5 perc1 április 2021

Közlekedés Hollandiában

Sokak, akik külföldről Hollandiába érkeznek, a holland közlekedés kapcsán egy dologra asszociálnak: biciklizés. Amellett, hogy a hollandok rendelkeznek világszerte a legjobb kiépített bicikliúthálózattal, ők a tömegközlekedésüket is a már-már tökéletes szintre fejlesztették. A következőkben erről írunk bővebben.

Útvonalterv készítése

A következő telefonos alkalmazásokkal tudod az útvonalad megtervezni:

9292

A 9292 is egy jó információs forrás, főleg azok használják, akik busszal szeretnének közlekedni. (beleértve a mozgássérülteket is)

Az ingyenes applikáció nem csak útvonaltervezés szempontjából nyújt segítséget, hanem az ezzel járó költségek illetve menetrendek ismertetésében is.

NS

A holland vasúti társaság oldala, melyet legtöbbször a hosszabb utak megtervezésére használnak. Telefonos alkalmazásuk szintén ingyen letölthető. Az útvonal megtervezésekor nem csak a vasúti menetrendet mutatja, hanem azt is, hogy az adott vasútállomásra hogyan lehet eljutni. Érkezéskor pedig az állomáson tudsz biciklit bérelni. Erre az országban körülbelül háromszáz helyen van lehetőség. Hogy hol találhatók ezek a kölcsönző állomások, erre szintén rá tudsz keresni az oldalukon

Google maps

Ez a legtöbbet használt útvonal tervező. Egyszerűen írd be a kiindulási és az érkezési címet, válaszd ki a közlekedési eszközt, s voilà! a részletes útvonalterv már el is érhető. A piktogramokra kattintva a tömegközlekedési eszköz felkínált járatának menetrendje is elérhető. Megjeleníthetsz busz-, metró és vasútvonalakat is. Csak válaszd ki, hogy melyik eszközzel szeretnél utazni, s több információt kapsz az induló járatokról. A fenti segédletek egyikével csak a kiindulási pontot és a célállomást kell megadnod. Például hogy jutsz el az eindhoveni repülőtérről a Covebo irodába vagy a leendő szállásodra.

Ov-chipkaart

Fontos tudni, hogy Hollandiában az úgynevezett OV-chipkaartot (OV = openbaar vervoer, magyarul tömegközlekedés) használják bérlet helyett a tömegközlekedéshez. Ez egy kártyás fizetőeszköz, mellyel a belföldi járatokon lehet fizetni. A kártyára lehet pénzt utalni, illetve több megállóhelyen is találhatóak feltöltőpontok.

Két fajtája létezik: anonim és névre szóló. Anonim kártyákat az állomásokon és trafikokban lehet megvárásolni, s a rajta lévő egyenleget a speciális feltöltőpontoknál és a vasút- illetve metróállomásokon lehet feltölteni. A személyre szóló kártyákat online is meg lehet rendelni, ezek már fényképes, igazolványra hajazó kártyák.

Az árak az útvonal hosszától függenek. Felszálláskor és a célállomáson történő leszálláskor a kártyával be- illetve ki kell csekkolni.

A jövőben azt tervezik, hogy ennek az OV chipkaartnak búcsút intenek, s a cél, hogy az ezzel való fizetést felváltsa majd a mobiltelefonnal, bankártyával vagy okos órával történő fizetés.

Vonaljegyek

Ha nem akarsz OV kártyát venni, akkor úgy is tudsz utazni, ha vonaljegyet vásárolsz. Ezt a következőképpen tudod megtenni:

  • lehetőséged van előre online jegyet foglalni, melyet az adott állomáson a kasszáknál vagy a jegyautomatákból vehetsz át.
  • A Busz - és villamosjegyeket a sofőrőknél vagy a busz- és villamos automatákból válthatod meg.

Fontos megjegyezni, hogy készpénzzel csak a kasszáknál lehet fizetni. Az automataknál csak bankkártyával történő fizetésre van lehetőség.

Napi jegyet is tudsz vásárolni, mellyel aznap igénybe veheted a vasúti közlekedést. Amennyiben a vasúti közlekedés mellett döntesz, legtöbbször ez a legolcsóbb megoldás, azonban figyelj oda a feltételekre, például arra, hogy ez az opció nem vehető igénybe a csúcsforgalom ideje alatt.

A buszon

Mint a legtöbb országban, Hollandiában is a busszal való közlekedés a legnépszerűbb. Sokan messze laknak a vasútállomástól vagy épp az adott településen nincs kiépített vasúthálózat. Ilyen esetekben nyilván a busz a legkényelmesebb választás a tömegközlekedésre nézve. Provinciánként különbözhetnek a busztársaságok, de az OV kártyával minden hálózat szolgáltatása igénybe vehető.

A metrón

Hollandiának két, részben föld alatti metrórendszere van. A kiterjedt metróhálózat 70 állomással rendelkezik és Rotterdam és Hága között biztosítja az utazást. Az amszterdami hálózat ennél kisebb, 39 megállóhellyel szolgál.

A vonaton

Mint ahogy erről már korábban is írtunk, nagyobb távolságok áthidalására a hollandok főleg a vasúti közlekedést veszik igénybe. Az ország legtöbb részére könnyen el lehet jutni vonattal, habár általánosságban elmondható, hogy az északi országrészre való utazásnak ez a formája már korlátozottabb.

NS, avagy Nederlandse Spoorwegen, magyarul holland vasúthálózat.  Megkülönböztetnek Sprinter és Intercity vonatokat. Az előbbi minden helyi állomáson megáll, míg az utóbbi csak a nagyobb állomásokon, természetesen a menetidő így rövidebb.

A villamoson

A négy nagyvárosban, Amszterdamban, Rotterdamban, Hágában és Utrechtben van kiépített villamoshálózat is. A legnagyobb hálózattal a főváros rendelkezik, 500 megállóval és 15 villamosjárattal. Ha a nagyvároson belül szeretnél közlekedni, a villamost a legcélszerűbb igénybe venned.

A kompon

Sok helyen járnak kompok az országban. Amszterdamban például ingyen szállítja a komp a gyalogosokat és a biciklistákat az IJ folyón át. De olyanok is vannak, melyek az északi szigeteket kötik össze a szárazfölddel mint például Texelt.

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Számlanyitás külföldön: útmutató az ügyintézéshez

4 perc15 augusztus 2023

Mit ne csinálj az utakon; és ennyibe kerül, ha mégis lebuksz

4 perc14 április 2021