3 perc8 július 2020

Kalandozások a (Holland) konyhában 2. rész: BBQ, a mindenkori nyári sláger Hollandiában

Mindannyiunk számára ismerős az érzés, amikor nyaranta összefut a nyál a szánkban megérezve az utcát belengő barbecue illatát. Ehhez a jelenséghez Hollandiában sem kell sok, csak száraz idő, legalább 20 fok és ha még napsütés is van, minden ideális. Hírhedtek is a hollandok arról, hogy amint lehetőségük adódik rá, már fogják is a kis barabecue felszerelésüket és vonulnak a kertbe.

A BBQ eredete

A hús tűzön való megsütése az egyik legősibb módszer, amelyet már az első emberek is alkalmaztak. A hús ilyen formában finomabb, könnyebben megrágható, könnyebben emészthető és tovább eltartható, mint nyersen vagy szárítva. Több cikk és kutatás is egyetért azonban azzal, hogy a barbecue, mint módszer a spanyol hódítások idejéből a Közép-Amerika szigetein élő indiánoktól származott és a nagy földrajzi felfedezések során jutott el Európába. De mi is pontosan a barbecue és miben más, mint a grillezés? Amikor grillezzük, a húst nagy hőfokon és rövid ideig sütjük (200-290 fokon néhány perc alatt), ezzel szemben a barbecue az étel alacsony hőfokon, lassan történő elkészítése (90-150 fokon néhány óra alatt). A gyakorlatban azonban az látszik, hogy a sütögetni vágyók gyakran alkalmazzák pontatlanul a fogalmakat. A hollandok például előszeretettel használják a barbacue kifejezést minden ilyen jellegű tevékenységre függetlenül attól, milyen technikával készítik a húst.

A BBQ szerelmesei

A Motivaction egy 2018-as kutatása foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen arányban vannak jelen a holland társadalomban a barbecue szerelmesei és mi okozza a csillapíthatatlan lelkesedést. Tízből nem kevesebb, mint kilenc holland évente legalább egyszer részt vesz barbecue-záson és a népesség huszonhárom százaléka a legszívesebben egész évben hódolna ennek a tevékenységnek mit sem törődve esővel, széllel, hóval, faggyal. A kérdésre pedig, hogy honnan a nagy lelkesedés, egyöntetű volt a válasz: „Gezelligheid!”, amit ebben a szövegkörnyezetben kellemes hangulatként fordíthatunk. (Érdeklődsz a holland nyelv iránt? Olvasd el egy korábbi cikkünket, amely a nyelv érdekességeit és nehézségeit veszi sorra!) Persze a tény sem elhanyagolható, hogy a jó hangulat mellett igazi finomságok kerülnek terítékre.

És ha már a finomságoknál tartunk! A barbecue-ra szánt húst az üzletekben már ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb pácokban lehet megkapni. Most következzen viszont egy recept azoknak, akiknek cikkünk meghozta a kedvét egy saját pác elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  • Apróra vágott fokhagyma
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Cayenne bors
  • Őrölt paprika
  • Oregánó
  • Olívaolaj

A hozzávalókat ízlés és a bepácolandó hús mennyisége szerinti arányban keverd össze! Az így kapott páccal jó alaposan locsold meg a hús mindkét oldalát és legalább két órán keresztül pihentesd mielőtt a rácsra kerül!

Kedvet kaptál a főzőcskézéshez? Igaz ugyan, hogy már nincs spárga szezon, de a zöldség üveges változata is megfelelő a cikksorozatunk első részében leírt receptekhez. Ide kattintva elérhető!

Hollandiában dolgoznál?

Vállalj munkát mint

Vízvezeték szerelő

Nijkerk 40 óra Technika és telepítés

Jól beszélsz angolul és van már tapasztalatod vízvezeték szerelőként vagy gázszerelőként? Vállalj munkát Hollandiában!

Segédmunka

Nijkerk 40 óra Építőipar

Segédmunkásokat keresünk,folyamatos munkavégzésre. A heti fizetés tapasztalattól függően heti nettó 400€-500€. Jelentkezz most!

Nyílászáró összeállító

Hollandia 40 óra Technika és telepítés

Nyílászáró összeszerelésben jártas munkatársakat keresünk, jelentkezz most!