8 perc21 március 2023

Munkaerő toborzás: mit érdemes tudni a folyamatról?

A munkaerő toborzás az egyik legfontosabb és egyben legnehezebb kihívás, amelyet a mai vállalatoknak tudniuk kell kezelni. A folyamat nem egyszerű, miután több tényezőt is szükséges figyelembe venni annak érdekében, hogy megtalálják a megfelelő munkaerőt, és erősíthessék munkáltatói márkájukat. Cikkünkben áttekintjük a toborzással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

munkaerő toborzás fogalma

A toborzás fogalma

A munkaerő toborzás definíciója nincs kőbe vésve, és hiába kutatunk a tankönyvekben is meghatározás után. A művelet célja felkutatni és megnyerni a potenciális munkavállalókat az üres vagy megüresedő, valamint új munkapozíciókba. Egy sikeres munkaerő toborzás nemcsak a megfelelő emberek felvételével és megtartásával jár, hanem a munkáltatói márka építésével is. Az elkötelezett, elégedett munkavállaló ugyanis hosszú távú előnyöket jelent egy vállalat számára.

A toborzás több okból is szükségessé válhat:

 • egy cégszervezeti átalakulás következtében keletkező új munkakör esetén
 • a humánerőforrás tervezés alkalmával meghozott döntések nyomán
 • egy munkavállaló munkaviszonya valamilyen okból kifolyólag megszűnik
 • megüresedés miatt szabaddá válik egy munkakör
 • szervezeten belüli mozgások (pl. előléptetés, részlegváltás) után fennmarad egy betöltetlen pozíció
 • egy új részleg megnyitása, vagy egy már meglévőnek a bővítése esetén

A munkaerő toborzás előkészítése 

A legyen szó belföldi vagy külföldi munkáról, minden toborzás folyamatának első mozzanata minden esetben a lényeges alkalmazotti jellemzők és felvételi követelmények megfogalmazása. Tisztában kell lenni, hogy milyen végzettségű, tudású és tapasztalatú munkavállalókra lesz szükség a vállalati célok eléréséhez.

Ehhez megfelelő alapot szolgáltat a munkakörnek, valamint a kompetenciáknak az elemzése. Ezáltal ugyanis pontos kép adható a munkakörök szervezetben elfoglalt helyéről és rangsoráról, és korrigálhatók az időközben elavult eljárások. Emellett érdemes megkérdezni a betölteni kívánt munkaköröket jelenleg is végző alkalmazottakat is – a birtokukban lévő tapasztalatok és gyakorlati tudás rengeteg hasznos kiegészítő információval szolgálhat munkaerő toborzás alkalmával.

A folyamat lebonyolítása

Miután sikerül meghatározni a toborzás felvételi követelményeit és a munkaköri leírásokat, következhet az eljárás lebonyolítása. A megfelelő módszerek kiválasztása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a vállalkozás valóban releváns jelentkezőket érjen el, és ténylegesen rávegye őket az állásra való jelentkezésre. A megfelelő hirdetési felület segítségével hatékonyan megtalálható az a célcsoport, aminek tagjai előreláthatólag alkalmasak lehetnek az adott munkakör betöltésére.

A folyamat azonban itt nem ér véget – a beérkezett pályázatokat ezután fogadni és rendszerezni kell, hogy kiszűrhetők legyenek az érdektelen jelentkezők. Erre egyébként megoldást jelenthet egy előzetes interjúztatási kör is a jövőbeni munkavállalók rostálására, valamint a toborzási procedúra előre mozdítására. A teljesség igénye nélkül a toborzás menete nagyvonalakban:

 • igénydefiniálás előzetes stratégia alapján
 • foglalkoztatási feltételek és a munkakör meghatározása
 • munkaköri leírások elkészítése és pályázatok identifikálása
 • a munkaerő toborzási módszerek kijelölése
 • a beérkező pályázatok leellenőrzése
 • előzetes interjúk lebonyolítása
 • a lehetséges jelöltek listázása

Toborzás kiválasztás: a legfontosabb lépések 

A toborzás kiválasztás első lépése során azt kell a vállalkozásnak megvizsgálnia, hogy a potenciális jelöltek teljesítik-e a feléjük támasztott elvárásokat. Erre bevett gyakorlat a már mindenki által ismert önéletrajzi jelentkezési forma, amelyhez általában csatolni szoktak egy motivációs levelet is.

toborzás kiválasztás lépései

Az önéletrajzban megtalálhatók az egyén végzettségei, továbbképzései, vizsgái, korábbi munkavállalói tapasztalatai stb., vagyis az állás betöltése szempontjából meghatározó információk. Napjainkban a nagyobb vállalkozások a nagyszámú pályázók megszűrésének hatékonysága érdekében ezen dokumentumot egy általuk készített, mindenki számára egységes jelentkezési lappal helyettesítik. Ez utóbbi remek alapot szolgáltat a munkavállalók összehasonlítására.

Tesztelések

Miután a vállalat leszűkítette a jelentkezők körét a formális kiválasztás alkalmával, a következő lépés a képességek tesztelése. Ebben a fázisban felmérhető a munkavállalók intelligenciája, logikai képességei, valamint személyiségbeli tulajdonságaik az érzelmi beállítottságuktól kezdve a dolgokhoz való hozzáállásukig. Ezeket a teszteket csakis képzett szakember - pszichológus – állíthatja össze, és neki van engedélye azok kiértékelésére is.

Személyes beszélgetés 

A felvételi beszélgetés az a pillanat, amikor a munkavállaló és a munkáltató között létrejön az első személyes kontaktus. A későbbi együttműködés minőségét alapjaiban határozza meg ezen lépcsőfok toborzás alkalmával, miután itt alakul ki az első benyomás mindkét oldalról. Hiába tűnik egy jelentkező papíron tökéletes jelöltnek, ha az első beszélgetés alkalmával nem alakul ki a kölcsönös szimpátia.

A személyes találkozó során elsősorban három fontos dolgot kell a munkaadónak kiderítenie jövőbeni alkalmazottjáról:

 • képes lesz-e elvégezni a rábízott feladatokat,
 • megfelelő motivációval rendelkezik-e a munka elvégzéséhez, valamint
 • könnyedén be fog-e tudni illeszkedni a jelenlegi csapatba.

A fentieken kívül érdemes megbizonyosodni arról is, hogy a munkavállaló önértékelése a helyén van-e. Az álláshirdetésekben emiatt szokott a vállalat toborzás alkalmával rákérdezni a fizetési igényre. Ambíció nélkül lehet, hogy egy ideig robotszerűen képes lesz betölteni a munkakört. Azonban ezen jelentkezők jellemzően ideje korán kiégnek és nem fognak tudni alkalmazkodni a későbbi változó igényekhez.

Az ideális munkaerő kiválasztása 

Ha úgy érezzük, hogy sikerült megtalálni a vállalat számára ideális jelöltet, felajánlhatjuk számára a pozíciót. Azonban feltétlenül fontoljuk meg a döntést – ha ugyanis az illető mégsem válik be, az rengeteg kidobott pénzzel jár. A cég elveszíti a toborzás műveleteire (pl. hirdetések, munkaközvetítői díjak stb.), a tesztekre, az interjúztatásra, valamint a betanításra és a munkabérre fordított összegeket. És akkor még nem is említettük a kiesett teljesítményből adódó hátrányokat.

Toborzás külső forrásokból 

Bizonyos esetekben egy szervezet számára célszerű külső forrásokat igénybe vennie munkaerő toborzás alkalmával. A házon belüli toborzás sokszor nem kifizetődő: a vállalat munkavállalói nem rendelkeznek a szükséges tudással az adott pozíció betöltésére, a vezetőség látásmódja elavulttá vált stb. Ilyenkor a vállalat kénytelen túllépni saját falain, és külső forrásra támaszkodva megoldani a toborzást.

Álláshirdetés

A toborzás egyik legismertebb formája az álláshirdetés, ami nem is csoda. Gyors és könnyű megoldás, ráadásul széles tömeg érhető el vele. Egy jó állásajánlat mind stílusát, mind tartalmi elemeit tekintve átgondolt, és konkrétan meghatározza a munkáltatói elvárásokat. Így több száz alkalmatlan pályázat kiszűrhető, aminek köszönhetően jelentősen lerövidül a procedúra.

Munkaközvetítők

Professzionális céget is megbízunk a toborzás lebonyolításával. Ebben az esetben két munkaközvetítői típus közül választhatunk: kiválasztási tanácsadó cégek, valamint a fejvadász cégek.

Előbbiek főként tömegekre specializálódtak, és egy vállalat alsó, illetve középső rétegeit hivatottak feltölteni. Elkészítik az álláshirdetést, fogadják a pályázatokat, egyeztetnek a munkavállalókkal, interjúztatnak, a legmegfelelőbb jelentkezőket pedig a vállalathoz irányítják. A kiválasztási tanácsadó cégek ráadásul általában több hónapos garanciát is vállalnak a felvett alkalmazottra, így ténykedésük biztonságosnak számít.

A fejvadász cégek legtöbbször a szervezet felsővezetői posztjaira keresnek alkalmas személyt. Munkájuk pontos és precíz, ellenben egyáltalán nem mondható gyorsnak – akár fél évig is kutathatnak a tökéletes munkavállaló után. Ha viszont sikerült megtalálni egy kellően felkészült embert, beválási garanciát vállalnak rá. Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen oknál fogva mégse válna be a vállalatnak az általuk javasolt illető, úgy a fejvadász cégnek kötelessége díjmentesen új jelöltet keresni.

Érdekesnek találtad bejegyzésünket? Akkor olvasd el Külföldre költözés: mivel jár és miket intézz el előtte? című írásunkat is!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Egyéni vállalkozóként a munkaközvetítő cégeknél: a 6 előny

2 perc14 február 2023

Néhány tipp a tuti önéletrajzhoz

3 perc16 április 2020