8 perc12 október 2023

Hollandia érdekességek terén igazán különleges

Ha megkérnénk a mesterséges intelligenciát, hogy készítsen egy festményt Hollandiáról, jó eséllyel a következőt látnánk a virtuális vásznon: fapapucsos szőke lány kerékpározik a végtelen tulipánmezők között, a háttérben szélmalmokkal és a csatornákba torkolló tengerrel. Valóban ezek a fogalmak jutnak eszünkbe először, ha a németalföldi országra gondolunk. Most megtudhatjuk azt is, hogy honnan erednek a közismert holland hagyományok. Ha egy picit utánanézünk a témának, gyorsan egyértelművé válik, hogy Hollandia érdekességek terén igazán különleges.

Hollandia érdekességek I. - A kerékpárok királysága 

Tagadhatatlan, hogy a bicikli az egyik legkarakteresebb jelképe Hollandiának. De vajon miért vált a kerékpár olyan népszerűvé az országban, és miért látunk kortól és nemtől függetlenül szinte minden hollandot egy bicaj nyergében? 

Hollandia érdekességek – Covebo

Bicajtörténeti háttér

Már a 20. század elején is sokan használták a kerékpárt mindennapos közlekedésre. A hetvenes években azonban a rendkívül gyorsan növekvő autóforgalom kihívás elé állította a nagyobb városokat, amit a lakosság egyre türelmetlenebbül viselt. Sok-sok aktivista és egyre több mozgalom kezdeményezett változást. A közakarat és a politikai szándék egymásra talált, amelynek eredményeként Hollandia újra előtérbe helyezte a kerékpár útvonalak fejlesztését, csökkentve ezzel az autós forgalmat a városi közlekedésben.

Holland alföld

Hollandia sík terepe ideális a kerékpározáshoz. Nincsenek számottevő dombok, hegyek, emelkedők, amelyek megnehezítenék a kerekezést, így az emberek szívesen választják ezt az egyszerű és hatékony közlekedési formát. Ráadásul az ország infrastrukturális fejlesztései is nagy hangsúlyt helyeztek a kerékpárutak kialakítására. A városokban, de gyakran az országutak mentén is széles és jól karbantartott bicikliutak, kerékpártárolók és speciális biciklis sávok találhatók, amelyek biztonságossá teszik a közlekedést.

Mindenki nyeregbe pattan

A bicajozás Hollandiában nem csupán közlekedési forma, hanem már-már egy közösségi élmény is. Az iskolába induló gyerekektől kezdve a munkába igyekvő felnőtteken át az idős emberekig mindenki kerékpározik, így a bicikli a mindennapi élet szerves részévé vált. Hollandia népessége körülbelül 17 millió fő, de becslések szerint több mint 22 millió kétkerekű van az országban! Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden holland állampolgárnak több mint egy kerékpárja van.

Hollandia érdekességek II. - Harc a tengerrel 

Az ország nagy része tengerszint alatt helyezkedik el, amivel Hollandia egyedülálló a világon. Ez persze sok veszélyt és kihívást rejt. A hollandok azonban innovatív megoldásokkal álltak elő a probléma megoldására, és felvették a harcot a tengerrel. Nem véletlen, hogy vízgazdálkodás terén vezető szerepet töltenek be a világon.

Miért süllyedt tengerszint alá az ország? 

Az elmúlt évszázadok mohósága és a természetes élővilág pusztítása nem múlt el nyomtalanul. A tengerszint alatti területek kialakulásának egyik legfőbb oka, hogy a hollandok felmenői hosszú éveken keresztül hatalmas mennyiségű mocsarat és lápot csapoltak le és szárítottak ki, és nagy területeket hódítottak el a tengertől a föld hasznosítása érdekében. Ezeket a kiszárított területeket „poldereknek” nevezik. Ahogyan a terület kiszáradt, a talaj összezsugorodott és a tengerszint alá süllyedt.

A védelem eszközei

A tenger visszahódításának megakadályozására Hollandia hatalmas gátrendszert épített, melyet az idők során folyamatosan bővítettek és modernizáltak. Legismertebb ezek közül az Afsluitdijk, egy 32 kilométer hosszú gát, amely az IJssel-tavat a Wadden-tengertől választja el. Ezen kívül rendkívül hatékony vízelvezető rendszer is épült, amely magába foglal számos csatornát, zsilipet, erődöt, vizes árkot és több ezer vízimalmot és szivattyút. E berendezések folyamatosan szivattyúzzák a vizet a tengerszint alatti területekről.

Élő gátak

A tengerszint emelkedése és a klímaváltozás okozta kihívások miatt Hollandia folyamatosan új lehetőségeket és innovatív megoldásokat keres. Remek példa az előremutató technológiára az "élő gátak" felépítése, amelyek természetes anyagokból készülnek és növekednek az idők során. Ezek az élő gátak hosszú távon fenntarthatóbbak és könnyebben alkalmazkodnak a változó körülményekhez.

Hollandia érdekességek III. - Azok a csodás tulipánok 

A tulipánok szorosan összefonódnak Hollandia imázsával. Egy holland út alkalmával kikerülhetetlenek a csodaszép virágok és a tulipáhagymák széles kínálata. De aki nem járt az országban, az is bizonyosan hallott már a gyönyörű tulipánföldekről, amelyek tavasszal a legváltozatosabb színekben pompáznak. De miért olyan különlegesek a holland tulipánok?

Holland tulipánok

 

A virágok eredete 

Bár a tulipánok fogalma már jó ideje szorosan összekapcsolódik Hollandiával, eredetileg nem onnan származnak. A csodás virágok Közép-Ázsiából, egész pontosan a mai Kazahsztán területéről eredeztethetők. Innen jutottak el a 16. században a törökökhöz, azaz az Oszmán Birodalmon szívébe, ahol különösen szerették és értékelték szépségüket. Még ugyanennek az évszázadnak a végén a tulipánok eljutottak Európába is, és szintén gyorsan népszerűvé váltak. Különösen nagy becsben tartották a növényeket Hollandiában, ahol a gazdag kereskedők és nemesek kertjeit díszítették.

A tulipánmánia 

A 17. században Hollandiában egy rövid ideig szinte megmagyarázhatatlan "tulipánmánia" uralkodott. Valóságos őrület vette kezdetét, és a tulipánhagymák iránti kereslet olyan méreteket öltött, hogy a kínálat nem tudott lépést tartani a hatalmas kereslettel. Ezáltal a tulipánok és tulipánhagymák ára a csillagos egekbe szökött. Egyes ritka példányoknál egyetlen hagyma árából akár egy házat is lehetett vásárolni. A szó szerint virágzó piac aztán 1637-ben összeomlott, de a tulipánok népszerűsége Hollandiában tovább élt és a mai napig tart.

Miért olyan szépek a holland tulipánok? 

A holland kertészek évszázadok óta tökéletesítik a tulipántermesztés módszereit. A szüntelen kutatásoknak és a termesztési technológia fejlődésének köszönhetően ma már a legváltozatosabb színekben és formákban pompáznak a tulipánok. A fejlesztések mellett a holland időjárási viszonyok is elősegíti a tulipánok termesztését. A tengerközeli klíma és az enyhe, nedves tavaszok optimális környezetet biztosítanak a tulipánhagymák számára.

Munkavállalás Hollandiában

Hollandia érdekességek terén valóban bőséges kínálatot nyújt. Beszélhetnénk még a világ legnagyobb átlagmagasságáról, a különleges sajtokról, a szélmalmokról vagy a fapapucsról. De ahol ennyi különlegesség és egy kulturálisan befogadó közeg vár minket, ott bizony elgondolkozunk a hosszabb távú tartózkodáson is. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen lehetőségek vannak munkavállalás szempontjából. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket:

Előnyök

Magasabb fizetés: Hollandiában általában magasabb a fizetés és több a juttatás, mint Magyarországon, ami sokak számára vonzó lehet.

Fejlett munkakörnyezet: A holland munkahelyeken kiváló munkafeltételek, modern eszközök és technológiák, tiszta és rendezett környezet áll a munkavállalók rendelkezésre.

Sokféle munkalehetőség: Az építőipartól kezdve az autószerelésen és raktáros munkán át a fémiparig számos ágazatban vannak álláslehetőségek. Csakis szakképzettségen és elszántságon múlik, hogy milyen munkát talál az érdeklődő. 

Jogvédelem: A holland munkajogi rendelkezések nagyon szigorúak, így a munkavállalók jogai jól védettek.

Sokszínűség: Hollandia sok különböző kultúrájú és nemzetiségű embernek ad otthont, így általában befogadó és toleráns környezet várja a külföldieket.

Kihívások

Nyelvi korlát: Hollandiai munkavállalás esetén szükséges legalább az angol nyelv társalgás szintű ismerete. Bár az angol nyelvtudás a legtöbb helyen elegendő, bizonyos pozíciók esetében a holland nyelvtudás előnyt jelenthet vagy akár elvárás lehet.

Költségek: A magasabb fizetés mellett a mindennapi élet költségei is magasabbak, különösen a nagyobb városokban, mint Amszterdam vagy Rotterdam.

Munkakultúra: A napi munkarend, az uralkodó munkakultúra gyakran eltérhet az itthon megismert szokásoktól. Fontos ezért alkalmazkodni és megérteni a helyi gyakorlatokat és elvárásokat.

Lakhatás: A nagyobb városokban kifejezetten magasak a lakásárak és a bérleti díjak. Ez nagy kihívást jelenthet az újonnan érkezők számára. Érdemes úgy érkezni, hogy már biztos állásunk van és a lakhatás is megoldott. 

Érdekesnek találta cikkünket? Talán érdemes elolvasnia a külföldi számlanyitásról szóló írásunkat is!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Hollandia látnivalók terén is kimagasló: 10+1 látványosság

7 perc6 június 2024

Strandolás Hollandiában: Az 5 legjobb tengerpart

3 perc15 május 2024

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

7 perc9 április 2024