3 perc3 június 2020

Miért vagyunk magyarként sikeresek Hollandiában?

Személyes és szakmai siker, elfogadás, megbecsülés, tisztelet, bizalom. Néhány olyan fogalom, melyek bizonyos esetekben talán nem magától értetődőek akkor, amikor az ember hátrahagyja a biztonságot jelentő otthont és külföldön próbál szerencsét. Ezen a rögös úton sok olyan helyzettel találkozunk, melyek, valljuk be, nem könnyítik meg a dolgunkat, elkeserítenek vagy akár kudarchoz is vezethetnek. Munkaközvetítő cégként sok példát látunk a sikeres és a kevésbé sikeres helyzetekre is. Mi azonban a siker titka? Cikkünk ezt a kérdést járja körül.

Kulturális különbségek, nehézségek

Igaz ugyan, hogy világviszonylatban nézve Hollandia és Magyarország nincs olyan messze egymástól, azonban ha őszinték vagyunk, a kulturális külünbségek mégis számottevőek lehetnek. Következzen néhány pont, amelyek nehézséget okozhatnak a helyünk és a siker megtalálásában.

  • Kommunikáció – még akkor is, ha angolul vagy hollandul nagyon jól beszélünk, előfordulhat, hogy félreértjük egymást, hiszen, ami egyikünknek egyértelmű, nem minden esetben az másoknak is. Ezért nagyon fontos a nyevtanulás és nyelvfejlesztés!
  • Pontosság – a hollandokról közismert tény az, hogy mindenhová pontosan érkeznek. Akár már 5-10 perces késés esetén is elvárt az, hogy ezt jelezzék a másik félnek. Ez a fajta pontosság a magyar mentalitásnak talán kicsit idegennek tűnhet.
  • Vasfüggönyön innen és túl – a kulturális és mentalitásbeli különbségek okozói történelmünkben is keresendők. Az évtizedekig tartó gazdasági, politikai szakadék Nyugat és Kelet közt a mai napig érezhető az emberek gondolkodásmódján és viselkedésén is.

Ennek ellenére...

A fent említett célok azonban nem elérhetetlenek! Büszkén mondhatjuk, hogy a Covebo számos olyan magyar munkavállalóval dolgozik együtt, akik megtalálták helyüket és szép karriert építettek, építenek Hollandiában. Kollégáinkat kérdeztük arról, miben látják a siker kulcsát.

  • Nyelvtanulás, nyelvfejlesztés – az első és legfontosabb pont, ha az ember külföldön vállal munkát. Ez a kommunikáció alapja, amely nélkül nem léphetünk egyről a kettőre. A Covebo munkatársai is úgy látják, hogy munkavállalóink akik nem csak, hogy jól beszélnek angolul, de affinitást is éreznek magukban arra, hogy tudásukat fejlesszék és hollandul is megtanuljanak, azok a legsikeresebbek.
  • Hozzáállás – tisztelet, türelem, magabiztosság. Ezeken kívül pedig az egyik legfontosabb, az elhivatottság: „Itt vagyok Hollandiában, itt kell sikerülnie!”
  • Rugalmasság – Sok esetben a holland munkahelyi környezet, cégen belüli kommunikció, kollégák közti együttműködés más, mint amihez Magyarországon megszoktunk. Fontos, emiatt a jó megfigyelőképesség, valamint, hogy képesek legyünk rugalmasan kezelni a munkahelyi helyzeteket.
  • Szaktudás, szakmai alázat – A magyarok jó szakemberek és sok területen feltalálják magukat. Végezzük ezért magabiztosan és büszkén a munkánkat, de ne felejtsünk el szerénynek és alázatosnak maradni!

Te is Hollandiában tervezed a jövődet? Esetleg már Hollandiában élsz és munkát keresel? Ezen a linken eléred a Covebo álláshirdetéseit.