Gyakori kérdések

  • Milyen dokumentumokra van szükséged?

Hollandia az Európai Unió része, ezért a munkavállaláshoz nem kell külön engedély, az országba lépéshez elég a fényképes személyi igazolvány vagy útlevél.

Nagyon fontos, hogy a dokumentumok amivel igazolni tudod magadat, érvényesek és jó állapotúak legyenek. A törött, lejárt, nem olvasható személyi igazolványokat a hivatalos ügyintézés során a holland hatóságok elutasíthatják! Amire biztosan szükséged lesz, az a személyi igazolvány vagy útlevél, lakcím igazoló kártya és jogosítvány.

Az adókártyádról és további irataidról elég, ha egy fénymásolatot készítesz.

  • Milyen bizonyítványokra van szükséged?

A szakmunkás-szakmai bizonyítványokról elég a fénymásolat, de például a hegesztői vizsgákról, minősítésekről az eredeti példány szükséges.

Ha rendelkezel VCA/ SCC munkavédelmi vizsgával, hozd magaddal a bizonyítványodat és kártyádat. Ha ez nem megoldható, a bizonyítványod számát juttasd el számunkra!

  • Mit hozz magaddal?

A lakások teljesen gépesítve vannak, ezen felül biztositunk számodra tiszta, új ágyneműt, konyhai felszerelést.
Magadnak kell gondoskodnod tisztálkodószerekről, törölközőről és az évszaknak megfelelő ruházatról.
Ha nem rendelkezel munkavédelmi bakanccsal, akkor a Covebo biztosít számodra, mivel ez kötelező a munkavégzés során.
Próbálj mindenre gondolni, gondoskodj magadnak, olvasnivalóról, hazai dolgokról amik itt nem beszerezhetők.
Gyógyszereket ugyanúgy itt is megveheted, de érdemes saját készlettel rendelkezni.
Ha repülővel érkezel, olvasd el figyelmesen a repülőn szállítható tárgyak jegyzéket ügyelj a csomagjaid méreteire, súlyára! Ehhez segítséget itt találsz.

  • Hogyan jutsz ki Hollandiába?

A Hollandiába való kijutás többféleképpen megoldható, jöhetsz busszal, repülővel és személyszállító cégekkel. A kijutás költségeit minden esetben önerőből kell fizetni.

A kiérkezés és a lakásba való beköltözés általában a hétvégén történik.

Legtöbbször személyszállító cégekkel érkeznek dolgozóink, így közvetlenül a lakóhelyükre szállítják őket. Elérhetőséget itt találasz!

Repülővel

Magyarország és Hollandia között menetrendszerűen közlekednek a Wizzair és az Easyjetlégitársaságok járatai, ezek olcsó és gyors megoldást biztosítanak a kiutazásra.

A repülővel érkezőknek sincs nehéz dolguk eljutni a lakhelyükre, jól kiépített vasúthálózat segíti őket a közlekedésben.

Az eindhoveni repülőtérről 30 percenként induló menetrendszerinti buszok visznek az eindhoveni vasútállomásra, ami körülbelül 20 perces út, innen utrechti átszállással juthatsz Nijkerkbe. A buszmenetrendet és a megállók helyét itt találod.

Ha Amszterdamba érkezel, akkor vonattal, amersfoorti átszállással jutsz el Nijkerkbe. A vasúti közlekedéshez segítséget itt találsz.

A vasúti közlekedéshez érdemes letölteni és használni az alábbi alkalmazást, ez holland nyelvű, de használata rendkívül egyszerü és egyértelmű. Töltsd le itt a Reisplanner applikációt!

Érdemes utazás előtt a buszmegálló, a vasútállomás, az iroda és a szállásod helyét google térképen megnézni. Így könnyebben tudsz tájékozodni a helyszínen.

Busszal

Kiutazásodhoz választhatod a Flixbus nemzetközi buszjáratatit is. Az utazás körülbelül egy napot vesz igénybe, ezt mindenképp vedd figyelembe az időpont egyeztetésnél.
 

  • Mire van szükséged a munkavégzéshez?

A hollandiai munkavégzéshez szükséges a BSN szám (társadalombiztosítási azonosítószám), enélkül nem lehetséges a legális munkavállalás. Ennek megszerzésében segítünk. Munkatársaink  lehetőség szerint a legkorábbi időpontot kérik számodra, hogy minél előbb munkába állhass. Előfordul azonban, hogy pár napot várni kell az önkormányzatok leterheltsége miatt. Gondosan őrizd meg a hivatalos dokumentumot, amit kapsz! Az elkészítése ingyenes, viszont a pótlása 80 euróba kerül.

Amint a BSN számod megvan, a bankszámlaszám nyitásban is segítünk neked. A számlanyitáshoz elég, ha rendelkezel egy holland telefonszámmal és BSN számmal. Rögtön kapsz egy ideiglenes kártyát, ami azonnal használható. Ezek együttes elintézése általában csak egy napot vesz igénybe.

Munkába állás után a Covebo személyes portálján keresztül elérhető a magyar nyelvű szerződésed, a fizetési papírod és a bescannelt hivatalos dokumentumaid.

  • Hogyan jutsz el a munkahelyedre?

A munkába való eljutás többféleképpen történhet, attól függ, melyik részleghez kapcsolódik a munkád. Ettől függően járhatsz biciklivel, saját autóval, vagy a cég által biztosított gépjárművel. A céges autó használatáról és díjkötelezettségeiről a kapcsolattartód a munka megkezdése előtt informál téged bővebben. Ha saját autóval rendelkezel, az üzemenyagra költségtérítést biztosítunk. Ez nem csak fedezi az üzemanyag költséget, hanem plusz jövedelmet is eredményez ezzel kompenzálva az autó kopását és a kötelező adókat.

  • Hogyan használhatod a magyar autódat Hollandiában?

Hollandia kiterjedt autópálya hálózattal rendelkezik így ha saját autóval érkezel, mindenképp érdemes beszerezni egy gps-t friss holland térképpel. Mint mindenhol, itt is kötelező súlyadót fizetni, és további általános fizetési kötelezettsegeid vannak a gépjárműre. A gépjárművedet korlátozott ideig használhatod csak bejelentés nelkül. Erről bővebben információt itt találsz: Érvényes magyar jogosítványoddal vezethetsz, de hosszabb itt tartózkodás után le kell cserélned holland jogosítványra.

  • Mi történik, ha tartósan megbetegszel?

A betegség első két napja önköltséges, ezt úgynevezett várakozási időnek tekintik. A betegség harmadik napjától kezdve 70% táppénzt folyosít számodra az UVW (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen = Munkavállalói Biztosítási Igazgatási Intézet).

  • Van-e próbaidő?

Nálunk nincsen próbaidő.

  • Szükségem van régi cégem kilépő papírjaira?

Az előző munkahelyekről hozott dokumentumokra nincs szükségünk a beléptetésedhez illetve a szerződéskötéshez.

Nem találtad meg az állást amit kerestél?

Értesülj a legújabb álláslehetőségeinkről emailben, iratkozz fel az értesítésünkre! 

Értesülj a legújabb állásokról