4 perc9 február 2021

DigiD – mi is az?

Lehet már te is hallottad ezt a kifejezést valahol, de még mindig nem tudod, hogy mi ez? A DigiD egy digitális azonosító (egy mód arra, hogy személyazonosságodat online igazolni tudd).

Amikor személyesen mész el Hollandiában valamelyik itteni hivatalba ügyintézés céljából, olyankor személyazonosságodat az útleveled, a személyi igazolványod vagy néhol holland jogosítványod (ha van) felmutatásával tudod igazolni. Amikor megigényeled a DigiD-t, akkor a fiókod összekapcsolják az adataiddal, többek között a BSN számoddal és így ennek segítségével több hivatalos szervezet kormányablakába be tudsz lépni.

Az igénylésének folyamata nagyon egyszerű, weboldaluk, mely egyébként jól átlátható, két nyelven érhető el: hollandul és angolul. A gyakran feltett kérdések és válaszok oldalon is sok hasznos információ és útmutató található ezzel kapcsolatban.

DigiD: bejelentett lakcímmel illetve anélkül

Akinek van regisztrált lakcíme Hollandiában, annak a DigiD igénylésének folyamata nagyon egyszerű. A weboldalon lévő regisztráció után postai úton küldik ki a fiók aktiválásához szükséges kódot.

Bejelentett lakcím hiányában az igénylés folyamata a regisztrációt tekintve ugyanaz. A különbség annyi, hogy ez esetben csak személyesen lehet az aktiváló kódot átvenni a tartózkodási helyhez legközelebb lévő DigiD ügyfélszolgálati irodában.

Biztonság

A személyes adataid bizalmasak. Senki nem kérheti tőled, hogy áruld el a felhasználói neved vagy a jelszavad – sem e-mailben, sem levélben, sem telefonon vagy egyéb más módon. A DigiD azonosító egy szabadon választott felhasználói névből és jelszóból áll. Ugyanolyan ébernek kell lenni az ezzel kapcsolatos információk megosztásával kapcsolatban is mint a kreditkártyák vagy a bankkártyák esetében. Ha extra adatvédelmet szeretnél fordulj a DigiD-hez, mert van lehetőség plusz megerősítést kérni SMS-el vagy applikáción keresztül. Néhány szervezet kéri is az SMS-ben kapott megerősítő kód kitöltését.

Fontos azonban itt megjegyezni, hogy amennyiben kéred az SMS megerősítést, akkor három napot várnod kell mielőtt az aktiválókódot kiküldik postán. Tehát ha azonnal el szeretnéd kezdeni használni a DigiD-d és az első használathoz nem kell az SMS megerősítés, akkor ezt a lépést jobb ha átugrod és csak később adod hozzá.

Kik fogadják el?

A szervezetek listája, ahol lehetséges az ügyintézés DidiD-n keresztül nagyon hosszú: bankok, egészségbiztosítási szervezetek, nyugdíjfolyosítók, önkormányzatok, bíróságok és még sok más.

Segítségével egyszerűen intézhetsz el hivatalos ügyeket anélkül, hogy ki kéne lépned a házból, például: meg tudod nézni, hogy mennyi családi pótlékra vagy szülőként jogosult illetve mikor vannak a kifizetések; adóbevallást illetve különböző adóvisszatérítések igénylését is be tudod nyújtani az adóhivatalnak és az oldalukon be tudod állítani azt is, hogy milyen bankszámlaszámot kívánsz használni az adóvisszatérítés esetén. Munkanélküli segéllyel kapcsolatos információért vagy igénylésért is be tudsz vele lépni az UWV-hez, a holland munkaügyi központhoz. A lakóhelyedhez tartozó önkörmányzat weboldalán kérhetsz igazolást a Digid-vel arról, hogy regisztrált lakcímmel rendelkezel. Fontos lehet még megemlíteni, hogy felhatalmazhatsz másokat -gondolj például az ügyvédekre, könyvelőkre- arra, hogy használják a DigiD-det anélkül, hogy a hozzáférési kódokat meg kéne osztanod velük.

DidiD hasznos lehet továbbá egy nagyon is aktuális témában, ez pedig a koronavírus. Könnyedén kérhetsz vele ugyanis időpontot az ingyenes tesztre, valamint a teszteredményt is meg tudod nézni.

Ha szeretnél egy kényelmesebb kézenfekfőbb ügyintézést, mindenképp igényelj DigiD-t.
Ugyan sok mindent megtehetsz a DigiD-vel, de az állásainkra nem tudsz jelentkezni vele. Ezen a linken viszont igen.

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

7 perc9 április 2024

Holland ételek, amik nem idegenek a magyar szájnak

7 perc9 január 2024

A Holland Mikulás Ünnepe - Sinterklaas Binnenkomst

5 perc20 november 2023