5 perc25 június 2020

Mit köszönhet a világ a hollandoknak?

Korábban már több cikkünkben is olvashattál különbőző témákban a Hollandiával kapcsolatos érdekességekről, reméljük, most is további ismeretekkel gazdagodhatsz. Ezúttal megtudhatod, hogy milyen találmányokat, felfedezéseket..stb. köszönhet a világ a hollandoknak.

Ha lemaradtál volna a korábbi cikkeinkről, akkor sem kell elkeseredned, mert a blog rovatunkban megtalálálod mindegyiket.

A legtöbb embernek, ha Hollandiára gondol, akkor a szélmalmok, gátrendszerek, fapapucs és a sajtok jutnak elsőként az eszébe. Nem is gondolják a kicsiny országról, hogy  mi mindent adott a világnak, pedig sok találmányuk a hétköznapjaink szerves részét képezik. Ahogy mi magyarok is büszkék vagyunk feltalálóinkra , művészeinkre...stb. ők is méltán azok, és van is mire.

Automatikus sebességmérő

A száguldás szerelmeseinek legnagyobb bánatára, viszont a bzitonság és a pénztárcák javára egyre több helyen találhatók már sebességmérő oszlopok. Az első automatikus sebességmérőt Maus Gatsonides (1911-1998) holland rally sofőr fejlesztette ki. A mérőkészülékhez  két gumi tömlőt használt kapcsolt, amelyeket az úton keresztben lefektetett. Amikor a  jármű első kerekei megérintették az első kábelt, akkor a kronométer beindult. Ez akkor állt le, amikor az első kerekek megérintették a második kábelt. A jármű sebességét az idő elteltével számították ki. Angliában ezért a sebességmérő kamerát gyakran Gatso-nak vagy „Gatso-kamerának” hívják; így innen a kifejezés : to be gatsoed.

Mikroszkóp, teleszkóp, távcső

A mikroszkóp több mint 400 éves múltra tekint vissza. Az elsőt Hollandiában készítették valamikor 1590 és 1608 között.

Antoni van Leeuwenhoek nevét említik gyarkran, ha a mikroszkóp feltalálásáról van szó, de ő inkább az első tudós volt, aki az erős nagyítást realizálni tudta. Az ő mikroszkópja egy relatív egyszerű nagyítóüveg volt egy lencsével.  A két lencsével ellátott mikroszkópot valószínűleg Sacharias Jansen édesapjával (Hans) közösen, körülbelül 1595-ben készítették el.

A távcső, teleszkóp feltalálása Hans Lipperhey nevéhez fűződik, aki egy német-holland szemüvegkészítő és lencsekészítő volt.  Lippershey néven is ismert (egy szakirodalomi cikkben vétett elírási hiba miatt). Ő volt az , aki elsőként állította, hogy olyan készüléket talált fel, „mellyel a messzi távolt látni”.

Kazetta, CD, DVD

Hangrögzítés céljára az 1960-as évek elejétől kezdődően többféle rendszert bevezettek, de végül univerzális hangtechnikai célokra a Philips által kifejlesztett Compact Cassette rendszer terjedt el világszerte.

Fénykora az 1970-es, 1980-as évekre tehető. Különös népszerűségnek örvendett a zeneélvező ifjúság körében és bizonyára sokakban kellemes, nosztalgikus élményt ébreszt az emlék, amikor a rádiót hallgatva készenlétben álltak arra, hogy kedvenc dalukat felvegyék és közben azon izgultak, hogy nehogy valaki belebeszéljen,  idő előtt lekeverjék a dalt vagy reklámot adjanak be.

A kazetta után 1982-ben a CD lemezek is a piacra kerültek, majd később a DVD lemezek is, melyeket szintén a  Philips-nek köszönhetünk.

Magyar vonatkozás:

A Philips 1997-ben megnyitotta magyarországi gyártócsarnokát Győrben (melynek alaptevékenységét az APM-üzletág adta), ahol autórádiók CD- és DVD-meghajtóegységeit készítették. Ezzel párhuzamosan aztán évekig a szórakoztató elektronikai termékek gyártására is sor került, számítógépekhez gyártottak újraírható CD lejátszókat, majd később asztali DVD felvevőket. A Philips az ezredforduló táján közel 3000 embernek biztosított munkahelyet, de 2007-ben eladta az APM üzletágat a tajvani  LITE-On cégnek, ekkor egyébként még körülbelül 1600 dolgozója volt, majd 2011-re kifutott a teljes gyártás, mely a győri gyár bezárását jelentette.

Villanyborotva

Aahogy az a fentiekből is jól látszik, a Philips úttörőnek számított sok mindenben, az első villanyborotvát is ők fejlesztették ki. ’Uw Baard Is Er Weg Van’ szlogennel hirdették, ami a magyar hirdetésben az  „Ettől leesik a szakálla” fordítást kapná.

Műalkotások

Hogy ne csak a tudomány és technológiai fejlesztésekről essen szó, a művészetekben is számos alkotást hollandok köszönhetünk. Például a leghíresebb holland festőknek:

 • Hieronymus Bosch
 • Rembrandt
 • Jan Vermeer van Delft
 • Piet Mondriaan
 • Vincent van Gogh

A holland találmányok listáján természetesen még sok más dolog is szerepel.

Csak hogy még párat megemlítsünk:

 • WIFI
 • Bluetooth
 • Kakaópor
 • Tengeralattjáró
 • Tűzoltótömlő
 • Összkerékmeghajtás
 • Sárgarépa (a répa eredetileg nem naracssárga volt, hanem fekete, vörös vagy lila)
 • Műkorcsolya
 • Lázmérő
 • Jacht
 • Tőzsde
 • Gin
 • Baktériumok felfedezése
 • Snellen-tábla (látásvizsgáló tábla)
 • Metronóm

A hollandok találékonysága a fentiekből is jól látszik,  s a híres „Thinking out the box” kifejezés igazán jól jellemzi őket.

Ha te is szeretnél hollandokkal dolgozni a jövőben, akkor látogass el a weboldalunkra és nézd meg az álláshirdetéseinket!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Gyermekvonatok: a holland-magyar barátság nagy mérföldköve

4 perc24 február 2021

Érdekességek a holland zenei világból 1.rész : A rock és a pop korszaka

3 perc29 július 2020