7 perc9 január 2023

Külföldre költözés: mivel jár és miket intézz el előtte?

A külföldre költözés mindenki életében hatalmas lépésnek számít. Számos dolgot kell alaposan átgondolnunk és elintéznünk előtte, hogy nyugodt szívvel, és persze minden csomagunkkal együtt ülhessünk fel a repülőgépre. Azonban akármennyire felkészültek is vagyunk, szinte biztos, hogy ér majd meglepetés a költözés során vagy után. Cikkünk célja, hogy a teljesség igényével végig vegyünk minden fontos tényezőt, amivel számolnod kell egy külföldi költözés kapcsán. Emellett felkészítünk arra is, hogy mivel jár egy ilyen nagy lépés, és hogy mikre kell még előtte gondolnod.

Külföldre költözés? Akkor idegennyelv! 

Az, hogy a külföldre költözés együttjár a nyelvtanulással, eléggé magától értetődő, de azért mindenképp meg kell említenünk. A világ nagy részén ma már beszélnek angolul, főleg a nagyvárosokban, így az elsőre nagy előny, ha kommunikációképes angol nyelvtudással rendelkezel. Ha viszont hosszútávon, akár évekre tervezel külföldön maradni, mindenképp érdemes elkezdened tanulni az adott ország nyelvét is. Ez nemcsak a másokkal való kommunikáció miatt fontos, hanem például a hivatali ügyintézés, az utcai táblák, jelzések és egyéb feliratok megértése, a bolti áruk megnevezése és még számos más dolog miatt. De persze beilleszkedni és barátokat szerezni is sokkal könnyebb, ha beszéled az adott nyelvet.

Lelki megpróbáltatás és honvágy 

Ez egy nehéz kérdés, de egy ilyen nagy döntés előtt muszáj ezt is átgondolnod. Persze a legtöbb európai ország csupán néhány órányi repülőútra van, és ma már a technológiának köszönhetően online bármikor bárkivel tarthatjuk a kapcsolatot. Azonban sokkal ritkábban lesz lehetőséged hazautazni külföldről, mint mondjuk Budapestről vidékre. Egy videóhívás pedig nem pótolhat egy ölelést. Félreértés ne essék, semmiképp sem lebeszélni akarunk, sőt! Rengeteg előnnyel jár a külföldre költözés. Csupán fontos, hogy felkészülj arra, hogy lelkileg nem mindig lesz könnyű és a honvággyal is meg kell majd küzdened bizonyos időközönként.

Iratok és hivatali ügyintézések 

Az egyik legfontosabb, amire gondolnod kell jóval a költözés előtt az az, hogy milyen dokumentumokra lesz szükséged. Gondold át, hogy minden iratod érvényes-e, mivel utazhatsz ki és mire lesz szükséged kint, ha már ott élsz. Például ha EU tagállamba mész, akkor elegendő az érvényes, magyar személyi igazolványod, ellenkező esetben viszont legyen érvényes útleveled. Sőt, egyes országokban külön vízum szükséges a beutazáshoz és ahhoz, hogy maradhass, így ezeknek mindenképp járj utána időben. Az ilyen iratok igénylése és elkészülése napokat, vagy akár 1-2 hetet is igénybe vehet.

Az érvényesség mellett az is fontos, hogy az irataid jó állapotúak, olvashatók legyenek. Gondolnod kell ezeken felül a telefonszámodra is, és ha az adott ország megköveteli, akkor a munkavállalási engedélyt is meg kell szerezned. Utóbbit a következő részben részletesebben is megnézzük. Ehhez kapcsolódik a külföldi bankszámla is, ahova majd a fizetésedet kapod, illetve amelyről tranzakciókat bonyolíthatsz le.

A külföldre költözés együttjár az új munkával, azaz valószínűleg a külföldön való adózással. Ennek része lehet, hogy az ottani egészségbiztosítás is jár. Mindezt előzetesen a NAV-val intézni kell. Ha külföldön leszel jogosult az egészségbiztosításra, akkor itthon a TB-t meg kell szüntetni. Ezt pedig a NEAK-kal kell intézned.

Munkavállalás 

Ha munka miatt költözöl, akkor valamivel könnyebb dolgod van, hiszen valószínűleg az adott cég már vár és sok mindent segít elintézni. Például a Covebo külföldi munkákra toboroz munkavállalókat Hollandiába, akiknek mindenben segít, hogy az utazás és költözés minél zökkenőmentesebben menjen.

Az már biztos, hogy költözöl, de munkád még nincs? Nos, ebben az esetben semmiképp se várd meg az álláskereséssel a költözést. Már itthon kezdj el keresgélni, hogy lásd, egyáltalán milyen lehetőségeid vannak. Ha nem is találsz munkát azonnal, legalább megismerheted a helyi álláskereső portálokat, munkaközvetítőket, a béreket, ami a szakmádban jár, vagy hogy milyen területeken van munkaerőhiány.

Aminek mindenképp járj utána az az, hogy az adott országban szükséges-e munkavállalási engedély. Az EU tagállamoknál nem kell ilyen, máshol viszont enélkül nem vállalhatsz munkát.

költözés külföldre

Külföldre költözés: van már lakásod? 

Ez is olyan pont, amit nem hagyhatsz az utolsó pillanatra. Persze itt is egyszerűbb a dolgod, ha a céged segít, de egyedül sem lehetetlen. Tény, hogy mivel nem tudod személyesen megnézni a szállást, mindig van kockázat a dologban. Jóval a tervezett költözés előtt nézz szét az adott ország ingatlanpiacán és minden tulajt hívj fel, akinek a lakása kicsit is tetszik. A nagy számok törvénye alapján biztosan megtalálod az igazit.

Gondold át azt is, lakik-e ismerősöd abban az országban, aki helyiként segíteni tudna a keresésben és intézésben. Sok országban csak ingatlanos, közvetítő közreműködésével bérelhetsz vagy vásárolhatsz ingatlant. Könnyebb dolgod is van, ha igénybe veszel egy ilyen szolgáltatást. Előtte azonban alaposan járj utána a cégnek, nehogy csalás áldozata legyél! Ha eljön a költözés ideje és még mindig nem találtál saját otthont, akkor se csüggedj el, és főleg ne maradj itthon! Ebben az esetben foglalj szállást néhány hétre, utazz ki, és könnyebb lesz a keresés, ha már fizikailag is ott vagy.

Nézz körül online csoportokban 

Ha igazán releváns információkat szeretnél gyűjteni az adott országról vagy városról, akkor keress online fórumokat vagy Facebook csoportokat, amiben helyi magyarok vannak. Itt a benned felmerülő kérdéseket is felteheted, de már az is nagy segítség lesz számodra, ha csak olvasgatod mások bejegyzéseit, kérdéseit és a válaszokat.

Ezekből sokat lehet tanulni, még ha csak arról is van szó, hogy melyik a város legjobb kávézója. De megismerheted a tömegközlekedést, a jegytípusokat, a szórakozási és bevásárlási lehetőségeket és még egy csomó mindent. Természetesen a költözés után sem érdemes kilépni a csoportból, hiszen nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy naprakész légy és elsőkézből értesülj az esetleges változásokról vagy új dolgokról.

Átcuccolás

Vannak remek költöztető cégek, akik külföldre is vállalják, akár minden bútorod átszállítását is. Ha mindenképp ragaszkodsz már meglévő bútoraidhoz és cuccaidhoz, akkor bízz meg egy ilyen céget. A másik opció, hogy mindent eladsz és kint majdnem nulláról felépítened ismét új otthonodat. Ennek van pluszban egy "új fejezet" feelingje. De természetesen mindannyian mást preferálunk. A lényeg, hogy időben gondold át, hogy szeretnéd ezt kezelni.

Külföldre költözés családdal?

Nem egyedül költöznél, hanem veled tart az egész család? Egy fokkal nehezebb kérdés, de semmiképp sem lehetetlen. Ebben az esetben a különbség annyi, hogy mindenkinek az iratairól gondoskodni kell és az új otthonnak is nagyobbnak kell lennie, mintha csak egy főre keresnénk. Természetesen nagyobb költségekkel is jár, ha több fő költözik, ezzel is mindenképp számolj. Ha kiskedvenced is menne veled, akkor az megint más kérdés és további intézkedéseket, akár engedélyt igényel.

Amennyiben szeretnél külföldre költözni, de még nem tudod mihez kezdj odakint, a Covebóra számíthatsz. Segítünk megtalálni a hozzád illő munkakört és segítünk az ügyintézésben és költözésben is.