7 perc11 március 2024

Hollandia albérlet: így érdemes nekikezdeni a keresésnek

Ha Hollandiában szeretnél letelepedni vagy munkát vállalni, természetesen gondolnod kell a lakhatás kérdésére is. Hollandia albérlet piaca azonban némiképp máshogy működik, mint a hazai. Ennek oka az ország földrajza, a holland állam szerepe, illetve egyszerűen csak a kulturális különbségek. Összegyűjtöttünk ezért néhány tudnivalót és tanácsot, amivel te is sikeresen teljesítheted az albérlet keresés küldetését.

Hollandia albérlet kínálata: ezt érdemes tudnod, mielőtt megkezded a keresgélést 

Hollandia egy viszonylag kis területű állam, amely ráadásul rendkívül alacsony tengerszint feletti magasságon helyezkedik el és rengeteg országon belüli vízterülete van (gondoljunk csak a bonyolult csatornarendszerekre). Emiatt közel sem lehetséges a települések végtelenségig bővítése, a hatalmas építési projektek és az állandó lakásteremtési programok kivitelezése. Korlátozott a rendelkezésre álló hely, ugyanakkor egyre több ember szeretne a nagyvárosokba vagy legalább azok vonzáskörzetébe költözni.

A mindenkori kormánynak évek, évtizedek óta fejtörést okoz, hogy hogyan kezeljék a lakhatási kérdést. Egyrészt a már említett módon egyre többen költöznének a jelentősebb városokba, ezzel „magára hagyva” a vidéket. Másrészt pedig a saját népességük mellett igen sok külföldi is az országban szeretne letelepedni. A kormány azonban jelenleg is különböző programokkal igyekszik segíteni a bérlőknek, hogy a lehető legtöbben juthassanak jó minőségű lakásokhoz álmaik városaiban és lehetőség szerint mindenki megtalálja az új otthonát.

Ebből már te is láthatod, hogy nem egészen úgy működnek a dolgok, mint hazánkban. Azonban közel sem olyan bonyolult a helyzet, mint amilyennek most gondolhatod, az albérlet keresés pedig neked is garantáltan sikerülni fog! Íme, milyen lépéseket érdemes követned, ha te is Hollandiában szeretnél élni!

1. Válaszd ki a leendő lakóhelyed, majd változtasd meg! 

Hogyha kész tervvel érkezel az országba, azaz van már leendő munkahelyed vagy éppen iskolád, természetesen helyhez leszel kötve a lakhatás terén is. Ez azonban közel sem kötelez olyan komolyan, mint akár Magyarországon!

Hollandia kis méretéből és jó közlekedési kultúrájából adódóan az országon belül szinte nincsenek távolságok! Természetesen nem ajánljuk, hogy telepedj le Groningenben, ha napi szinten Hágába kell járnod, azonban mindenképp vedd figyelembe a környező városokat is! A hágai példánál maradva, érdemes lehet körülnézned Leidenben, Delftben, de akár Rotterdamban is!

A jelentősebb városok között óránként több vonat is jár, a menetidő pedig általában fél órához közeli. Így ha nem pont azon a településen találsz egy igazán kedvező albérletet, ahol dolgozni vagy tanulni fogsz, ne szalaszd el a lehetőséget! Ennek megfelelően pedig ha még csak keresgélsz, tágítsd ki a perspektívádat és nézelődj a környező városok albérletpiacán is!

2. Válassz bérlemény típust, de légy nyitott! 

Az előző tanács tökéletesen átültethető arra is, hogy pontosan mit keresel. Természetesen a költségvetésed fogja végső soron meghatározni, hogy milyen bérleményt engedhetsz meg magadnak, de ha saját albérletet szeretnél, érdemes lehet megnézned a stúdió apartmanokat is. Vitathatatlan, hogy nem adják meg ugyan azt a kényelmet, mint egy teljes lakás, azonban a Hollandok hírhedten tehetségesek a stúdiók kialakításában – hiszen náluk jobban kevesen tudják, hogyan kell apró helyen is igazi otthont kialakítani.

Ha pedig tanulmányok miatt érkeznél az országba, még ennél is több lehetőséged van! Tartsd szemmel az albérletpiacot, keress hollandiai magyarok körében kiadó szobákat és ne feledkezz meg a kollégiumokról sem! Diákként még kedvezőbb áron juthatsz akár stúdióhoz, akár egy igazán kényelmes szobához!

Hollandia albérlet

3. Kerüld el az átveréseket!

Hollandia albérlet piaca sajnos a kevésbé jóindulatú emberek számára is igazán termékeny talaj. Ahogyan a világon szinte mindenhol máshol, itt is egyre gyakoribbak az átverések a különböző albérlet hirdetések között, ezeket pedig szinte lehetetlen kiszűrni a csoportok, weboldalak fenntartói számára. Albérlet keresőként azonban van néhány dolog, amire te magad odafigyelhetsz!

  1. Nézz utána a megadott címnek és hasonlítsd össze a fényképekkel! Amennyiben az ablakokon kívül teljesen más látvány fogad, mint amire egy gyors keresés után számítottál, sajnos lehetséges, hogy átveréssel van dolgod.
  2. Ha úgy tűnik, hogy túl szép, hogy igaz legyen, valószínűleg az is! A hazai körülményekhez képest Hollandia albérlet árak meglehetősen magasak (bár természetesen az átlagos fizetések is jóval magasabbak). Amennyiben egy tökéletes állapotban lévő bérleményt hirdetnek feltűnően alacsony áron, az jó eséllyel nem valós albérletről szól.
  3. Ragaszkodj a személyes bejáráshoz, akkor is, ha csak egy ismerősöd tud elmenni helyetted! Képeken és videókon bármit lehet mutatni. Akár egy videóhívás keretein belül is van arra lehetőség, hogy a „főbérlő” egy másik lakást mutasson meg, majd a beköltözéskor valami teljesen váratlannal szembesülj. Ezért mindenképp kérd, hogy te vagy egy ismerősöd személyesen is megnézhessétek az albérletet/szobát!
  4. Ne fizess nagyobb összegeket előre! Hollandiában is szükséges kauciót fizetni és az első havi bérleti díj is valószínű, hogy a beköltözés idején már időszerű. Ugyanakkor nagyobb összegeket csak akkor fizess ki, ha már van aláírt szerződés és megbizonyosodtál arról, hogy a bérlemény olyan, amilyennek ígérték.
  5. Végül, de nem utolsó sorban, ne tégy ígéreteket fizetésre vonatkozóan! A holland jog alapján a szóban megkötött „szerződések” is kötelező érvényűek, így ha egy főbérlőnek vagy ingatlanközvetítőnek azt mondod, hogy az első hónapban kifizetsz 2000 eurót, azt biztosan számon fogják kérni rajtad.

4. Hollandia albérlet: végy igénybe állami támogatást!

Ahogyan arról volt már szó, a holland kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik támogatni az albérlőket. Ennek érdekében létrehoztak egy állami támogatási rendszert, amelynek lényege, hogy a bérleti díj meghatározott részét visszaigényelheted.

A lakhatási támogatásra az jogosult, aki betöltötte a 18. életévét és a következőknek felel meg a bérleménye:

  • Saját hálóhelyiséggel rendelkezik
  • Saját konyhával rendelkezik
  • Saját fürdőszobával rendelkezik
  • Amennyiben a bérlő 18 és 23 év közötti, a bérleti díja nem haladja meg a 454,57 eurót havonta
  • Amennyiben a bérlő 18 és 22 év közötti és gyermeket nevel vagy 23 év feletti, a bérleti díja nem haladja meg a 879,66 eurót havonta

Albérlet Hollandiában

A lakhatási támogatásra való jelentkezés persze már egy olyan lépés, amit az új otthonod megtalálása után kell megtenned, azonban a keresés idején is észben tarthatod. Ha ilyen paraméterű albérletet találsz, akkor akár magasabb árat is megéri havonta kifizetni – hiszen egy részét a hónap során visszakapod!

Természetesen ahhoz, hogy időszerű legyen Hollandia albérlet piacával megismerkedned, más téren is tervre van szükséged. A Covebo bár az egyetemi jelentkezést nem tudja elintézni helyetted, ha munkavállalóként érkeznél az országba, abban tudunk segíteni! Böngéssz több tucatnyi állásajánlatunk között és találd meg a képességeidnek és tapasztalatodnak leginkább megfelelőt, legyen az autószerelő, MIGMAG hegesztő vagy komissiózó pozíció! Ezután csak jelentkezned kell önéletrajzod elküldésével, mi pedig felvesszük veled a kapcsolatot! Innentől pedig már szinte biztos, hogy minden simán fog menni!

Ha további információk is érdekelnének Hollandiával kapcsolatban, olvasd el korábbi blog posztjainkat is a holland ételekről és holland érdekességekről!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Minimálbér emelkedése 2024-ben: mit jelent a Covebo-soknak?

3 perc3 január 2024

House of Covebo DO-DAY!

4 perc10 október 2023

Úton Hollandiába – Nem jött értem a telekocsi sofőr, mit tegyek?

4 perc15 szeptember 2021