4 perc10 október 2023

House of Covebo DO-DAY!

Mint egy nagy gondoskodó család, kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy törődjünk a társadalom többi tagjával is. Ezen elhatározásból a Covebo minden irodája egy teljes napot szánt arra, hogy valamilyen jótékonysági, közösségi kezdeményezésben vegyen részt. Több irodából voltak idős otthonokban önkéntesek vagy játszóteret újítottak fel a gyerekeknek.  Magyar csapatunk a szemétszedés mellett döntött

Do-day Nijkerk 

A holland értékek iránti tisztelet példátlanul tükröződött abban a kezdeményezésben, amelyben mi, magyar önkéntesek vettünk részt. A cél? Semmi más, mint a környezetvédelem és a közterek tisztaságának megőrzése. 

Az amersfoor-i utcái és parkjai mindannyiunk számára fontosak, hiszen a holland kultúra és sajátosságok szerves részét képezik. Hosszú évek óta odafigyelünk a környezetvédelemre és az utcák, parkok rendezettségére. Nem is volt kérdés, hogy mi, magyar toborzó csapat, lelkesen fogadtuk a lehetőséget, hogy segíthessünk ezen értékek megőrzésében. 

Az önkéntes napunkat arra fordítottuk, hogy Amerfoort városát tisztábbá és szebbé tegyük. Az utcákon és parkokban tevékenykedve több zsáknyi eldobott műanyagot, papírt és egyéb hulladékot gyűjtöttünk össze. A helyi közösség tagjai nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezést, és érdeklődve kérdezték tőlünk, hogy miért csatlakoztunk, miért fontos számunkra a tiszta környezet és a város rendjének megőrzése. Az egész délután jó hangulatban és jó tempóban telt. Egy nagy körben mozogva, a város különböző részein dolgozva mi szinte csodát tettünk. Az utcákat és parkokat szépen megtisztítottuk a szeméttől és a felesleges hulladéktól. 

Do-day Miskolc 

A miskolci iroda tagjai szintén egy környezetvédelmi jótékonysági akcióval álltak elő, amelynek keretében szemetet szedtek Miskolcon a Auchannal szemben található XXL üzlet melletti bicikli úton. Azért került erre a lokációra a választás, mivel sajnos a terület szennyezettsége az elmúlt időszakban elég drasztikus méreteket öltött. Nap mint nap rengetegen látogatják a környéken található üzleteket és a bicikli utat is, mely Felsőzsolcát köti össze Miskolccal. Sajnos azonban néhányan rendszeresen az áruházak közelében hagyják az otthoni szemetetüket elcsúfítva ezzel a bájos kis utat.  

A jótékonysági nap kezdetén felfegyverkezve kesztyűkkel, zsákokkal és hulladékgyűjtő csipesszel készen álltunk arra, hogy nekilássunk a munkának. Az első benyomások elég lehangolóak voltak, mivel a területen elszórva mindenfelé szemetet láttunk. A nap folyamán rengeteg hulladékot gyűjtöttünk össze, beleértve a műanyag palackokat, papírokat, csikkeket és még sok más szemetet. A terület lassan, de biztosan újra szép és rendezett lett. 

Szemetelés  

A szemetelés kapcsán globális méretű problémáról beszélünk, melyet az általunk megtisztított területen is megtapasztalhattunk a saját szemünkkel. Az eldobott szemét nem csak a környezetünket szennyezi, de a természetben élő állatokra és az emberi egészségre is komoly hatással lehet. Az itt végzett munka még inkább ráébresztett minket arra, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy odafigyeljünk a környezetünkre, és tegyünk a probléma megszüntetéséért 

Tegyünk környezetünkért! 

Felmerülhet a kérdés, hogy az ilyen nagy méreteket öltött problémákért mégis hogyan tudna valaki egymaga tenni? Nem kell világmegváltó méretű dolgokban gondolkodni, lehetőségeinkhez mérten akár kis odafigyeléssel is hozzájárulhatunk egy nagyobb ügyhöz 

Mit tehetek én? 

Az első és talán legfontosabb lépés az, hogy tudatosan kezeljük a hulladékot. Az egyszerhasználatos műanyagok, például nejlonzacskók, evőeszközök és palackok, hatalmas mennyiségű szemetet termelnek, amelyek hosszú ideig szennyezik a környezetünket. Ezek helyett választhatunk tartós, újrahasználható alternatívákat, mint például vászon- vagy papírzacskókat, valamint újratölthető palackokat.  Második lépésként ne legyünk restek csatlakozni a helyi környezetvédelmi akciókhoz. Gyakran szerveznek helyi közösségek, szervezetek vagy önkéntes csoportok olyan eseményeket, ahol a vállalkozószellemű önkéntesek együtt szedhetik össze a szemetet különböző területeken. Az ilyen alkalmak nemcsak a szemét eltávolítására fókuszálnak, hanem ráirányítják a figyelmet magára a szemetelés problémájára is. 

A szemetelés elleni harc nem egy ember, vagy egy cég feladata, hanem mindannyiunk közös ügye, és reméljük, hogy ez az esemény inspirációként szolgálhat másoknak is, hogy csatlakozzanak hozzánk a környezetünk védelmében. Hisszük, hogy a tiszta jövő mindenki közös ügye! 

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Minimálbér Hollandiában - változások 2024. július 1-től

3 perc11 július 2024

Hollandia albérlet: így érdemes nekikezdeni a keresésnek

7 perc11 március 2024

Minimálbér emelkedése 2024-ben: mit jelent a Covebo-soknak?

3 perc3 január 2024