3 perc24 augusztus 2020

Műszakozás Hollandiában

Ha Hollandiában dolgozol az építőipari -, műszaki-, logisztikai szektorban vagy a termelőiparban, akkor könnyen szembetalálod magad a több műszakos munkarenddel. Ez azt jelenti, hogy egy fix séma szerint változó időbeosztásokkal dolgozol.  A műszakos munkarendnek több fajtája is van,  beszélhetünk  két- három vagy öt műszakos munkarendről. Ez sokaknak ugyan egyértelmű, hiszen ez a fajta munkarend Magyarországon sem ismeretlen, de azért vegyük át, hogy Hollandiában mi vár rád.

A műszakrendek fajtái

Két műszakos munkarendben például egyik héten reggeltől délutánig dolgozol, a másik héten pedig délutántól (késő) estig. A másik műszak pont fordítva forog, első héten délután a második héten délelőtt. A három műszakos rend  is ugyanezen az elven működik, csak immáron már három műszakban forogtok. Többnyire nappalos, délutános és éjszakás hetek váltják egymást. Öt műszak esetén már folytonos munkarendről beszélünk, tehát a gyártás nem áll le hétvégén sem, hanem a hét minden napján 0-24 órában termelnek. A műszakbeosztások a folyamatos műszakrend esetén munkaadónként változhatnak.

Hogyan állj hozzá a műszakozáshoz?

A több műszakos munkarendben való munkavállalás igen változatos lehet, hiszen nem mindig ugyabban az időben dolgozol. Gyakran előfordul, hogy te választhatod meg, hogy melyik műszakkal szeretnél együtt forogni. Ezt a munkaadóval tudod egyeztetni, megbeszélni. A feladataid is variálódhatnak az adott műszaktól függően. Amennyiben szeretnél fix napokon és fix beosztással dolgozni,  gyakran ezt a többműszakos munkarenddel is könnyen összeegyeztetheted.  Amennyiben a többszöri éjszakás műszakot is szívesen vállalod, adunk néhány tanácsot, hogy ezt hogy “vészeld át”:

  1. Ha teheted pihenj le és szundíts egyet még az éjszakás műszak előtt;
  2. Ne igyál túl sok kávét vagy vagy koffein tartalmú italt;
  3. Próbálj meg kialakítani egy alvási sémát és amennyire csak lehetséges mindig ugyabban az időintervallumban aludj 7-9 órát ;
  4. Kérd meg a lakótársaid / családod, hogy próbáljanak csöndben lenni, amíg alszol, hogy ne zavarják a nyugalmad és ki tudd aludni magad;
  5. Ügyelj rá, hogy a hálószobában elég sötét legyen és ne legyen meleg;
  6. Szedj extra D- vitamint, amennyiben rendszeresen éjszakás műszakban dolgozol.

Műszakban dolgozni

Ez mindig többről szól, mint pusztán a feladatok elvégzéséről. Gyakran az adott műszak összetétele olyan kollégákból áll, akik különböző nemzetiségűek, így multikulturális a környezet, így valószínű mindenki magával hozza a személyes történetét. Így bizots mindig akad majd egy jó sztori vagy szép történet, amit hazaérve meg tudsz osztani a családdal vagy a lakótársakkal. A munka nem feltétlenül lesz monoton,  annak ellenére, hogy a munkavégzés menete szigorúan szabályozva van és a megadott utasítás alapján kell dolgozni. Még emellett is adódhatnak problémák, amiket a közvetlen kollégáiddal együtt oldasz meg.

Műszakpótlék

Azok akik több műszakban dolgoznak, jogosultak műszakpótlékra. A pótlék mértéke a CAO-ban van meghatározva, mely munkaadónként és pozíciókként változhat.  Ha nem lennél tisztában még a CAO fogalmával, akkor az erről írt cikkünket elolvashatod itt.

Munkahelyváltáson gondolkozol, szívesen vállanál munkát Hollandiában? Nézd meg az álláshirdetéseinket és vedd fel velünk mielőbb a kapcsolatot!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Orderpicker vagyok Hollandiában!

3 perc30 szeptember 2020

Miért vagyunk magyarként sikeresek Hollandiában?

3 perc3 június 2020