3 perc29 július 2020

Érdekességek a holland zenei világból 1.rész : A rock és a pop korszaka

Korábbi cikkeinkben is igyekeztünk már a hollandiai munkavállalás mellett olyan információkkal is szolgálni, amelyek segítségével mélyebben betekinhettek a holland szokásokba, történelmükbe illetve részletesebb képet kaptok arról, hogy milyen adottságokkal illetve jellegzetességel rendelkezik az ország. Ha lemaradtatok volna, ezeket a cikkeket megtalálhatjátok itt.

Most induló, könnyed kultúrsorozatunkat főleg a zene szerelmeseinek ajánljuk illetve mindazoknak, akiknek az idén a koncertterveikkel kapcsolatos számításait a Koronavírus keresztbe húzta. Ez a sorozat talán enyhe kárpótlást nyújt nekik is, mert talán új ismerettel gazdagodnak illetve új előadókat ismerhetnek meg. Az első részünkben a klasszikus rock korába tekintünk vissza. Higgyétek el lesz olyan, amin meglepődtök!

Az 50-es, 60-as 70-es évek zenei Hollandiája

Az 50-es évek klasszikus Rock&Roll zenéje nem tudott igazán virágozni Európában, már ami az adott ország hazai előadóit illette, hisz a tengerentúli nagy neveket (Chuck Berry, Elvis) nem tudták túlénekelni. De Hollandiában egy új rock&roll banda, a Tielman Brothers hatalmas népszerűségre tett szert és tartósan meghatározta a holland rockzene irányát.

A 60-70-es években az akkor népszerű amerikai és angol rock és popzene nagyágyúi természetesen Európában is sokakat megihlettek. A klasszikus rock elemek mellett már gyakran megjelentek a pszichedelikus rock és a bluesrock jegyei is, amit a hollandoknak több egyedi elemmel is sikerült felruházniuk, ebből született meg a holland nederbeat/nederpop zenei irányzat.

A nederbeat legsikerebb képviselője kétség kívül a Shocking Blue, ami az első olyan holland banda volt, melynek sikerült az első helyet megszereznie az amerikai Billboard 100-as listáján. Ezt a Venus című dalukkal érték el, mely így világhírű lett. Énekesnőjük, aki egyébként édesapja révén magyar származású, Veres Mariska volt.

Szinte bizton merjük állítani, hogy az említett slágert mindenki ismeri, ám csak kevesen tudják, hogy holland zenekaré (a dalt egyébként 1986-ban a brit Bananarama nevű együttes feldolgozta).

A holland siker titka

A holland bandák közül egyébként valószínűleg azért törhettek be többen is nemzetközi zenepiacra és szerezhettek nemzetközi hírnevet, mert a holland énekesek tökéletes kiejtéssel tudnak angolul énekelni. Egy másik lehetséges magyarázat az, hogy egy-egy zenei irányzat hazai képviselője sokkal sikeresebbé tudott válni abban az országban, ahol már az irányzat külföldi, angol nyelvű dalait is le tudták fordítani a saját anyanyelvükre.

A fent említett stílusirányzatokhoz még számos tehetséges holland előadó tartozik. Csak hogy még párat említsünk:

  • Golden Earring (a legnagyobb nemzetközi sikerekre ez a zenekar tett szert és még ma is aktív)
  • Blue Diamonds
  • Earth and Fire (Chris Koerts gitár)
  • The Motions (Robbie van Leeuwen)
  • Bumble Bees
  • The Shoes (Jan Akkerman gitár)
  • The Hunters (Jan Akkerman gitár)
  • Brainbox (énekesük Herman Brood, igazi botrányhős )
  • Focus (Hocus Pocus című dalukat több külföldi rádió is játszotta)

Ha a munkavállalás terén is szeretnél a húrok közé csapni, akkor ne habozz tovább! Nézd meg az aktuális álláshirdetéseinket itt!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Gyermekvonatok: a holland-magyar barátság nagy mérföldköve

4 perc24 február 2021

Mit köszönhet a világ a hollandoknak?

5 perc25 június 2020