7 perc9 április 2024

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

Valószínűleg mindenki hallott már arról, hogy szükséges az egészségbiztosítás külföldön – akár kikapcsolódás, akár munkavállalás céljából utazunk. De pontosan miért is olyan fontos ez? Mi számít egészségbiztosításnak, milyen opcióink vannak és melyik megoldás milyen esetben lehet a legjobb választás? Ezeket gyűjtöttük most össze.

Miért kell egészségbiztosítás külföldön?

Magyarországon munkavállalóként mindenki béréből automatikusan levonásra kerül a „TB”, vagyis a társadalombiztosítási hozzájárulás. Ez tartalmazza a hazai egészségbiztosítást is: ha valaki kórházba kerül, az adatok felvétele után ellenőrzik, hogy „zöld lámpás” a TB vagy sem. Előbbi esetben ingyenes ellátásban részesül, míg az utóbbiban önköltségessé válik a kezelés.

Az európai országok legnagyobb részében ehhez hasonló rendszer működik. Nagy-Britanniában az NHS rendszere, Hollandiában a Zorgverzekeringswet a magyar egészségügyi biztosítás megfelelői.

Külföldi tartózkodás során azért nagyon fontos, hogy megfelelő egészségbiztosítással rendelkezzünk, mert egy nyaralás, hosszabb távú külföldön tartózkodás esetén is történhetnek bajok. És míg reméljük, hogy a komolyabb balesetek mindenkit elkerülnek, egy erősebb torokfájás vagy gyomorrontás is elegendő lehet ahhoz, hogy orvosi segítségre legyen szüksége az embernek. Ezek azonban olyan esetek, amelyekben a vizsgálatok és kezelés díját szerencsésebb, ha nem saját zsebből kell kifizetnünk.

Az egészségbiztosítás típusai

Szerencsére attól függően, hogy milyen céllal utazunk, több lehetőségünk is van külföldi egészségbiztosításra. Ezek mindegyike más célt szolgál és más esetekben használható ki, így természetesen fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi a számunkra leginkább megfelelő megoldás.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, röviden EEK legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben ingyenes. Minden EU-s állampolgár ingyenesen igényelheti az állampolgárságának megfelelő országban, hatásköre pedig a teljes Európai Unióra kiterjed.

Mire jó az EEK?

Fontos, hogy az EEK nem megoldás minden helyzetre! Egyrészt a külföldi ellátást, vizsgálatot vagy kezelést csak akkor fedezi, ha az teljes mértékben indokolt. Vagyis ha egy esés után eltörött az ember lába, a kártya segítségével ingyenes ellátást kaphat az EU-n belül. Ugyanakkor ha valaki rutinvizsgálatokon szeretne részt venni, azokért fizetnie kell. Az ellátást egyébként közvetlenül a magyar egészségbiztosítás fedezi, pontosabban annak az államnak a saját rendszere, ahol munkavállalóként vagy diákként él az ember.

Mikor érdemes az EEK-t választani?

Az előzőekben leírtak azt is jelentik, hogy hosszabb tartózkodás esetén nem érdemes az EEK-ra támaszkodni. Ha például Hollandiában munkavállalóként élünk, felesleges megigényelni költözés előtt a kártyát, mivel az a magyar biztosításunkat kötné össze a holland egészségügyi rendszerrel – Magyarországon viszont nem fogunk jövedelemmel, ezáltal TB-vel rendelkezni. Így tehát érdemes ezt a megoldást olyan utakra tartalékolni, amelyek rövidebb ideig tartanak, időközben pedig megmarad a hazai tanulói vagy munkavállalói jogviszonyunk.

Utasbiztosítások

Szintén rövidebb utakra nyújthat segítséget az utasbiztosítás. Ebben az esetben egy biztosító cégnek fizetünk meghatározott összeget azért, hogy egy nemkívánatos esemény után kompenzációt kaphassunk.

A legtöbb cég több csomaggal is rendelkezik, amelyek a legkisebb balesetektől kezdve egészen a halálesetekig bármit lefedhetnek. Ezen kívül akár csomagbiztosítással is kombinálhatjuk az ajánlatokat, így ha út közben – például egy repülőn – megsérül vagy elvész a bőröndünk, szintén tudjuk, mit kell tennünk.

Az utasbiztosítások előnye

Az utasbiztosítások legnagyobb előnye, hogy viszonylag alacsony áron megvásárolhatók és akár milliós nagyságrendekig is terjedhet a biztosítás értéke – azaz az összeg, amelyet baleset esetén kaphatunk.

Az ilyen ajánlatok láttán nem kell rögtön átverésre gyanakodni, a magyarázat egyszerű: rendkívül ritkák azok az esetek, amikor valóban több millió forintos kártérítésre van szüksége valakinek egy útközbeni hiba vagy baleset miatt. Ugyanakkor azt sem szabad gondolni, hogy nem szükséges a biztosítás: sajnos bármikor elkeveredhetnek a bőröndök, ráléphetünk egy tengericsillagra vagy kificamodhat a bokánk egy lépcsőn. Ezekben az esetekben pedig jó, ha van pénzügyi segítségünk.

Hogyan működik az utasbiztosítás?

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a biztosítások általában utólag fizetnek. Azaz ha véletlenül egy műtéten kell átesnünk a külföldi tartózkodás során, először magunknak kell kifizetnünk a költségeket, csak ezután igényelhetjük a biztosítónktól az ígért összeget. Így inkább egyfajta utólagos kompenzációként gondolhatunk erre, mint valódi egészségbiztosításra.

Jó döntés lehet ezt az opciót az Európai Unión kívüli utakra hagyni vagy a biztosítás mellett a már említett EEK-t is megigényelni.

Egészségbiztosítás külföldön

A harmadik lehetőség a valódi egészségbiztosítás külföldön, azaz amikor külföldi munkahellyel rendelkezőként az adott országban kötünk egészségbiztosítást. Ez a megoldás ötvözi az előző kettő minden előnyét és kiiktatja minden hátrányát.

A helyben kötött egészségbiztosítás külföldön bárhol elérhető, az adott ország szabályainak megfelelően általában minden típusú állami vizsgálatra, kezelésre, ellátásra kiterjed és igazán plusz költségekkel sem jár.

Egészségbiztosítás külföldön: a holland rendszer

Hollandiában az egészségügyi rendszer egy rendkívül egyedi helyzetben van: azért, hogy az ellátás mindenki számára elérhető legyen és megfelelő minőségű legyen, a holland kormány a felelős. A rendszer igazgatása azonban nem állami irányítás alatt áll. Számos egészségbiztosító közül választhatunk az országban, amelyek mindegyik ajánl egy alapcsomagot, – amely minden esetben ugyanazt tartalmazza – illetve egy kiegészítő csomagot. Ezutóbbi már társaságonként mást tartalmazhat, ezért fontos, hogy mindenki a számára legjobb biztosítást keresse és kösse meg.

Mit fedez a holland egészségbiztosítás?

Az alap biztosítás nagykorúak számára magába foglalja a háziorvosi ellátást, a kórházi ellátásokat, betegszállítást, vérvizsgálatokat és még számos egyéb tételt is. A kiegészítő csomag általában fogászati kezeléseket, fogamzásgátlást, védőoltásokat, szemészeti kezeléseket fedez.

Fontos, hogy az országban az érkezéstől számított 4 hónapon belül meg kell kötnöd az egészségbiztosításodat – ez azonban teljes mértékben a te érdekedet szolgálja. Így garantálható, hogy akármikor megbetegszel vagy baleset ér, a költségeket a biztosításod fedezi és nem zsebből kell több ezer eurót kifizetned.

Egészségbiztosítás külföldön a Covebo-val

Ha a Covebo-val vállalsz munkát Hollandiában, kötelező szinte azonnal egészségbiztosítást kötnöd. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy elvárjuk tőled, hogy mindent elintézz egyedül. A szerződéskötést követően ha kiköltözöl Hollandiába, egy helyi munkatársunk kerül melléd segítőnek. Az ő feladatai között lesz, hogy minden helyi ügyintézésben segítsen, így a holland egészségbiztosításodat is vele fogod megkötni. Ezt követően azonban már semmi dolgod nem lesz!

A fizetésedet heti bontásban, euróban kapod majd meg. Ebből az összegből azonban már előre levonásra kerül az egészségbiztosításod „ára” – csakúgy, mint Magyarországon a TB.

Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld magad a hollandiai munkaerőpiacon, küldd el nekünk önéletrajzodat vagy válaszd ki a számodra leginkább megfelelő pozíciót, legyen az autófényező, CNC gépkezelő vagy árufeltöltő.

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Strandolás Hollandiában: Az 5 legjobb tengerpart

3 perc15 május 2024

Holland ételek, amik nem idegenek a magyar szájnak

7 perc9 január 2024

A Holland Mikulás Ünnepe - Sinterklaas Binnenkomst

5 perc20 november 2023