legjobb képet festeni magunkról, ám a túl sok információ éppen annyit árthat, mint a túl kevés. Figyeljünk ezért jól az elhangzott kérdésre és a válaszadásnál igyekezzünk ne túlságosan eltérni a témától!

5. Elégedetlenkedsz, hogy még nem érkezett válasz

Az önéletrajzod elkészült, a pályázatodat elküldted, minden kész és már csak arra vársz, hogy visszajelzést kapj az állást hirdető cégtől. A jelentkezésedet már minden bizonnyal megkapta a szóban forgó cég, ám ilyenkor – sikeres pályázat esetén - beletelhet néhány napba vagy akár egy hétbe is, mire felveszik veled a kapcsolatot. Érthető, hogy ilyenkor a pályázó kíváncsi és sokszor időhiányban van, ám türelmetlen hangvételű levéllel vagy telefonhívással megsürgetni a folyamatot, igen rossz fényt vethet az emberre.

További tippekről és érdekességekről a munkeresés témakörben a weboldalunk olvashattok, aktuális álláshirdetéseinket pedig itt találjátok.

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Egyéni vállalkozóként a munkaközvetítő cégeknél: a 6 előny

2 perc14 február 2023

Nyár: a legjobb időszak, hogy felpörgesd a munkakeresést!

3 perc5 augusztus 2020

Vasárnapi munkavégzés Hollandiában

3 perc29 június 2020