Rotterdam látnivalók: ízek, izgalmak, történelem

Rotterdam látnivalók terén is páratlan város. Helyiként is hetekig, akár hónapokig tölthetnéd az idődet a felfedezésével, mindig találnál benne valami újdonságot. Emiatt érthető, ha turistaként vagy új lakosként elsőre azt sem tudod, hova kapd a fejedet. Aggodalomra azonban semmi ok, összegyűjtöttük azokat a látnivalókat és programokat, amiket mindenképp érdemes beépíteni a terveidbe! Íme, mik a mi kedvenceink Rotterdamban!

Rotterdam Centraal

Aki vonattal érkezik Rotterdamba, annak a városban tett első lépései máris egy izgalmas látnivalóhoz vezetik. A Rotterdam Centraal, vagyis a központi vonatállomás ugyanis ikonikus építészeti remekmű. A külső homlokzaton lévő felirat és óra az eredeti, 1957-es épület részei, minden mást azonban a hollandokra jellemző tudatosság és jövőbe nézés jellemez. Az épület maga egyenesen a városközpont felé mutat, a tető pedig napelemekkel van lefedve.

A kikötők

A város bár nem a tengerparton fekszik, történelmileg mégis az ország egyik legjelentősebb kikötővárosa. Rotterdam látnivalók listáján emiatt akár külön szekció is létezhetne a kikötőknek. A ma is használatban lévő kikötő a világon az egyik legnagyobb, nem csak Hollandia, de a teljes régió számára fontos kereskedelmi központ. A városban van azonban két másik környék is, amely méltán felkerülhet a listára.

Az első az úgynevezett Oude Haven vagy régi kikötő a 14. századtól kezdve volt használatban. Ma már inkább kulturális negyedként működik, ahova a turisták és a helyiek is szívesen látogatnak el egy-egy ebédre, kávéra vagy múzeumlátogatásra.

A második a Delfshaven, amely jó ideig Delft kikötőjeként üzemelt. A legérdekesebb azonban nem ez, hanem az elmúlt évszázad történelme. Rotterdam ma rendkívül modern város, mivel a II. világháború alatt szinte minden elpusztult a harcokban és bombázásokban. A Delfshaven azonban szinte teljesen érintetlen maradt, így teljes pompájában csodálhatjuk meg a korabeli építészet remekeit.

Boijmans van Beuningen Múzeum

A Boijmans van Beuningen Rotterdam legjelentősebb múzeuma – ám közel sem átlagos. Valójában egy művészeti raktárról van szó, amely szabadon látogatható. A gyűjteményben található remekművek alkotói között olyan nevek szerepelnek, mint Dalí, van Gogh, vagy da Vinci.

Ami pedig az épületet illeti, a vonatállomáshoz hasonló módon ez sem egy hétköznapi múzeum. A külső borítást tükröződő lapok adják, amelyekben mindig érdekes lehet megkeresni önmagunkat. Ezen felül – a tudatosság és környezetbarát várostervezés jegyében – saját energiaellátással rendelkezik, a tetőn pedig zöld környezet és egy étterem is kialakításra került.

Rotterdami látnivalók listájaKép forrása: boijmans.nl

Erasmus-híd

Az Erasmus-híd a város déli és északi felét köti össze egy egykori kikötő területén. Az építmény 800 méter hosszú, legnagyobb magassága 139 méter és összesen 40 kábel tartja. 1996-ban épült, méghozzá igencsak tudatos várostervezés alapján.

Az 1940-es bombázások Rotterdam városát szinte a földdel tették egyenlővé. A hatalmas pusztítás még évtizedek múlva sem tűnt el az emberek emlékezetéből, így pontosan tudták, hogy olyan új várost kell létrehozni, ami újra reményt ad a lakosoknak. Ennek a tervnek a részeként készült el az Erasmus-híd vagy becenevén A Hattyú. Monumentális, mégis kecses építményről van szó, így önmagában is erőt sugároz. Emellett pedig a régi kikötő területére épült híd gyönyörű metafora a múlt és jövő összekötésének, a fájdalmas történelmen való átlépésnek.

Grote of Sint-Laurenskerk

A Grote of Sint-Laurenskerk Rotterdam egyik egyetlen fennmaradt középkori épülete. A templom 1149 és 1525 között épült, javarészt gótikus stílusban. A már többször említett bombázások során a város nagyrésze elpusztult, így az ezzel egyidős épületek is. Ez a templom azonban megmaradt és a mai napig büszkén tornyosul a környék fölé.

Hatalmas bronz ajtajai, ólomüvegjei és három orgonája mindenki számára lenyűgözővé teszi, így akkor is érdemes ellátogatni ide, ha egyébként nem szerepelnek a kedvenc turistahelyeid között a templomok.

Euromast

Az Euromast az egyik legtipikusabb épület Rotterdam látnivalók listáján. 1960-ban a Floriade kertészeti kiállítás apropójából épült, eredetileg 100 méteres magasságig. Ezt a ’70-es években bővítették újabb 85 méterrel, így kialakítva a ma ismert Euromast tornyot.

A mai kilátó 185 méteren található, ahova az építmény belső liftjével néhány másodperc alatt fel lehet jutni. Itt található egy étterem, de két hotel is, amelyekben akár meg is szállhatsz. Ha pedig nem lett volna elég a magasság izgalma, ez Európa egyetlen tornya, ahonnan kötélpályán is le lehet jutni!

Markthal

A Markthal Rotterdam egy másik ikonikus épülete, amit valószínűleg sokan láttak már képeken. A külső „borítást” egy luxusépület adja, amely fordított U-alakban borul rá a piactérre. Ezzel a kombinációval a Markthal már önmagában is egyedi látványosság, ez azonban nem minden! A föld alatt van egy négy szintes parkoló és egy szupermarket, fölötte pedig számtalan árus, étterem, bár és kisbolt található. Itt garantáltan találsz majd olyan holland ételeket, amiket érdemes lehet megkóstolni – ha azonban éppen nem vagy éhes, csak nézz fel! A piactér mennyezetét Arno Coenen és Iris Roskam Bőségszaru című alkotása díszíti, a nap minden szakában színessé és izgalmassá téve a teret.

Látnivalók Rotterdam környékén

Arboretum Trompenburg

Az Arboretum Trompenburg egy igazi kis oázis a mindig nyüzsgő nagyváros közepén. Gyönyörű tavak és csatornák szelik át, és mindenki kedvére válogathat, hogy melyik lesz a kedvence a több kisebb füves tér közül. Tökéletes helyszín piknikezésre, olvasásra, vagy ha egyszerűen csak meguntuk a folyamatos rohanást és kicsit szeretnénk lelassítani.

A számtalan növény, gyönyörűen karbantartott fű és izgalmas sétányok tavasszal és nyáron a legnépszerűbbek, azonban ha a hidegebb hónapokban érkezünk, akkor is érdemes ellátogatni ide. A fás területek páratlanok az őszi ködben, de karácsony környékén, ha éppen esik egy kis hó, egyenesen egy tündérmesében találhatod magad.

Kockaházak

A kockaházak PIet Blom 1978 és 1984 közötti városfejlesztési tervének részei. Blom egy olyan városrészt szeretett volna létrehozni, ami merőben eltér a környezettől: egy erdőt. A viszonylag kicsi alsó szintekre egy kibővített, kocka alakú felső szint került. A tetők olyan szögben vannak megdöntve, hogy három oldaluk az ég felé néz, míg másik három a föld felé. A tervező minden egyes házat egy faként értelmezett, – amelynek törzse az alsó szint, míg hatalmas lombkoronája a felső kocka – így a házak összessége egy kis erdőt alkotott a város közepén.

A házak többségében átlagos emberek élnek, azonban egyet közülük a nagyközönség számára tartanak fenn. A Kijk-Kubus szabadon látogatható, így bárki kipróbálhatja, hogy milyen is lehet a hétköznapi élet egy kockaházban.

Amennyiben Rotterdam látnivalók listáján kívül más holland látnivalók is érdekelnek, olvasd el erről szóló bejegyzésünket is!

Ha pedig ez volt az utolsó löket, hogy végre elhatározd, ebben az országban szeretnél élni, add le hozzánk jelentkezésedet, mi pedig segítünk neked megtalálni a tökéletes hollandiai állást!