7 perc15 augusztus 2023

Külföldi Munkavállalás: előnyök és kihívások

Az elmúlt évtizedekben a világ globalizálódásával és az információs technológiák robbanásszerű fejlődésével a külföldi munkavállalás egyre népszerűbbé vált. Az embernek többfajta motivációja lehet ezt az utat választani, azonban a külföldi munkavállalás a rengeteg előny mellett kihívásokkal is jár: cikkünkben összeszedtük a leggyakoribbakat.

Külföldi munkavállalás: ezek a legfőbb előnyök 

Magasabb fizetés 

Az egyik legnagyobb előnye a külföldi munkavállalásnak természetesen a megnövekedett anyagi juttatás. Számos országban magasabbak a bérek, mint Magyarországon, ráadásul az alacsonyabb adók és költségek miatt több pénzt lehet megtakarítani. 

Szakmai fejlődés lehetősége

Ha külföldön vállalunk munkát, az lehetőséget ad mind az egyéni, mind a szakmai fejlődésre, legyünk autószerelők, targoncások vagy hegesztők. Új kihívásokkal találkozhatunk, megismerhetünk más munkamódszereket, valamint belekóstolhatunk az ottélők munkamoráljába is. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fejlesszük szakmai kompetenciákat és széleskörű tapasztalatot szerezzünk.

Új kultúrák megismerése és nyelvtanulás

A külföldi munkavállalás egyik további előnye, hogy új kulturális ismereteket szerezhetünk. Ha egy új országban élünk és dolgozunk, úgy megismerhetünk egy másik nemzet hagyományait, életmódját és értékrendjét. Ez a tapasztalat nyitottabbá és toleránsabbá tehet minket mások iránt. Emellett nem mellékesen remekül fejleszthetjük idegennyelvi készségeinket is, ami tovább szélesíti kommunikációs - és ezáltal munkalehetőségeinket is - a jövőben.

Külföldi munkavállalás: milyen kihívásokra számíthatunk?

Otthonunktól és szeretteinktől való távollét

A rengeteg pozitívum mellett számos kihívással is szembe kell nézni külföldi munkavállalás alkalmával. Az első és legnyilvánvalóbb megbirkózni azzal, hogy sokáig távol leszünk otthonunktól, valamint a családtagoktól és a barátoktól. Ez egyes embereknek lelkileg megterhelő lehet, valamint hosszútávon nehézségeket okozhat alkalmazkodás tekintetében a hosszútávú beilleszkedésben.

Kommunikációs nehézségek

Egy következő kihívás az idegen nyelven történő kommunikáció lehet, különösen, ha nem vagyunk magabiztosak a nyelvtudásunkban. Még akkor is, ha egyes országokban elterjedt az angol használata, sok térségben inkább az anyanyelvet részesítik előnyben a munkahelyen és a mindennapi életben is. Ezért fontos folyamatosan fejleszteni a nyelvi készségeinket mielőtt útra kelünk, és minden adódó alkalommal gyakoroljuk az idegen beszédet, amíg a célországban tartózkodunk.

Külföldi Munkavállalás: az egészségügyi ellátás

Bár szerencsére nem jellemző, bizonyos esetekben gondot okozhat külföldiként hozzájutni a megfelelő orvosi ellátáshoz. Egyes országokban az egészségügyi rendszer eltérő lehet a magyarhoz képest - ezért lényeges, hogy idejében tájékozódjunk, és megtudjuk, hogyan kell eljárni egy esetleges baleset vagy akár vészhelyzet esetén.

Szállással kapcsolatos gondok

Szintén egy gyakori probléma szokott lenni, hogy a külföldi szálláshelyek jóval többe kerülnek, mint amit az egyébként általában fizetnénk hazai környezetben. Különösen igaz ez a külföldi nagyvárosokra és népszerű célországokban. A másik gond a szállás minőség és biztonsága, ami szintén eléggé változó lehet. Ezért lakhatásunk kiválasztásakor fontos, hogy külföldi munkavállalás előtt nézzünk körbe az ottani lakáspiacon.

A külföldi munkavállalás menete: hogy néz ki a gyakorlatban?

Célok és tervek meghatározása

A külföldi munkavállalás előtt vessünk számot a céljainkkal és hosszútávú terveinkkel. Kérdezzük meg magunktól, miért szeretnénk külföldön dolgozni, milyen tapasztalatokra, készségekre és karrierlehetőségekre vágyunk – más szóval legyünk tisztában motivációinkkal. Az olyan aspektusok, mint a célország, a munkakör, a szakmai vagy nyelvi követelmények ugyanis mind-mind hatással lesznek további életünkre.

A megfelelő pozíció megtalálása

A munkavállalás előkészítésének egyik legfontosabb része minden kétséget kizáróan az álláskeresés. Napjainkban az interneten könnyen fellelhetők a külföldi álláshirdetések és a különféle álláskereső platformok. Elsősorban azokat a pozíciókat és vállalatokat érdemes keresni, amelyek megfelelnek a céljaiknak és elvárásainknak. Küldjük el az önéletrajzunk, valamint a motivációs levelünket, emellett szánjunk elég időt a pályázatok elkészítésére is, hogy kiemelkedhessünk a versenytársaid közül.

Egy másik remek megoldás, ha munkaerő közvetítőn keresztül keresünk magunknak állást külföldön. Ezen cégek ugyanis szoros kapcsolatokat ápolnak különböző partnerekkel és rengeteg egyéb terhet is levesznek a vállunkról az engedélyek beszerzésétől az utazáson át a szálláshelyek biztosításáig.

Interjúk és kiválasztási folyamat

Ha a munkáltató érdeklődést mutat a jelentkezésünk iránt, akkor következhetnek az állásinterjúk. A külföldi munkavállalás esetén ezek – különösen a pandémia óta - gyakran online platformokon vagy videókonferencián keresztül zajlanak. Fontos, hogy alaposan felkészüljünk az interjúkra, ismerjük meg a céget, és adjunk hangot már a legelején, hogy miért mi vagyunk a legjobb jelölt az adott pozícióra. A kiválasztási folyamat során győződjünk meg arról is, hogy a munkáltató megfelelően tájékoztat minket a munkakörrel és a munkavállalás feltételeivel kapcsolatban.

A szükséges dokumentáció beszerzése 

Amennyiben a munkáltató minket választott és elfogadtuk az állásajánlatot, be kell szerezni az új országban történő munkavállaláshoz szükséges vízumot (ha szükséges), munkavállalási engedélyt és a nélkülözhetetlen dokumentumokat. A folyamat régiónként változhat, és lehet, hogy hosszú időt vesz igénybe, ezért ajánlott már időben elkezdeni az engedélyeztetési eljárást. Emellett győződjünk meg arról is, hogy okmányaink érvényesek és megfelelő állapotban vannak.

Lakhatás és utazás

Külföldi munkavállalás előtt feltétlenül gondoskodni a lakhatásról és az utazásról. A célországban ugyanis lehet, hogy először ideiglenes szállás után kell nézni, amíg megtaláljuk az állandó lakhelyünket. Ezután következhet az utazáshoz szükséges dokumentum - repülőjegy vagy buszjegy - beszerzése, és tervezzünk meg minden lépést annak érdekében, hogy a költözés minél gördülékenyebben menjen végbe.

Külföldi Munkavállalás Covebo

Külföldi munkavállalás: hasznos tippek

Ahhoz, hogy a külföldi munkavállalás folyamata sikeresek legyen, néhány hasznos tippet érdemes megfogadni:

  • Először is végezzünk alapos kutatást a célországról, a munkaerőpiacról és a helyi szokásokról. Ez segít felkészülni az új környezethez és jelentősen megkönnyíti majd az alkalmazkodásunkat. Fontos, hogy megfeleljünk a kinti elvárásoknak, ezért érdemes realisztikus célokat kitűznünk.
  • Másodszor ajánlott kiépíteni egy kapcsolatrendszert a célországban. Ez lehetővé teszi, hogy kapcsolatba lépjünk más külföldi munkavállalókkal és hasonló élethelyzetben lévő emberekkel. Az ő segítségükkel könnyebben eligazodhatunk külföldön, és segíthetnek megbirkózni új élethelyzetünkkel.
  • Harmadszor legyünk rugalmasak, de legfőképp türelmesek! Az alkalmazkodás több időt igényelhet, és olykor szükség lehet az eredeti tervek módosítására. Hajlandónak kell lennünk a változásokra és a kihívásokra, hogy alkalmazkodni tudjunk a helyi viszonyokhoz.
  • Végül de nem utolsó sorban ne feledjük, hogy a külföldi munkavállalás nemcsak a karrierünket, hanem az egyéni fejlődésünket is szolgálja. Ezért élvezzük ki ottlétünk minden percét, sajátítsunk el újabb készségeket és alakítsunk ki értékes kapcsolatokat! Ez lehetővé teszi számunkra, hogy gazdagabbá váljunk tapasztalatokban, ami megnyitja az utat számunkra, hogy jobban megismerjük önmagunkat is.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti a munkaerő toborzásról szóló írásunk is!

Ez is érdekes lehet!

Olvasson el még néhány blogot ebben a kategóriában

Strandolás Hollandiában: Az 5 legjobb tengerpart

3 perc15 május 2024

Egészségbiztosítás külföldön: minden, amit tudni érdemes

7 perc9 április 2024

Holland ételek, amik nem idegenek a magyar szájnak

7 perc9 január 2024