3 perc3 január 2024

Minimálbér emelkedése 2024-ben: mit jelent a Covebo-soknak?

Január 1-től a módosult minimálbér bevezetéséről szóló törvény van érvényben Hollandiában, ennek pedig egyenes következménye lesz a dolgozók minimálbér emelkedése. Ez azt jelenti, hogy a fix havi, heti és napi bérek eltűnnek. Így a munkaadóknak kötelező lesz az alkalmazottaiknak legalább a jogszabályi minimális órabér összegét fizetniük óránként. Ez vonatkozik minden 21 éves és idősebb alkalmazottra, valamint a 21 év alatti alkalmazottak minimálbérére is.

A minimálbér emelkedése és annak hatása

Az alapórabér bevezetése számos fontos változást hoz magával a minimálbér emelkedése mellett. Először is sok kollektív szerződésben és munkaszerződésben megállapított feltételt módosítani kell majd annak érdekében, hogy megfeleljenek az új törvény rendszerének. Ez azt is jelentheti, hogy az Ön munkahelyének is változtatásokat kell végrehajtania. Emellett elképzelhető, hogy a bérszámfejtési rendszereket is módosítani kell annak érdekében, hogy a jogszabályi minimális órabért helyesen lehessen kezelni.

Minimálbér emelkedése: egyenlő órabér mindenkinek

Az alapórabér fontos aspektusa, hogy véget vet az órabérek közötti egyenlőtlenségnek a különböző ágazatokban. Jelenleg előfordulhat, hogy két alkalmazott ugyanazt a minimális (havi) bért kapja, de eltérő heti munkaórákkal, például 40 óra kontra 36 óra. Ennek eredményeként néhány ágazatban alacsonyabb órabér van, mint másokban. Az alapórabér bevezetésével ez a helyzet kiegyenlítődik, így a különböző ágazatokban dolgozó munkavállalók azonos órabért kapnak, aminek az elkerülhetetlen velejárója a minimálbér emelkedése.

A jogszabályi minimális órabér 2024. január 1-jétől €13,27 lesz 21 éves és idősebb munkavállalók számára. Ez a jogszabályi minimális órabér egy 36 órás munkahét órabérére épül, 3,75%-os emelkedéssel. Ha valaki heti 38 órát dolgozik, akkor ez az emelkedés sokkal magasabb, 9,49%-os. 40 órás munkahét esetén az emelkedés akár 15,29% is lehet.

 

 

Hogyan számolható a minimálbér?

A jogszabályi minimális órabér egy 36 órás munkahét alapján €13,27 lesz. Amikor valaki egy időszakban 144 órát dolgozik (hetente 36 óra), akkor az időszakos bér €1.910,88 (144 x €13,27) lesz. Amikor valaki egy időszakban 160 órát dolgozik (hetente 40 óra), akkor az időszakos bér €2.123,20 (160 x €13,27) lesz. Tehát egy 40 órás munkahét esetén az időszakos bér több lesz, mint egy 36 órás munkahét esetén.

A Covebo a segítségére van

Mint Covebo-s dolgozó, nincs szüksége aggodalomra, hiszen csapataink tisztában vannak a változásokkal a minimálbér emelkedése tekintetében. Koordináljuk a szükséges módosításokat a kollektív szerződésekben, munkaszerződésekben és bérszámfejtési rendszerekben, így azoknak nem kell aggódnia, akik a Covebo-n keresztül dolgoznak Hollandiában, legyenek azok autószerelők, hegesztők vagy komissiózók.

Tudástár

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium elismeri, hogy a munkáltatóknak időre van szükségük, hogy felkészüljenek ezekre a változtatásokra. Ezért létrehoztak egy ismertetőanyagot, amely gyakran ismételt kérdéseket és példa számításokat tartalmaz, hogy mindenki számára segítségként szolgáljon. A Covebo tisztában van azzal, hogy a minimálbér emelkedése kapcsán bekövetkező változások nagy hatással lehetnek az Ön munkavégzésére is, és készen áll arra, hogy segítsen.

Ha bármilyen kérdése van, keresse bizalommal a Covebo munkatársait!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Hollandia albérlet: így érdemes nekikezdeni a keresésnek

7 perc11 március 2024

House of Covebo DO-DAY!

4 perc10 október 2023

Úton Hollandiába – Nem jött értem a telekocsi sofőr, mit tegyek?

4 perc15 szeptember 2021