4 perc20 May 2020

Kalandozások a Holland konyhában : 1. rész

Ti hány tipikus Holland ételt ismertek?

Ismerős az a sztori, amikor végigkérdezzük a családot, hogy mit szeretnének enni, és hasznos válasz helyett a kérdésünkre a  “mindegy”, “nem tudom” , “passz”, “valami egyszerűt” felelet érkezik? Aztán gyakran mire kitaláljuk, hogy mi legyen aznap a terítéken, annyi idő alatt akár már rég meg is főzhetnénk illetve befejezhetnénk az étkezést, sőt, már a mosogatást is letudhatnánk, de még mindig ott tartunk, hogy filózunk, miközben a szemünk meg- megrándul…

Ezért arra gondoltunk, hogy néha-néha megosztunk veletek egy-egy tipikus holland étel receptjét is.

Sorozatunk első részében egy rendkívül egészséges zöldségből, a spárgából készült levesnek 2 receptjét is ismertetjük. Az első egy igazi régimódi holland recept, a második pedig egy pikáns, vegetáriánus verzió az igazi ínyenceknek (nem csak vegetériánusoknak).

Miért is jó nekünk, ha spárgát eszünk?

  • Hogy csak néhány jótékony hatását említsük:
  • Természetes, enyhe vízhajtó, így segít eltávolítani szervezetünkből a felesleges sót és vizet, megakadályozva ezzel az esetleges fertőzések kialakulását
  • Tele van antioxidánsokkal
  • Magas az E vitamin tartalma is, mely szintén egy fontos antioxidáns, mely az immurendszer erősítésében segít

Az igazi régimódi, holland spárgaleves

Elkészítési idő:  30-60 perc
Hozzávalók 4 személyre

500 gramm friss spárga
2 zöldségleveskocka
2 tojás
1 póréhagyma ( cask a fehér része)
4 nagy szelet főtt sonka
Egy marék metélőhagyma
125 ml tejszín
30 gramm liszt
1 evőkanál vaj
1,25 liter víz
ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

  1. Először készítsd el a levesalapot! Ehhez pucold meg a spárgákat, s a héjából és vágd le a csúcsait
  2. Ezeket tedd a lábosba , öntsd hozzá a vizet és dobd bele a zöldségleveskockákat. Forrástól számítva főzd még körülbelül fél órát
  3. Ezalatt vágd apróra a spárga többi részét
  4. Ha letelt a fél óra, akkor hagyd a levesalapot egy kicsit hűlni, majd szűrd le, hogy a héjakat így eltávolítsd az alapléből
  5. Aprítsd fel a póréhagyma fehér részét és olvaszd meg a vajat egy lábosban
  6. Pirítsd meg pár percig a póréhagymát a vajon
  7. Szórd hozzá a lisztet és keverd folyamatosan, míg elvegyül. Ezután öntsd fel egy kis alaplével állandó keverés mellett, hogy ne maradjanak csomók benne.
  8. Ezalatt felteheted a tojásokat főni
  9. Max. 5 perc után lehúzhatod a lábost a rántással a tűzről
  10. Önts a rántáshoz a tejszínt és jól keverd össze
  11. Ezután tedd vissza a tűzre és add hozzá az apróra vágott spárgát
  12. Körübelül 10 perc főzési idő kell még a spárgának
  13. Közben csíkozd fel a sonkát és aprítsd össze a metélőhagymát is
  14. Zúzd össze a főtt tojásokat
  15. Ízesítsd a levest sóval és borssal
  16. Porciózd ki a levest kisebb tálkákba és szórd bele sonkát, metélőhagymát és zúzott főtt tojást

Jó étvágyat! Ha szeretnéd még cifrázni, akkor tálalásnál tegyél bele egy kis lazacot is.

Tejszínes spárgaleves
mogyoróhagymával - vegetáriánus

Egyszerű, gyors krémleves, mely télen konzervből készíthető – az alábbi recept ennek a leírása.

Ha friss spárgából készül, kezdd azzal, hogy a feldarabolt spárgát sós vízben puhára főzöd.

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 6 adag

  • 500 g spárga (netto súly konzervben), vagy ugyanannyi friss
  • 4 fej mogyoróhagyma
  • 5 dl habtejszín
  • 3-4 dl zöldségleves alap
  • 1 dl fehérbor
  • 1-2 tk kukoricakeményítő
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint feketebors
  • ízlés szerint kakukkfű

Elkészítés

  1. Vágd finomra a mogyoróhagymát és dinszteld üvegesre 1 ek vajban vagy olajban.
  2. Add hozzá a zöldség alapot, a tejszínt és a bort. Forrald fel és főzd 5 percig. Ízlés szerinti mennyiségű kukoricakeményítővel sűrűsítsd be és végül add hozzá a spárgát is.
  3. Botmixerrel pépesítsd. Fűszerezd sóval és borssal és főzd még 1-2 percig.
  4. Tálaláskor hintsd meg szárított vagy friss, vagdalt kakukkfűvel.

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Így szúrjuk el a munkakeresést

4 perc4 December 2020

Orderpicker vagyok Hollandiában!

3 perc30 September 2020

Segítség! Csalók!

3 perc10 September 2020