3 perc29 június 2020

Vasárnapi munkavégzés Hollandiában

Hollandiában egyre gyakrabban dolgoznak a vasárnapokon. Régebben ezek a napok igazi pihenőnapnak számítottak: elhagyatott utcák, bezárt élelmiszerboltok és a városban lévő üzletek sem nyitottak ki. Manapság ez merőben más. A nagyvárosokban már nincs különbség szombat és vasárnap között, nagyon sok élelmiszerbolt és üzlet van nyitva. Most már a tömegközlekedési eszközöket is igénybevehetjük a hétvégén, és az edzőtermek , a vendéglátói egységek is tárt kapukkal várják a vendégeket. Mára már néhány cég is átállt folyamatos műszakos gyártásra, így a termelés nem szakad meg.

Kötelező vasárnap dolgoznom?

A vasárapi munkavégzés nem kötelező, hacsaknem ebben a munkaadóval megállapodtatok. Ezen kívül évente 13 szabad vasárnapra vagy jogosult. Előfordul, hogy a CAO*-ban vagy a cégszabályzatban kevesebb szabad vasárnap van megszabva. Ez lehetséges és megengedett, de csak akkor, ha ebbe beleegyeztél.

Kapok pótlékot a vasárnapi munkaórák után?

Sok embernek az extra pótlék nagy motivációt ad arra, hogy vasárnap dolgozzon. Azonban Hollandiában nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy extra juttatást kapsz, ha vasárnap dolgoznál. Tehát a munkaadó nem köteles pótlékot fizetni erre. Ezért az esély megvan rá, hogy ugyanannyi fizetést kapsz a vasárnapra, mintha hétköznap dolgoznál. A munkaadó nincs kötelezve arra sem, hogy extra szabad órákat biztosítson a vasárnapi munkavégézést követően.

Néhány esetben azonban mégis jár a pótlék. Ez a munkaszerződésedben vagy a CAO-ban szerepel. Bemutatunk néhány példát mindkét esetre:

  • A vendéglátásban nem jár pótlék a vasárnapi munkavégzés után;
  • A bevásárlóközpontok 100%-os pótlékot biztosítanak a vasárnapra, ez dupla fizetést jelent arra a napra;
  • A kiskereskedelmi szektor CAO -ban az áll, hogy vasárnap 50%-os pótlékra vagy jogosult;
  • A fémipari és a műszaki szektorok CAO-ja szerint vasárnapra túlórapótlékot adnak, ami óránként 84%-os pótlékot jelent;
  • Az építőipari CAO-ban foglaltak alapján vasárnapra 100%-os túlórapotlék jár;
  • A baromfi-feldolgozó iparág CAO-ban az áll, hogy a jogod van a vasárnapi munkanap esetében ú.n. kedvezőtlen óra pótlékot kapni, ami 100%-os pótlékot jelent óránként.

Munka Hollandiában

Szeretnél Hollandiában dolgozni? Nézd meg a Covebo álláshirdetéseit! Gyakran szerepel egy adott álláslehetőségről szóló hirdetésben arra vonatkozóan információ, hogy milyen munkarendben fogsz dolgozni illetve jogosult vagy e pótlékokra. Szeretnél több információt megtudni a munkaidőről illetve a különdböző pótlékokról az adott állással kapcsolatban vagy esetleg más kérdésed is lenne, akkor hívd fel a toborzási munkatársat. Az ő elérhetőségeit mindig megtalálod az adott álláshirdetés alatt.

*Mi az a CAO

A cao egy kollektív munkaszerződés’: minden esetben egy írott szerződés, melyben a munkavégzés feltételeit érintő megállapodások szerepelnek. Ilyen például: a munkabér, pótlékok, túlóra kifizetése, munkaidő, próbaidő, felmondási idő vagy a nyugdíjjárulék. Egy kollektív munkaszerződés mindig egy adott csoportra, tehát több emberre vonatkozik. A munkaszerződés ezzel ellentétben egy közted és a munkaadó között létrejött megállapodás, mely (munkavállalóként) csak rád vonatkozik.

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Egyéni vállalkozóként a munkaközvetítő cégeknél: a 6 előny

2 perc14 február 2023

Így szúrjuk el a munkakeresést

4 perc4 december 2020

Nyár: a legjobb időszak, hogy felpörgesd a munkakeresést!

3 perc5 augusztus 2020