3 perc10 szeptember 2020

Segítség! Csalók!

Munkaközvetítőként sajnos nem először futunk bele abba, hogy még ma is akadnak olyan jelentkezők, akik csalás áldozatául esnek. Pedig némi utánajárással, körültekintéssel egyszerűen ki lehet szúrni a nem valós hirdetéseket.

Bár sokak számára egyértelmű és rögtön szemet szúr az, ha hamis hirdetéssel találkoznak, azonban ez mégsem mindenkinek nyilvánvaló. A közelmúltban többen is megkerestek minket álhirdetések kapcsán, de szerencsére bennük időben felmerült a csalás gyanúja.

Eheti cikkünkben főleg azokat szólítjuk meg, akik először vállalnának munkát külföldön illetve nincs még semmilyen tapasztalatuk e téren.

Mi történik veled, ha besétálsz a csapdába?

Vegyünk egy példát:

Jelentkezel a hirdetésre, a hirdető ezek után e-mailben értesít, hogy kiválasztottak téged a munkára. Majd megküldik neked az állítólagos munka részleteit, és kérik, hogy a kiutaztatásodhoz szükséges összeget utald el a megadott bankszámlára. A kért összeget kételyek nélkül kifizeted, de az utazás napján nem megy érted senki. Csalás áldozatává váltál.

Mikor szólaljanak meg a vészharangok? Néhány egyszerű példa:

 • A hirdetésben megadott cég nevére nem hoz a google találatot vagy nem releváns találatot hoz
 • A hirdető cég neve nem szerepel az Ipari kamara cégjegyzékében
 • A hirdetőnek nincs weboldala
 • Ha a hirdető pénzt kér
 • A hirdető általában elég amatőr weboldalt használ : nincs például menüsor vagy kapcsolat megadva
 • Ha hirdető a weboldalán több cégnév alatt is hirdet
 • A hirdető által megadott címen nem a szóban forgó iroda van (google térképen könnyen ellenőrizhető)
 • Ha a hirdető neve nem szerepel az általa megadott cég munkatársai között
 • Ha a hirdetésben kijelenti, hogy kizárólag e-mail-ben kommunikál
 • Ha a hirdetésben vagy a weboldalukon nem szerepel egy munkatárs neve és telefonos elérhetősége sem
 • Ha a hirdető úgy hagyja jóvá a jelentkezésed, hogy telefonon sosem beszéltetek

A hiteles pályázat feldolgozásának menete

Természetesen magából a tényből, hogy esetleg telefonos kapcsolat nincs, nem kell téves következtetéseket levonni a hirdető hitelességét illetően, hiszen valószínűleg a legtöbb közvetítő irodának nem áll módjában mindenkit felhívnia.

Amikor hozzánk jelentkezel egy hirdetésre, az önéletrajzod alapján már látni lehet, hogy az adott hirdetés kapcsán támasztott követelményeknek megfelelsz-e. Ha nyelvtudás nélkül jelentkezel egy olyan pozícióra annak ellenére, hogy  a hirdetésben a jó angol nyelvtudás mint feltétel van megszabva, akkor nagy valószínűséggel nem tudjuk elfogadni az adott pozícióra a jelentkezésed. Ha a CV alapján úgy tűnik, hogy megfelelsz, akkor a következő lépés egy telefonos interjú, amely igazából egy orientációs beszélgetés is egyben azzal kapcsolatban, hogy mi az amit keresel, milyen igényeid vannak, satöbbi. Egy ilyen elbeszélgetésre akkor is számíthatsz, ha az önéletrajz alapján úgy gondoljuk, hogy egy másik álláshoz jobban passzol az eddigi tapasztalatod.

Ha szeretnél minél előbb munkába állni, akkor nézd meg az aktuális hirdetéseinket itt vagy ha nem találnál hozzád illőt, akkor küldj egy nyílt jelentkezést!

Ha arról is szívesen tájékozódnál bővebben, hogy milyen egy jól működő munkaközvetítő cég, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Minimálbér emelkedése 2024-ben: mit jelent a Covebo-soknak?

3 perc3 január 2024

Egy nap a napelemszerelésben

6 perc29 december 2020