3 perc16 április 2020

Néhány tipp a tuti önéletrajzhoz

 

Melyek a fontos lépések egy munka megszerzése kapcsán? Hogyan tudunk személyes megjelenés nélkül is jó benyomást tenni a munkaadóra vagy a munkaközvetítő cégre? Hogyan tudunk pozitívan kitűnni a versenytársaink közül? A feltett kérdésekre egyaránt a jól elkészített önéletrajz a válasz. Hiszen a jó munka megtalálása a jó önéletrajz elkészítésénél kezdődik. Itt azonban további kérdések merülhetnek fel az olvasóban annak kapcsán, hogyan is kell egy ilyet pontosan elkészíteni. Toborzási munkatársaink, akik nap mint nap több önéletrajzzal találkoznak – kiválóakkal és kevésbé jól felépítettekkel is – a következő tippekket adják a siker eléréséhez.

Mire lesz szükségünk?

1 számítógép vagy laptop, 1 fénykép, Word dokumentum és emlékezőtehetség – bizonyos részeknél.

Tip #1 – Fénykép

Mi tesz különbséget önéletrajz és önéletrajz között? Sokszor olyan apróságok, mint egy jól sikerült fénykép. Fontos, hogy mivel egy munkára való pályázás hivatalos procedúra, kerüljük a túl személyesre sikerült fotókat. A legjobb egy semleges vagy egyszínű háttér előtt elkészíteni az igazolványképet. Szakmunkák esetében nagyon kreatív megoldás lehet, ha egy munka közben készült fényképet használunk. A munkaadó vagy a toborzó munkatárs is nagyobb bizalommal keresi fel a szóban forgó pályázót, ha arc is társul a név mellé.

Tip #2 – Személyes adatok

Ez az önéletrajznak azon része, melyet a munkaadó vagy a toborzó munkatárs elsőként elolvas. Ide kerüljenek átlátható, rendezett formában olyan információk mint, a pályázó neve, születési dátuma, lakhelye, telefonszáma, e-mail címe, jogosítványa.

Tip #3 – Munkatapasztalat

Az önéletrajz legfontosabb része! Ezen szakasz alapján ítéli meg a munkaadó vagy a toborzó munkatárs, hogy a pályázó alkalmasnak tűnik-e. A siker érdekében nagy gonddal és odafigyeléssel készítsük el ezt a részt! A felsorolást kezdjük a jelenlegi munkahelyünkkel és így haladjunk az időben visszafelé! Ez azért lényeges, mert a munkaadót mindig az érdekli, hogy a pályázó az adott pillanatban mivel foglalkozik. Minden munkahelynél tüntessük fel az időt, melyet ott eltöltöttünk, a cég vagy munkaadó nevét, a pozíció nevét, melyet betöltöttünk és ami ennél is fontosabb, a vele járó tevékenységeket!

Tip #4 – Iskolák

Bizonyos pályázatoknál kevésbé lényeges, más jelentkezéseknél viszont kifejezetten fontos, hogy a pályázó milyen iskolát vagy iskolákat végzett. Mindenképpen jól kiegészíti a munkaadó vagy a toborzó munkatárs pályázóról alkotott képét, ha látja ezeket feltüntetve. Itt is ügyeljünk az évszámokra és a képzések típusára is.

Tip #5 – Nyelvtudás

Külföldön élő magyarként nap mint nap szembesülünk az idegen nyelvtudás fontosságával. Szinte elengedhetetlenné válik a magánéletben is és a munka területén is. Ha a pályázó munkaközvetítő irodán keresztül dolgozik is, elvárt, hogy a munkahelyén munkatársaival és felettesével beszélni tudjon. Emiatt nagyon fontos, hogy nyelvtudásunkat feltüntessük az önéletrajzunkban is! A magyar nyelvet, mint anyanyelvet és emellett pedig minden olyan más nyelvet is, melyet beszélünk. Ne feledkezzünk meg a tudásunknak megfelelő szintet is megjelölni!

Tip #6 – Egyéb ismeretek, hobby

Hogy egy kicsit mégis oldjuk a túl hivatalos formát, érdemes az önéletrajz végén néhány szóban kitérni arra, hogy miben vagyunk jók, mit csinálunk szívesen vagy mivel töltjük a szabadidőnket. Ugyan nem kötelező, de egy érdekes hobby megemlítésével a pályázó garantáltan nyomot hagy.

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Munkaerő toborzás: mit érdemes tudni a folyamatról?

8 perc21 március 2023

Egyéni vállalkozóként a munkaközvetítő cégeknél: a 6 előny

2 perc14 február 2023