4 perc15 szeptember 2021

Úton Hollandiába – Nem jött értem a telekocsi sofőr, mit tegyek?

Elvállaltál egy munkát Hollandiában, családot vagy barátokat látogatsz, vakációra indulsz, esetleg nem indul a járat, amivel eredetileg mentél volna? Milyen lehetőségek közül választhatsz az utazás tekintetében és melyik lenne számodra a legideálisabb? Munkaközvetítő szervezet munkatársaként nap mint nap találkozunk a Hollandiába való utazás körüli tanácstalansággal, kérdésekkel és nehézségekkel. A lehetőségek tárháza ugyan véges, ezért talán a bőségzavar nem áll fenn, mégis sokszor az ember útbaigazításra szorul. A cikk a teljesség szándéka nélkül íródott azért, hogy általános útmutatóul szolgáljon.

A drága, de gyors: Repülő

Hollandiában három olyan reptér üzemel, amely utasokat tud fogadni közvetlenül Budapestről vagy Debrecenből: Rotterdam, Eindhoven és Amszterdam. Mielőtt kiválasztod és megveszed a jegyet, érdemes a következő szempontokat figyelembe venni:

  • Az úti célod melyik repülőtérhez van a legközelebb?
  • A repülőtérről hogyan tudsz tovább menni: tömegközlekedéssel vagy autóval?
  • Melyik légitársaság számodra a legszimpatikusabb és árban a leginkább a pénztárcádra szabott?

A fárasztó, de független: Személyautó

Ha személyautóval vágnánk neki a körülbelül 1400 kilóméteres utazásnak, nagyon fontos, hogy tájékozódjunk és felkészültek legyünk. Mely útvonal a legideálisabb az adott időpontban? Érdemes-e egyszerre levezetni, vagy tanácsos beiktatni egy éjszakát valahol? Melyik benzinkúton lehet viszonylag jó áron tankolni? Hol kell autópályadíjat fizetni? A menetidő mindig a forgalom függvénye, könnyen akár órákon át tartó dugóban is találhatjuk magunkat. Hogy egy ilyen szituáció senkit ne érjen váratlanul, fontos az alapos felkészülés. Emellett nem szabad megfeledkezni a személyautóval történő utazás előnyeiről sem: senkihez nem kell igazodni sem időben, sem indulási és érkezési cím tekintetében. A számunkra legmegfelelőbb tempóban haladhatunk annyi pihenőidővel, amennyire szükségünk van.

A drága, de kényelmes: Vonat

A vonat talán nem az a tömegközlekedési eszköz, amelyikre először gondolnánk egy Magyarország-Hollandia távon. Azonban azok, akik időben be tudják az utazásukat tervezni, igen jó áron juthatnak nemzetközi jegyhez és még az utazás időtartama sem feltétlenül hosszabb, mint egy autóút. A több mozgástér, szebb kilátás, közlekedési dugók hiánya és biztonságos utazás pedig mindenképpen a vonat javára billentik a mérleget.

A lassú, de flexibilis: Telekocsi

Az „együtt olcsóbb” elvet alapul véve jött létre a telekocsi. Manapság már több platformon többféle cég is elérhető ugyanazzal a szolgáltatással: személyautós vagy kisbuszos személyszállítás Európán belül. Összefogja azon személyeket, akik ugyanabban az időpontban ugyanazzal az úti céllal indulnának neki az országútnak. Ilyen módon az utastársak „megosztják” a költségeket. Az utazás ezen formája – a személyautóhoz hasonlóan – azért előnyös, mert háztól házig visznek. Sajnos, mint minden egyébnek, ennek is két oldala van. A telekocsis utazások sokszor bizonytalanok az ismeretlen utastársak, illetve a sokszor utolsó pillanatban nem induló autók miatt.

A lassú, de olcsó: Flixbus

Azok, akik a buszos közlekedést preferálják és az időt sem sajnálják, azoknak jó megoldás lehet a Flixbus. A megfelelő járat kiválasztása a honlapon gyors és könnyű és sokak szerint ez az egyik legmegfizethetőbb módja az Európán belüli utazásnak.

Covid

2020 márciusa óta már volt szerencsénk megtapasztalni, hogy a koronavírus körüli szabályok és rendeletek éppen olyan szeszélyesen változnak, mint amilyen szeszélyes a vírus maga – télen több előírást kell követnünk, nyáron kevesebbet. Ez természetesen hatással van az Európán belüli utazásra is. Ha Hollandia az úticél, érdemes a holland kormány hivatalos honlapját figyelemmel kísérni az aktuális szabályok miatt.

Azoknak, akik beszélnek hollandul hasznos lehet a telefonos applikáció, amely az előző honlapot alapul véve készült. Átláthatóan rendszerezi a különböző országokra vonatkozó szabályokat és javaslatokat. Ha pedig bizonyos országokat „kedvencként” adunk meg, az applikáció minden aktuális változásról külön értesítőt küld.

Ha pedig indulnál Hollandiába, de még nem találtál munkát, akkor olvasd át álláshirdetéseinket itt!

A holland kormány hivatalos honlapját itt éred el, a telefonos applikációról pedig itt olvashatsz többet.

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Hollandia albérlet: így érdemes nekikezdeni a keresésnek

7 perc11 március 2024

Minimálbér emelkedése 2024-ben: mit jelent a Covebo-soknak?

3 perc3 január 2024

House of Covebo DO-DAY!

4 perc10 október 2023