3 perc8 július 2020

Kalandozások a (Holland) konyhában 2. rész: BBQ, a mindenkori nyári sláger Hollandiában

Mindannyiunk számára ismerős az érzés, amikor nyaranta összefut a nyál a szánkban megérezve az utcát belengő barbecue illatát. Ehhez a jelenséghez Hollandiában sem kell sok, csak száraz idő, legalább 20 fok és ha még napsütés is van, minden ideális. Hírhedtek is a hollandok arról, hogy amint lehetőségük adódik rá, már fogják is a kis barabecue felszerelésüket és vonulnak a kertbe.

A BBQ eredete

A hús tűzön való megsütése az egyik legősibb módszer, amelyet már az első emberek is alkalmaztak. A hús ilyen formában finomabb, könnyebben megrágható, könnyebben emészthető és tovább eltartható, mint nyersen vagy szárítva. Több cikk és kutatás is egyetért azonban azzal, hogy a barbecue, mint módszer a spanyol hódítások idejéből a Közép-Amerika szigetein élő indiánoktól származott és a nagy földrajzi felfedezések során jutott el Európába. De mi is pontosan a barbecue és miben más, mint a grillezés? Amikor grillezzük, a húst nagy hőfokon és rövid ideig sütjük (200-290 fokon néhány perc alatt), ezzel szemben a barbecue az étel alacsony hőfokon, lassan történő elkészítése (90-150 fokon néhány óra alatt). A gyakorlatban azonban az látszik, hogy a sütögetni vágyók gyakran alkalmazzák pontatlanul a fogalmakat. A hollandok például előszeretettel használják a barbacue kifejezést minden ilyen jellegű tevékenységre függetlenül attól, milyen technikával készítik a húst.

A BBQ szerelmesei

A Motivaction egy 2018-as kutatása foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen arányban vannak jelen a holland társadalomban a barbecue szerelmesei és mi okozza a csillapíthatatlan lelkesedést. Tízből nem kevesebb, mint kilenc holland évente legalább egyszer részt vesz barbecue-záson és a népesség huszonhárom százaléka a legszívesebben egész évben hódolna ennek a tevékenységnek mit sem törődve esővel, széllel, hóval, faggyal. A kérdésre pedig, hogy honnan a nagy lelkesedés, egyöntetű volt a válasz: „Gezelligheid!”, amit ebben a szövegkörnyezetben kellemes hangulatként fordíthatunk. (Érdeklődsz a holland nyelv iránt? Olvasd el egy korábbi cikkünket, amely a nyelv érdekességeit és nehézségeit veszi sorra!) Persze a tény sem elhanyagolható, hogy a jó hangulat mellett igazi finomságok kerülnek terítékre.

És ha már a finomságoknál tartunk! A barbecue-ra szánt húst az üzletekben már ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb pácokban lehet megkapni. Most következzen viszont egy recept azoknak, akiknek cikkünk meghozta a kedvét egy saját pác elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  • Apróra vágott fokhagyma
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Cayenne bors
  • Őrölt paprika
  • Oregánó
  • Olívaolaj

A hozzávalókat ízlés és a bepácolandó hús mennyisége szerinti arányban keverd össze! Az így kapott páccal jó alaposan locsold meg a hús mindkét oldalát és legalább két órán keresztül pihentesd mielőtt a rácsra kerül!

Kedvet kaptál a főzőcskézéshez? Igaz ugyan, hogy már nincs spárga szezon, de a zöldség üveges változata is megfelelő a cikksorozatunk első részében leírt receptekhez. Ide kattintva elérhető!