Kalandozások a Holland konyhában : 1. rész
Ti hány tipikus Holland ételt ismertek?
Ismerős az a sztori, amikor végigkérdezzük a családot, hogy mit szeretnének enni, és hasznos válasz helyett a kérdésünkre a “mindegy”, “nem tudom” , “passz”, “valami egyszerűt” felelet érkezik? Aztán gyakran mire kitaláljuk, hogy mi legyen aznap a terítéken, annyi idő alatt akár már rég meg is főzhetnénk illetve befejezhetnénk az étkezést, sőt, már a mosogatást is letudhatnánk, de még mindig ott tartunk, hogy filózunk, miközben a szemünk meg- megrándul…
Ezért arra gondoltunk, hogy néha-néha megosztunk veletek egy-egy tipikus holland étel receptjét is.
Sorozatunk első részében egy rendkívül egészséges zöldségből, a spárgából készült levesnek 2 receptjét is ismertetjük. Az első egy igazi régimódi holland recept, a második pedig egy pikáns, vegetáriánus verzió az igazi ínyenceknek (nem csak vegetériánusoknak).
Miért is jó nekünk, ha spárgát eszünk?
- Hogy csak néhány jótékony hatását említsük:
- Természetes, enyhe vízhajtó, így segít eltávolítani szervezetünkből a felesleges sót és vizet, megakadályozva ezzel az esetleges fertőzések kialakulását
- Tele van antioxidánsokkal
- Magas az E vitamin tartalma is, mely szintén egy fontos antioxidáns, mely az immurendszer erősítésében segít
Az igazi régimódi, holland spárgaleves
Elkészítési idő: 30-60 perc
Hozzávalók 4 személyre
500 gramm friss spárga
2 zöldségleveskocka
2 tojás
1 póréhagyma ( cask a fehér része)
4 nagy szelet főtt sonka
Egy marék metélőhagyma
125 ml tejszín
30 gramm liszt
1 evőkanál vaj
1,25 liter víz
ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
- Először készítsd el a levesalapot! Ehhez pucold meg a spárgákat, s a héjából és vágd le a csúcsait
- Ezeket tedd a lábosba , öntsd hozzá a vizet és dobd bele a zöldségleveskockákat. Forrástól számítva főzd még körülbelül fél órát
- Ezalatt vágd apróra a spárga többi részét
- Ha letelt a fél óra, akkor hagyd a levesalapot egy kicsit hűlni, majd szűrd le, hogy a héjakat így eltávolítsd az alapléből
- Aprítsd fel a póréhagyma fehér részét és olvaszd meg a vajat egy lábosban
- Pirítsd meg pár percig a póréhagymát a vajon
- Szórd hozzá a lisztet és keverd folyamatosan, míg elvegyül. Ezután öntsd fel egy kis alaplével állandó keverés mellett, hogy ne maradjanak csomók benne.
- Ezalatt felteheted a tojásokat főni
- Max. 5 perc után lehúzhatod a lábost a rántással a tűzről
- Önts a rántáshoz a tejszínt és jól keverd össze
- Ezután tedd vissza a tűzre és add hozzá az apróra vágott spárgát
- Körübelül 10 perc főzési idő kell még a spárgának
- Közben csíkozd fel a sonkát és aprítsd össze a metélőhagymát is
- Zúzd össze a főtt tojásokat
- Ízesítsd a levest sóval és borssal
- Porciózd ki a levest kisebb tálkákba és szórd bele sonkát, metélőhagymát és zúzott főtt tojást
Jó étvágyat! Ha szeretnéd még cifrázni, akkor tálalásnál tegyél bele egy kis lazacot is.
Tejszínes spárgaleves
mogyoróhagymával - vegetáriánus
Egyszerű, gyors krémleves, mely télen konzervből készíthető – az alábbi recept ennek a leírása.
Ha friss spárgából készül, kezdd azzal, hogy a feldarabolt spárgát sós vízben puhára főzöd.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 6 adag
- 500 g spárga (netto súly konzervben), vagy ugyanannyi friss
- 4 fej mogyoróhagyma
- 5 dl habtejszín
- 3-4 dl zöldségleves alap
- 1 dl fehérbor
- 1-2 tk kukoricakeményítő
- ízlés szerint só
- ízlés szerint feketebors
- ízlés szerint kakukkfű
Elkészítés
- Vágd finomra a mogyoróhagymát és dinszteld üvegesre 1 ek vajban vagy olajban.
- Add hozzá a zöldség alapot, a tejszínt és a bort. Forrald fel és főzd 5 percig. Ízlés szerinti mennyiségű kukoricakeményítővel sűrűsítsd be és végül add hozzá a spárgát is.
- Botmixerrel pépesítsd. Fűszerezd sóval és borssal és főzd még 1-2 percig.
- Tálaláskor hintsd meg szárított vagy friss, vagdalt kakukkfűvel.