4 perc12 január 2021

Néhány megfontolandó jó tanács az új évre

A 2020-as évet végre magunk  mögött tudhatjuk, s talán nincs olyan ember a világon, aki ne örülne annak, hogy vége lett. Sokunk rugalmasságát és alkalmazkodóképességét tette próbára az óév, s azok, akik elmondhatják, hogy csak ennyivel kellett megbirkózniuk, bizony szerencsésnek mondhatják magukat. Talán akadnak köztünk olyanok is, akiknek csak a jelenlegi helyzet nyitotta fel igazán a szemét az egészségünk fontosságával kapcsolatban. A mindennapos hajszában viszont sokszor pont saját magunkról feledkezünk meg. Fogadjuk meg ezért 2021-re azt, hogy jobban odafigyelünk magunkra és az egészségünkre! Összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, amelyek pozitív hatással lehetnek az életünkre.

Mit tehetünk egy boldogabb, egészségesebb évért?

 Aludjunk eleget!

Ha esetleg azt gondolnád, hogy az a jobb, ha minél többet alszol, akkor bizony tévedsz! Kutatások azt bizonyítják, hogy 7-8 óra alvásidő az ideális. Persze nagyon fontos az alvás minősége is. Ha eleget alszol mindig, de mégsem ébrednél kipihenten, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ez esetben az agynak több órára is szüksége van, hogy felébredjen. A nappali álmosságot a szakirodalom krónikus fáradtságnak nevezi és nem egyenlő a krónikus fáradtság szindrómával. Előbbi nem betegség, hanem tünet s annak kell utánajárni, hogy milyen betegség húzódik a háttérben, ami ezt kiválthatja. Ha tehát már hetek óta úgy érzed, hogy nem tudod kipihenni magad annak ellenére sem, hogy eleget alszol, mindenképp kérj tanácsot egy szakembertől, hogy kiderüljön mi okozza.

Sportoljunk, mozogjunk minden nap legalább fél órát!

Biztos vannak olyanok is, akik nem tehetik meg, hogy edzőterembe vagy más fizetős sport foglalkozásokra járjanak. Ráadásul a járványügyi helyzet miatt erre most amúgy sem lenne lehetőség. Válasszunk hát valamilyen online edzőprogramot! Manapság szinte nincs is olyan fajta, amit ne lehetne megtaláli az interneten online formában. Vagy kezdjünk el futni! Mára már bizonyított tény, hogy milyen jó hatással van a futás is a mentális egészségünkre is. A fokozatosságra nagyon figyeljünk, aki még sosem futott az előszőr séta, futás, séta váltakozásával kezdjen. Erre van több séma is, amit ingyen be lehet szerezni. Kifogást mindig lehet találni: nincs időm, hideg van, esik, sötét van... és így tovább. De csupán harminc perc! Ha megpróbálunk következetesek lenni, akkor abból a 24 órából harminc percet biztosan tudunk szakítani arra, hogy mozogjunk. Higgyétek el, nem fogtok fázni kint sem! Arra vonatkozóan is, hogy melyik évszakban hogy öltözzünk a futáshoz rengeteg elérhető információ van a neten. Azt mondják amúgy, hogy csupán 21 nap kell ahhoz, hogy egy új szokást kialakítsunk. Szóval hajrá! Edzőcipőt fel!

Következzen még néhány tipp:

  • Figyeljünk oda arra, hogy egészségesen, vitamindúsan táplálkozzunk
  • Járjunk el rendszeresen szűrésekre
  • Számoljunk le a rossz szokásokkal
  • Olvassunk
  • Töltsünk minél több időt a friss levegőn
  • Vezessünk hálanaplót! Írjunk le legalább egy dolgot minden nap, aminek örültünk.
  • Tanuljuk, fejlesszük magunkat! S itt ne csak az új ismeretszerzésre gondoljunk, hanem önmagunk egy jobb verziójának elérésére való törekvésre
  • Találjuk meg a hobbinkat! Főleg ebben a rohanó világban az egyensúly megtalálásában lehet nagy segítségre, ha van egy hobbink

 Mit tehetünk a sikerért?

Sokan talán ott rontjuk el, hogy nem hosszútávon gondolkozunk, hanem a sikert már szinte azonnal el szeretnénk könyvelni. Először is fogalmazzuk meg magunkban minél pontosabban, hogy milyen célt szeretnénk elérni, s a nagy célt kisebb mérföldkövekre lebontani. Átgondolni illetve részletesen kidolgozni, hogy mit kell tennünk és milyen gyakorisággal, hogy az adott részcélt elérjük. Maradjunk kitartóak!

Lehet, hogy a kitűzött cél egy új munkahely Hollandiában? Ne habozz tovább, hisz ennek megvalósításában tudunk neked segíteni! Nézd meg az aktuális álláshirdetéseinket!

Egészségben és sikerben gazdag, boldog új évet kívánunk!