3 perc13 május 2020

Hollandul tanulni

A holland a germán nyelvcsaládba tartozó, azon belül is Nyugat-Germán nyelv. Az Európai Unióban körülbelül 25 millióan beszélik és szókészlete több mint 1 millió szót tartalmaz. De könnyű-e vajon hollandul tanulni? A válasz erre a kérdésre nem teljesen egyértelmű, hiszen mindenféle tényező befolyásolja azt, ki milyen könnyedséggel sajátít el egy nyelvet. Például, hogy milyen más, azonos nyelvcsaládba tartozó nyelveket ismersz, milyen a nyelvérzéked, jársz-e külön kurzusra vagy nyelvórára és milyenek a tanulási képességeid. A holland nyelv nehézségeit tehát mindenki szubjektíven éli meg. Valakinek könnyebb, másoknak nehezebb.

A holland hangok, a „harde g”, vagyis a kemény g és az igék

Az okok közül egy, ami miatt a hollandot nehéz nyelvnek tartjuk, az a hangkészlet. Előfordul ugyanis néhány olyan hang, melyekkel más nyelveknél nem találkozunk. Az anyanyelvünk megtanulása során kialakult hangképzési technikánkkal ezen hangokat egyszerűen nem vagyunk képesek megalkotni -legalábbis tanulás nélkül nem. Ilyen például az úgyneveztt „harde g”, vagyis a kemény g, amely amellett, hogy igencsak nyelvtörőnek számít, ráadásul nem is épp a legbájosabb a sorban. Őszintén szólva ezzel még a hollandok is egyetértenek. Igazi holland hangoknak és hangpárosoknak számítanak még az „sch”, „schr”, „gr”, „eu”, „au” és „ui”. Egy másik, sokaknak nehézséget okozó eleme a holland nyelvnek a „liggen” (fekszik), „staan” (áll) és „zitten” (ül) igék használata. Ugyan mind a három különböző cselekvést ír le, mégis, biyonzos helzyetekben egyet jelentenek: egy könyv nem tud állni az asztalon, feküdni viszont igen. Vagy például egy váza nem tud ülni a polcon, de állni igen. Logikusnak tűnik, nem?

Hollandul beszélni

A hollandok 80 százaléka egyetért abban, hogy a holland egy szép nyelv. Emellett 90 százaléka a népességnek úgy vélekedik, fontos, hogy a gyerekek jól beszéljék a nyelvet. Ha úgy döntesz, hogy Hollandiában próbálsz szerencsét, érdemes tudni az alapokat. Így nem csak a féleértéseket kerülheted el, de a kapcsolatépítés is könnyebb. Természetesen az első időkben senki nem várja el, hogy folyékonyan beszéljünk hollandul.

Top 10 holland kifejezés

  1. Veel plezier = Jó szórakozást
  2. Goedemorgen = Jóreggelt
  3. Lekker = Finom, kellemes
  4. Dankjewel = Köszönöm
  5. Doei = Szia (elköszönésnél)
  6. Gewoon goed geregeld = Egyszerűen jól szervezett
  7. Fijn weekend = Kellemes hétvégét
  8. Gezellig = A lefordíthatatlan szó. Hangulatos, kellemes, idilli helyzetekben használják.
  9. Eet smakelijk = Jóétvágyat
  10. Mooi weer = Szép idő

Érdekel a holland nyelv és szívesen tanulnál más kifejezéseket is? Itt le tudod tölteni szótár füzetünket. Szeretnél munkát vállalni hollandiában? Itt megtalálod a Covebo álláshirdetéseit.

Szótár

Itt le tudod tölteni szótár füzetünket.

Állásajánlataink

Keresd meg a megfelelő állást!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Hollandia látnivalók terén is kimagasló: 10+1 látványosság

7 perc6 június 2024

Strandolás Hollandiában: Az 5 legjobb tengerpart

3 perc15 május 2024

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

7 perc9 április 2024