7 perc19 június 2020

Munkaerő közvetítés profi módon íme, a legfontosabb tudnivalók

Számos cég nem maga foglalkozik potenciális munkavállalók keresésével, hanem munkaközvetítő segítségét veszi igénybe. A munkaerő közvetítés előnye, hogy a vállalatnak csak azzal kell foglalkoznia, amihez a legjobban ért, vagyis az üzlettel. Eközben egy kizárólag erre szakosodott cég pedig - szintén az általa legjobban ismert feladatot végzi - potenciális munkavállalókat keres. De pontosan hogyan is zajlik a folyamat és miért hagyatkoznak az egyes munkáltatók munkaerő közvetítő cégek munkájára? Írásunkban összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a munkaerő közvetítés kapcsán tudni érdemes.

munkaerő közvetítés

Ki a munkaközvetítő? 

A munkaközvetítő az, aki az őt megbízó vállalatoknak, munkáltatónak potenciális dolgozókat keres. Mivel a munkaerő toborzás folyamata egy összetett folyamat, - több részből áll és időigényes - egyes cégek jobban járnak, ha nem maguk végzik ezt a feladatot. Saját HR osztállyal rendelkező vállalatok is gyakran bízzák a toborzást külsős cégekre, hiszen ezzel tehermentesíthetik a HR-t. A munkaközvetítő tehát egy összekötő kapocs a munkát kereső személy és a munkát kínáló, munkaerőt kereső vállalat, vezető között.

Munkaerő közvetítés: hogyan zajlik a folyamat? 

Első lépések

Pozíció és elvárások megismerése: A munkaközvetítő feladata, hogy megtalálja a lehető legpotenciálisabb munkavállalót egy adott vállalat számára. A folyamat a munkáltató és a munkaközvetítő közötti megbeszéléssel indul, ahol a munkaadó elmondhatja, milyen követelményeknek kell megfelelnie az új munkavállalónak. Ennek keretei között ismeri meg a megbízott toborzó az adott cég profilját, szolgáltatásait és a szóban forgó nyitott pozíciót is, hiszen ezek mind hozzájárulnak a keresés eredményességéhez és hatékonyságához.

Potenciális jelöltek keresése: Amikor a munkaközvetítő cég kijelölt alkalmazottja tisztába kerül mindennel, ami számára a kereséshez szükséges, meg is kezdi a feladatát. Általában különböző álláshirdetéseket és munka keresőket tartalmazó, szakmai platformokon kezdik a keresést. Itt a feltöltött adatok alapján tudják kiszűrni azokat, akiknek a képzettsége, szaktudása és tapasztalata megfelelő lehet az adott nyitott pozíció betöltéséhez. Ezeket a személyeket a toborzó üzenetben, vagy - ha elérhető a telefonszáma - telefonon megkeresi. Elmondja, hogy a profilja alapján alkalmas lehet az adott állásra és megkérdezi, hogy érdekelné-e. Amennyiben a kiszemelt jelölt nyitott a munkára és a beszélgetésre, a munkaközvetítő leszervez egy személyes vagy online interjút.

Kiválasztás 

Beszélgetés a jelöltekkel: Az interjú során a toborzó még több információt tudhat meg a potenciális jelöltről és annak személyiségéről. Számos vezetőnek, munkáltatónak ugyanis az utóbbi sem utolsó szempont. A szakmai tudás mellett - cégprofiltól függően - fontos lehet, hogy az új munkatárs be tudjon illeszkedni a csapatba, vagy személyisége összeegyeztethető legyen munkájával. Például számít, hogy olyan személy kerüljön egy asszisztensi pozícióba, aki nem fél telefonon idegenekkel egyeztetni. Ezzel szemben egy építőipari segédmunkánál fontosabb a személyiségnél a megfelelő fizikai erő és állóképesség.

Kiválasztás: A toborzó a beszélgetések alkalmával kiválasztja azt a néhány jelöltet, akik mind szakmailag, mind személyiség terén megfelelőek lennének az állásra. Önéletrajzukat továbbítja a munkáltató felé, illetve egy újabb megbeszélés keretein belül elmondja tapasztalatait és véleményét, azaz, hogy kit lát legalkalmasabbnak a pozícióra. A munkaadó cég ezek alapján egy saját állásinterjút is leszervez a kiválasztott jelöltekkel, hogy eldönthesse, - saját benyomása alapján is - végül kit választ ki a pozícióra.

A munkaközvetítő megbízása itt véget ér és a továbbiakban már nem vesz részt. Előfordulhat persze, hogy a munkáltatónak egyik jelölt sem felel meg és a keresést folytatni szükséges.

Külföldi munkaközvetítő

Nemcsak belföldi cégek bíznak meg külsős toborzókat munkaerő kereséssel. Nagyon gyakori, hogy a vállalatok külföldieket is szívesen látnak dolgozókként, így külföldi munkaközvetítő segítségét kérik a keresésben. Számos holland munkáltató például a Covebo segítségével vesz fel magyarokat különböző munkakörökbe. Ebben az esetben nemcsak a munkaadó, de a munkakereső is megbízhatja a Covebot a megfelelő munkakör megkeresésével.

munkaközvetítő

Munkaerő közvetítés előnyei 

  • Megtakarított idő és energia: Az új munkaerő keresése mindig idő- és energiaigényes feladat, különösen, ha nem kifejezetten ez a szakmánk. A munkaerő közvetítés segítségével azonban a cégek tehermentesíthetik saját HR-eseiket, és a kereséssel töltött időt is más, fontos munkaterületekbe fektethetik.
  • Széles kapcsolati háló: Egy kifejezetten toborzásra szakosodott cégnek megvannak a megfelelő kapcsolatai és tudja, hol találhat rá a legjobb jelöltekre. Ezzel szemben a legtöbb cég sokszor a sötétben tapogatózik és nem a megfelelő platformokon próbálja elérni a leendő alkalmazottakat.
  • Szakértelem, többéves tapasztalat: A toborzást végző cégek pontosan tudják, hogy mikre kell odafigyelni és már apró jelekből és adatokból is ki tudják szűrni, ki alkalmas és ki nem az adott munkára.
  • Szakmai tudás és személyiség együttesen: A szakképzett munkaerő közvetítők pontosan tudják, hogy adott típusú munkakörben milyen személyiségi jegyek fontosak. Az első beszélgetés, interjú során ezeket ki tudják szűrni, így a végén olyan jelöltek maradnak, akik mindkét szempontból megfelelnek a pozícióra. Például a szoros együttműködést igénylő munkakörökbe igazi csapatjátékosok kellenek, míg egy raktáros állásra nem gond, ha introvertált személyiséget vesznek fel.
  • Földrajzi elhelyezkedés: Akár a vállalat belföldi terjeszkedése esetén is jól jöhet, ha kifejezetten az adott régióból szeretnének munkaerőt toboroztatni. Külföldi munkaközvetítés esetén pedig még inkább hasznos. Külföldről ugyanis különösen nehéz olyan alkalmazottakat felkeresni, akik minden szempontból alkalmasak a munkára.

A munkaerő közvetítés szabályai

A munkaerő közvetítő cégek és az egész folyamat jogilag szabályozva van. A munkaközvetítő nem tehet hátrányos megkülönböztetést olyan tényezők szerint, amelyek a munkavállalással nem függnek össze. Értelemszerűen jogszabály által meghatározott tilalomba ütköző, vagy nem létező munkára tilos munkakeresőt közvetíteni. Emellett olyan adatokat sem kérhet és rögzíthet a munkaközvetítő a jelöltektől, amelynek a munkavállalás szempontjából nincs relevanciája.

A toborzónak mindezek mellett tájékoztatnia kell a jelölteket a munkakörhöz szükséges feltételekről, elvárásokról, munkaidő-beosztásról és egyéb, a munkához kapcsolódó fontos információkról. Külföldi munkaközvetítés esetén a fogadó ország jogszabályairól is tájékoztatniuk kell a leendő munkavállalókat még a közvetítés előtt, írásban.

Miben különbözik a munkaerő közvetítés és a munkaerő kölcsönzés?

A munkaerő közvetítés során a toborzó egy harmadik, különálló fél, aki inkább csak egyfajta összekötő munkáltató és leendő munkavállaló között. Amikor a pozíciót betölti a legalkalmasabb jelölt, a munkaközvetítő megbízása, feladat véget ér és úgymond "kiszáll a képből". Munkaerő kölcsönzésnél viszont más a helyzet. Ekkor egy adott cég kölcsönadja a vele munkaviszonyban álló munkavállalót egy másik cégnek ellenérték fejében. A munkavállaló ettől még hivatalosan továbbra is a korábbi cég munkavállalója. A közvetítéssel ellentétben a kölcsönadó fél végig "jelen van", míg a munkaerő kölcsönzés szerződése, a munkaviszony le nem jár.