5 perc25 január 2021

Tanulj tinó!

Ha ködösen is, de talán még mindannyiunkban dereng a kép a diákéveinkről, az iskolapadról és persze a számadás pillanatáról, a vizsgadrukkról. Annál is inkább, mert a munkakeresés és karrierépítés során is gyakran találkozunk a különböző tesztmunkákkal, továbbképzésekkel, tréningekkel. Naprakész tudás a legújabb fejlesztésekről és technikákról a területen, ahol dolgozunk vagy akár ismereteket szerezni egy teljesen új területen mindig hasznos. Nem is beszélve arról, hogy a különböző eljárási technikák Európa különböző országaiban gyakran eltérőek. Ilyenkor jól jön az, ha az ember egy rövid tréningen vehet részt, mielőtt beleveti magát a munkába az adott országban.

Tréning a Covebonál

Szerencsére erre a Covebonál is nyílik lehetőség, ugyanis cégünk rendelkezik saját bejáratú, személyreszabott teszt és tréning központtal. A központ Nijkerkben található, ahol három nagyobb egység lett kialakítva: építőipari, villany-, víz-, gáz-, fűtésszerelői, valamint napelemszerelői. Minden egységben egy külön kis munkaterületet rendeztünk be. A napelemszerelők például tetővel ellátott életnagyságú ház egy részén mutathatják meg azt, hogy mit tudnak illetve egy pár napos tréning alatt tanulhatják meg a napelemek felszerelésének minden csínját-bínját. A tréninget és tesztet hozzáértő, kifejezetten ezzel foglalkozó kollégáink végzik. Mivel minden angol nyelven folyik, nagyon fontos – biztonsági szempontból is -,  hogy az idegennyelvtudás ne okozzon problémát.

Mindennek a célja az, hogy a jelentkezőink kompetenciáit, az angol nyelvtudást, a kommunikációs készséget, csapatmunkára való készséget a lehető legjobban fel tudjuk mérni és amennyiben a pályázó a feltételeknek valóban eleget tesz, megtaláljuk neki a megfelelő munkát a megfelelő megbízónál.

Munkatársaink terepen

Hogy a napelemszerelő profilra történő toborzást a lehető legnagyobb szakértelemmel tudjuk kivitelezni a magyar toborzás csapata is részt vett egy ilyen tréningen. Most következzen az ő élménybeszámolójuk:

Orsi:

Mindig is a vizuális típus voltam, akit jobban vonzott a fizikai megtapasztalás mint pusztán az elméleti oktatás. Illetve akkor tudtam a megszerzett információt a leginkább elsajátítani, ha azt a gyakorlatban is láthattam vagy a saját bőrömön is megtapasztalhattam. Ezért is örültem annak, hogy részt vehettem egy gyorstalpaló tréningen és belekóstolhattam abba, hogy milyen is lehet egy nap a napelemszerelésben.

A tréning egy rövid, ámde lényegretörő, leegyszerűsített elméleti áttekintéssel kezdődött, mely azok számára is érthető, akik nem születettek fizikusnak. Elmagyarázta a napenergia felhasználását illetve a napelemek felépítését és működését, a szerelés alapjait és az erre vonatkozó alapinformációkat illetve biztonsági tudnivalókat. A prezentáció végén megtekintettünk egy oktató videót arról, hogy hogyan kell megfelelően állványzatot építeni. Martijn, az oktatónk, aztán ki is adta egyből az ukászt: Rajta lányok! Építsétek fel az állványzatot, míg iszom egy kávét! Rendicsek! Haha

De láss csodát, 25-30 perc múlva (nem röhög, először csináltuk) kész voltunk a két szintes állványzattal, így miután a védőkorlátot is rögzítettük a házra, már vonulhattunk is büszkén a tetőre. Ott aztán elleshettük a trükköt, hogy hogyan toljuk el a tetőcserepeket anékül, hogy ehhez nehézsúlyemelő múltra lenne szükség, felszereltük a kampókat, hogy a tartósínt is rögzíthessük, illetve kipróbáltuk azt is, hogy hogyan lehet magasabbra jutni magán a tetőn.

Mindent egybevetve személy szerint nagyon praktikusnak találtam a tréninget, ez szerintem egy olyan szakma, amit könnyen meg lehet tanulni, de tényleg jó állóképesség, erőnlét kell ahhoz, hogy a tempót illetve a napelemszereléssel járó fizikai munkát minden nap teljesíteni tudjuk.

Anna:

Bevallom, nem voltam teljesen nyugodt a tréninget illetően: Mit fogunk pontosan csinálni? Milyen magasan kell majd dolgozni? Vajon elég magabiztosan tudok mozogni a tetőn a nem túl kényelmes munkavédelmi cipőben? Végül bebizonyosodott, hogy – bár a tető tényleg magasan van, az edzetlen kezeknek pedig jól jön egy pár kesztyű  – aggodalomra nem volt semmi ok. A napot elméleti résszel kezdtük, aztán jött az első kihívás: az állványzat helyes összeszerelése. Előbb, de inkább utóbb sikeresen véghezvittük. Szerintem, ha az ember ezt napi szinten, rutin szerűen csinálja, akkor akár csukott szemmel is működhet. A tetőn való mozgás is  könnyebb volt a valóságban, mint képzeleteimben - vélhetően a védőkorlátnak köszönhetően. Összességében egy nagyon izgalmas nap volt és örülök, hogy néhány óra erejéig napelemszerelő tanonc lehettem. 😊

Felkeltette érdeklődésedet a napelemszerelő profil? Ha még több infót olvasnál a témáról, itt megteheted. Ha jelentkezél az álláshirdetésünkre, ide kattints!