6 perc29 december 2020

Egy nap a napelemszerelésben

A közelmúltban született meg az EU klímapolitikai céljaival kapcsolatban az a megállapodás, hogy 2030-ra nem 40%-al, hanem 55%-al csökkenteni kell az 1990-es bázishoz képest a károsanyag-kibocsátást az EU egészében.

Hollandia 2030-ra az elektromosság 70%-át szélturbinákkal és napelemekkel szeretné generálni. További célkitűzései között szerepel az is, hogy 2050-re már nem használ semmilyen fosszilis, mint a földgáz vagy a kőszén. Ehhez még nagyon sokat kell tennie az országnak, hiszen 2018-ban a villanyáram csak 7,2%  származott megújuló forrásokból. Ezzel egyidőben viszont egyre nő az igény az elektromosságra. Az autóiparban is kézzel fogható már a változás, zajlik a reform javában, és egyre több vállalat váltja le a kőolaj illetve a gázolaj meghajtású autók gyártását, s ad teret az elektromos autóknak. Emelllet a lakásszektorban is egyre többet fűtenek illetve főznek árammal gáz helyett. Nem kérdés tehát, hogy egyre több a felkérés így a munkalehetőség is az adott szektorokban.

Mire számíthatsz az első munkanapon?

Tele vagy energiával, nincs tériszonyod, jó fizikummal rendelkezel, szeretsz a szabadban dolgozni és egyik kedvenc mottód: ki korán kel, aranyat lel. Ha mindig is vonzottak a környezettudatos megoldások és szeretnél aktívan tenni a fenntartható fejlődésért, akkor ez a munka biztosan passzol hozzád!

Ha napelemszerelőként kezdesz a New Energy csoportnál, akkor az első munkanapod eligazítással kezdődik a megadott helyszínen, ahol kapcsolattartód a New Energy-től is jelen lesz, hogy a kezdéseddel biztosan minden rendben menjen. Mivel olyan korán van, hogy még a kakasok is alszanak, ezért  mielőtt nekiveselkedtek a munkának egy csésze kávéval adtok kezdő löketet a szervezetnek.

Mire felhörpintitek a kávét, már a madarak is csiripelnek, s itt az idő, hogy a kollégáiddal együtt felkerekedjetek és elinduljatok az első munkaállomásotokra. A menetidő általában negyvenöt perc, így ha a koffein nem tette volna meg a kellő hatást, még mindig van időd felébredni, s akár az aktuális slágereket hallgatva az autóban még egy napindítóst dzsemmelni.

Megérkeztek a helyszínre, ma az első projekt egy lakóház (ferde tető), melyre nyolc napelemet szereltek fel. Mielőtt megkezdenétek a munkát, talán még van idő arra is, hogy a lakók vendégszeretébe is belekóstolhassatok, s megigyatok egy kávét. Ha a brigádvezető a munkafolyamat minden részletet átbeszélte az ügyfelekkel is, neki is láttok a szerelésnek. Mielőtt azonban a tetőre mennétek kiemelten fontos, hogy a zuhanásgátlásra szánt védőkorlátot felszereljétek, hogy biztonságosan tudjatok dolgozni. Mire mindezzel készen vagytok, már fél tízet mutat az óra.

Csapattársaddal együtt először a tartósíneket fogod felszerelni a tetőre úgy, hogy a tetőcserepekhez rögzíted az edzett acélkampókat. Ez a tartószerkezet biztosítja a megfelelő stabilitást, ha már a napelem panelek is fent vannak. Mindenközben a villanyszerelő bent a lakásban a mérőszekrénnyel dolgozik illetve gondoskodik arról, hogy neked már csak csatlakoztatni kelljen a paneleket.

El is jött az idő, hogy szusszanjatok egy kicsit és egyetek. Szükség is lesz minden energiára, hisz ezután jön csak a nehéz fizikai munka. A napelem panelek ugyanis körülbelül tizennyolc kilósak és még fel is kell vinni azokat a tetőre. Azokra a tartósínekre lesznek rögzítve, melyeket az előbb a munkatársaddal felszereltetek.

Ha már fixen a helyén vannak, akkor a villanyszerelő gondoskodik a belső működtetésről illetve arról, hogy a beállítások megfelelőek legyenek. Ezidő alatt összepakoltok és gondoskodtok arról, hogy mindent rendben hagyjatok ott magatok után, s a lakók ne lássanak abból mit sem, hogy a tetőn dolgoztatok. Ha a zuhanásgátló védőkorlátot is eltávolítottátok és minden csilli-villi, akkor a ti munkátok itt véget  ért.

Ha a villanyszerelő is befejezte a belső munkálatokat, egyből tovább tudtok menni a következő megbízáshoz. Közben már ebédidő van, rendszerint otthonról hozott szendvics van terítéken vagy, ha ez otthon maradt, akkor gyorsan beugrotok útközben egy boltba vagy egy benzinkútra szendvicsért. Az idő már körülbelül fél egyre jár, a következő helyszín körülbelül húsz percnyire van, s ott majd csak fél kettőkor kell kezdenetek, így van időtök arra, hogy nyugodtan megebédeljetek és pihenjetek egy picit.

A második helyszínen már több a munka mint délelőtt, itt ugyanis tizenkét napelemet kell felszerelni. A ház is magasabb, így itt már állványzatot is kell építenetek. Mire ezzel elkészültök, máris három óra van, s kezdődhet megint a munka nehezebbik része. Ennél a háznál ellentétben a délelőtti projekttel, nem lehetséges sajnos, hogy  a egyből a cseréptetőkhöz rögzítsétek a tartószerkezetet, így először a tetőszerkezetre egy lécet kell erősíteni, s ehhez fogjátok rögzíteni a kampót illetve a tartósíneket. Ha mindennel gondosan elkészültetek, akkor a napelem paneleket ezúttal lentről adogatjátok fel egymásnak. Valószínű ebben most a villanyszerelő is a segítségetekre lesz, hogy gyorsabban végezzetek.

Ha már minden panel fenn van, akkor a többi onnantól már gyorsan megy. Ráerősítitek a paneleket a tartószerkezetre és gondoskodtok arról, hogy a kábelek is jól legyenek elvezetve, hogy aztán a villanyszerelő is tudjon tovább dolgozni. Ha ezzel is elkészültetek, már délután négyet mutat az óra, így itt az idő, hogy lebontsátok az állványzatot míg ő bent tovább dolgozik.

Mire mindent bepakoltatok a buszba már közel egy órával későbbre járunk, s ha a villanyszerelő is kész van már, akkor indulhattok is vissza a cég telephelyére, ahol röviden átbeszélitek az első nap tapasztalatait. Minden rendben ment ma, így holnap újabb két házra fogsz napelemeket szerelni. Ennek tudatában mész haza, s remélhetőleg jól eső érzéssel gondolsz vissza az első munkanapodra a napelembeszerelésben.

Szeretnél hozzájárulni Hollandia fenntartható fejlődéséhez? Jól beszélsz angolul és felkeltette az érdeklődésed a napelemszerelés? Nijkerki tréning centrumunkban lehetőséged nyílhat arra is, hogy egy pár napos gyakorlati képzés keretében elsajátítsd a szakma fortélyait. Jelentkezz hozzánk mielőbb, s legyél Te a következő napelemszerelő a Covebo New Energy csoportjánál!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Hollandia látnivalók terén is kimagasló: 10+1 látványosság

7 perc6 június 2024

Strandolás Hollandiában: Az 5 legjobb tengerpart

3 perc15 május 2024

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

7 perc9 április 2024

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Minimálbér emelkedése 2024-ben: mit jelent a Covebo-soknak?

3 perc3 január 2024

Segítség! Csalók!

3 perc10 szeptember 2020