2 perc1 május 2020

Az ötévente visszatérő holland ünnepnap

A „Bevrijdingsdag” vagy más néven a felszabadulás napja egy fontos nemzeti ünnep Hollandiában. A kérdés viszont az, hogy mit is ünnepelnek pontosan a hollandok május 5 én? Ezen a napon emlékeznek meg a második világháborús  események végét jelentő német megszállás (1940-1945) megtöréséről. 1945-ben angol, amerikai, kanadai és lengyel csapatok keltek át a Nederrijn, Waal, Merwede és a Maas folyókon és sikerült megtörniük a német védelmet.

Egy újabb ünnepnap a koronavírus idején

Hollandia május 5-én a szabadság, demokrácia és az emberi jogok mérhetetlen értékére és fontosságára is megemlékezik. Az ünnep alkalmából, mely 2020-ban a „75 év Szabadság” jegyében telik, az egész országban (Zwolleban, Haarlemben, Amszterdamban, Groningenben és Rotterdamban) felszabadulás napi fesztiválokat rendeznek. A koronavírus miatt ezek a rendezvények idén sajnos elmaradnak. Hogy mégis átélhessük kicsit az ünnepi hangulatot az NPO 1 holland tévécsatorna 20:35-től egy erre a napra összeállított felszabadulás napi műsort sugároz majd. Megnézhetjük az elmúlt felszabadulás napi évfordulók legemlékezetesebb pillanatait, valamint ismert holland színművészek is készülnek „élő” fellépésekkel.

Nemzeti megemlékezés a halottakra

Az események felidézése azonban már május 4-én a kezdetét veszi. Ekkor Hollandia 20:00 és 20:02 között két perces néma csenddel tiszteleg az áldozatok előtt, melyeket második világháború követelt. Az amszterdami Dam tér ad helyet a nemzeti megemlékezésnek, melyet a holland NOS tévécsatorna közvetít majd 19:00-tól. A ceremónia után a „Theater na de Dam” című program kerül műsorlistára, melyben ismert holland színművészek mesélnek és énekelnek nem csak a második világháború áldozatairól, hanem az 1961-es háborús hősökről is.

Zászlóprotokoll

Bizonyára már sokan láttuk a jelenséget – legutóbb Király Nap alkalmával - , amikor a holland utcák szinte minden házán a nemzeti zászló díszeleg. A felszabadulás napján, május 5-én napfelkeltétől napnyugtáig szintén ez a hagyomány. Ilyenkor az egyszerű háromszínű zászló kerül kitűzésre a narancssárga lobogó nélkül. Május 4-én, a nemzeti megemlékezés alkalmával 18:00-kor tűzik ki a zászlókat, melyek napnyugtáig tisztelegnek a háború áldozatai előtt.

Felkeltették érdeklődésedet a holland ünnepek? Így ünnepeltük idén a húsvétot és a Király Napját.   

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Mackóvadászat

3 perc6 május 2020

Tippek: így ünnepeld a Király Napját otthonról!

3 perc22 április 2020

3 tipp egy klassz húsvéthoz Hollandiában

2 perc7 április 2020